Hlavní obsah

Kolik stojí benzin po Evropě? Kdo pojede autem k moři, zaplatí i přes 40 korun za litr

Kolik stojí benzin po Evropě? Kdo pojede autem k moři, zaplatí i přes 40 korun za litr.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pohonné hmoty jsou v evropských přímořských státech, které mají Češi v oblibě pro letní dovolenou, dražší než v Česku. Výjimkou je prakticky pouze Bulharsko.

Článek

Při cestě do Chorvatska, kam míří pravidelně nejvíce českých turistů, se vyplatí natankovat buď doma v Česku, nebo v Rakousku, kde jsou podobné ceny, ukazuje srovnání průměrných cen benzinu u pump v jednotlivých evropských státech.

Podobná situace panuje na Slovensku, které se s Chorvatskem přetahuje pravidelně o pozici nejčastějšího cíle českých turistů. Také na Slovensku stojí benzin v průměru o tři koruny za litr víc než doma.

Podle údajů Finlordu na základě dat Evropské komise se litr benzinu Natural 95 v Česku nyní průměrně prodává za 33,58 koruny, nafta vyjde na 32,59 Kč/litr. Je to obdobná cena, jakou motoristé platili před rokem a také tehdy přes letní sezonu pohonné hmoty zdražovaly jako nyní.

„Ceny pohonných hmot jsou vysoké zejména směrem na západ od České republiky. V Německu je proti Česku benzin dražší o šest korun a cena nafty je výš o 60 haléřů. Extrémně drahá je Itálie, kde si řidiči připlatí za litr benzinu až osm korun. V průměru o 2,5 koruny jsou vyšší ceny v Chorvatsku. Relativně drahý benzin je i na Slovensku, nafta je tam srovnatelně drahá jako v Česku,“ uvedl analytik Boris Tomčiak.

Ceny benzinu a nafty v Evropě.

Podotkl, že stejně jako v Česku i v zahraničí platí, že lze najít pumpy, jejichž ceny se od průměrných cen významně liší. Vyšší ceny tradičně drží především čerpací stanice v okolí velkých měst a na hlavních tazích. Rozdílnost v cenách v Evropě je podle něj způsobená zejména daňovou politikou.

„Ta se v nejbližších měsících měnit nebude. Vzhledem k propadu cen ropy na světových trzích lze v červnu očekávat zlevnění benzinu a nafty v celé Evropě, a to přibližně o 30 až 50 haléřů na litr,“ dodal Tomčiak.

Spotřební daň na benzin a naftu se v Česku naposledy měnila v roce 2010, kdy se zvedla o korunu. Od té doby je 12,84 Kč na litr benzinu a 10,95 Kč na litr nafty. Analytik už dříve upozornil, že například v Německu je spotřební daň o pět korun vyšší než v ČR.

Reklama

Doporučované