Hlavní obsah

Kolik stojí láska aneb Blíží se den, kdy muži utrácejí dvakrát víc než ženy

Kolik stojí profesionální tancování? A jak moc je oblíbené ve světě? I na to odpoví první díl Barev byznysu.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jsme zahlceni předměty, které nám ani nemůžou dělat radost, varuje první dáma českého designu.

Článek

Průměrný Američan utratí za svátek lásky, tedy na svatého Valentýna, 150 dolarů. Němci jsou významně „chladnější“, vystačí si s padesáti dolary na hlavu. Za co se nejvíc utrácí a kolik miliard dolarů spolknou důkazy vřelých citů? I na to jsme se podívali v novém díle ekonomického magazínu Barvy byznysu.

Západní svátek lásky svatého Valentýna označují jeho kritici za zbytečný projev konzumu. S bezuzdným konzumem údajně umí bojovat dobrý design. Tvrdí to alespoň v rozhovoru v Barvách byznysu Jana Zielinski, ředitelka největšího středoevropského festivalu užitého umění Designblok. „Když si koupíte kvalitní a hezkou věc, nemáte potřebu ji nahradit rychle. Navíc, když za ni utratíte i hodně peněz, máte potřebu ji třeba předat dětem, tak jako se to dělalo dříve a dodnes nám slouží třeba židle z první republiky,“ popisuje.

Češi se často tváří, že je jim móda ukradená, to je ale také vlastně póza, míní Jana Zielinski, šéfka Designbloku.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

Jak se daří českým firmám ve světě designu? Mohou se srovnávat se světovou špičkou? Zajímá Čechy vůbec design? A proč je u nás oděvní tvorba tak trochu „popelkou“ ve světě užitého umění? I o tom mluví první dáma českého designu Jana Zielinski.

Krása a noblesa se pojí pak i se světem tance. Kolik stojí cesta na vrchol v tomto sportovním odvětví? A jak je tanec oblíbený ve světě? Na to jsme se podívali s mistry České republiky v showdance Petrou Stehnovou a Františkem Kopeckým.

Ekonomický magazín Byznys vysílá celoplošná Televize Seznam každý všední den v premiéře od 14:00 a posléze v reprízách od 18:15 a 22:30.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod najdete ZDE.

Reklama

Doporučované