Hlavní obsah

Kolik stála panika. Banky ukázaly data o útratách před koronavirem a po něm

Foto: ČTK, ČTK

Kvůli obavám ze šíření nového typu koronaviru někteří lidé nakoupili zásoby rýže, těstovin, konzerv nebo balené vody.

Reklama

Seznam Zprávy požádaly největší platební instituce, aby porovnaly, kolik lidé v Česku vybrali z bankomatů a utratili kartou v běžném týdnu a v týdnu, kdy vrcholila nákupní panika vyvolaná zprávami o koronaviru. Zjištění krotí dosavadní zprávy o nákupní horečce a tržbách převyšujících předvánoční nákupy.

Článek

Ačkoli některé regály v obchodech v minulých dnech zely prázdnotou a obchodníci mluvili o nárůstu tržeb v řádu desítek procent, tvrdá čísla atmosféru apokalyptického syslení zásob mírní. Panika způsobená koronavirem zvedla obvyklé utrácení Čechů zhruba o desetinu.

Jde o nárůst objemu peněz, které lidé v tuzemsku vybrali v bankomatech a zaplatili kartou. Srovnávali jsme poslední lednový, resp. první únorový týden (27. 1. až 2. 2. 2020) a poslední únorový, resp. první týden v březnu (24. 2. až 1. 3.). Data dodalo pět tuzemských bank, čtyři z nich patří mezi největší na trhu.

Jednička na tuzemském bankovním trhu podle počtu klientů zaznamenala nárůst objemu karetních plateb o 10 procent, z bankomatů její klienti vybrali o 11 procent víc. „Výskyt koronaviru pro klienty nepředstavuje žádnou paniku, aby se snažili předzásobit hotovostí,“ říká mluvčí České spořitelny Lukáš Kropík.

V ČSOB, Komerční bance i Raiffeisenbank byla čísla plus minus podobná. Narůst v obou sledovaných ukazatelích dosáhl okolo deseti procent.

Z oslovených bank byl největší rozdíl znát u klientů Equabank. Podle její mluvčí Markéty Dvořáčkové lidé vybrali z bankomatů o 14 procent víc hotovosti než v týdnu před koronavirem. Kartou zaplatili o 13 procent větší nákupy.

Dá se předpokládat, že za nárůstem je obava před důsledky koronaviru. Lidé se snaží mít doma víc hotových peněz i jídla. O přesných důvodech je ale těžké spekulovat. Mohou v tom být posezonní výprodeje, platby kartou během jarních prázdnin apod. Podle jedné z bank je leden (tedy naše srovnávací báze) obecně vždycky „mrtvější“.

Lidé v minulém týdnu nakupovali hlavně rýži, těstoviny a další trvanlivé potraviny. Na odbyt šly i léky a vitamíny na podporu imunity. Lidé častěji kupovali zásoby balené vody, plenek a dětské výživy. Situace se ale už podle zpráv z obchodů uklidnila a nákupy se blíží dlouhodobému normálu.

Ubyly peníze z Číny

Kde ale koronaviru můžeme připsat většinu „zásluh“, je úbytek čínských turistů. Společnost Global Payments, zpracovatel 60 procent plateb kartou na českém území, hlásí drastický úbytek elektronických peněz pocházejících z Číny. „Počet plateb čínskými kartami u nás poklesl o 90 procent, s největší pravděpodobností to souvisí se zákazem letů z Číny,“ informoval mluvčí firmy Ondřej Holoubek. Číňané přitom v Česku koupí až čtvrtinu luxusního zboží. Dopady tedy pocítí vyhlášené pražské nákupní ulice Pařížská a Na Příkopech.

Epidemie koronaviru vypukla koncem loňského roku v Číně, kde od té doby zemřelo několik tisíc lidí a nakazily se desítky tisíc dalších. Koronavirus se rozšířil i do dalších zemí, jako je například Jižní Korea nebo Írán, v Evropě je valná většina případů v Itálii.

Reklama

Doporučované