Hlavní obsah

Kolik stojí přežít covid? Američanovi přišel účet na milion dolarů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Sedmdesátiletý Američan Michael Flor si vysloužil titul nejdéle hospitalizovaného pacienta s covid-19. Z původní přezdívky „zázračné dítě“ je ale rázem jiná – „million dollar baby“. Přišel mu totiž účet za léčbu.

Článek

Na jaře se Michael Flor ocitl na pokraji smrti. V jednu kritickou noc mu zdravotní sestra na noční směně držela telefon u ucha, aby mu mohla manželka s dětmi dát poslední sbohem. Muž se ale z nejhoršího zázračně dostal a nyní se zotavuje ve svém domě v západním Seattlu.

Srdce mu ale málem vypovědělo službu podruhé, když mu přišla obálka s účtem za zdravotní péči. „Otevřel jsem to a řekl: No do p*****!“ popisuje Flor. Jeho boj o holý život mu byl vyúčtován na rovných 1 122 501,04 dolaru. Účet o objemu 180stránkové knihy mu do detailů popsal jednotlivé výdejní položky. Přeživší Flor měl naštěstí pojištění, takže drtivou většinu platit nebude muset.

Jeho příběh se ale stal učebnicovým příkladem, jak funguje ekonomika zdravotní péče ve Spojených státech.

Protože byl Flor hospitalizován ve Swedish Medical Center v Issaquahu celých 62 dnů, tušil, že účet za léčbu bude pořádně bolestný. Většinu toho času byl v bezvědomí, jeho žena však vzpomíná na jedno z jeho vzácných procitnutí, kdy jí řekl: „Musíš mě odtud dostat, nemůžeme si to dovolit.“

Jen poplatek za využívání pokoje na jednotce intenzivní péče se vyšplhal téměř na 10 tisíc dolarů za den. Vzhledem k nakažlivé povaze viru byla místnost utěsněna a mohli do ní pouze zdravotničtí pracovníci ve speciálních oděvech a s pokrývkou hlavy. Pobyt v izolační komoře tak pacienta vyšel na 408 912 dolarů. Další položkou na účtu je pak používání mechanického ventilátoru, na který byl napojen 29 dnů – 2 835 dolarů za den, celkem tedy 82 215 dolarů. Další asi čtvrtinu sumy dělají náklady na léky.

Procházet si stohy účtu tak přímo znamená číst příběh Florovy bitvy. Dva dny, během kterých mu selhávalo srdce, ledviny a plíce a on se tak ocitl na pokraji smrti, zabírají celých dvacet stránek a téměř 100 tisíc dolarů. „Lékaři na mě hodili všechno, co je napadlo,“ říká Flor. Mimo to mu bylo naúčtováno téměř 3 tisíce drobnějších poplatků, tedy asi 50 denně. Nemocnicím jsou vzhledem ke slevám z pojišťovny většinou propláceny pouze části fakturované sumy. Do ní ale nejsou zahrnuty dva týdny zotavování v rehabilitačním zařízení, které si muž platil. Pro Seattle Times Flor popsal překvapivý pocit, který ho následně přepadl: vina.

„Za své přežití se cítím provinile,“ řekl. „Je tu ten pocit – proč já? Za co jsem si tohle zasloužil? A když vidím tu neuvěřitelnou cenu, rozhodně se ta vina ještě stupňuje.“

Pro léčbu covid-19 ve Spojených státech existují zvláštní finanční pravidla. Kongres vyčlenil více než 100 miliard dolarů na pomoc nemocnicím a pojišťovnám k úhradě nákladů na pandemii, částečně proto, aby povzbudil lidi k otestování a léčbě. I ty, kteří pojištění nemají. Díky tomu by neměl „viník“ zaplatit ani poplatky pojišťovně, které by se za jiných okolností mohly vyšplhat přibližně na 6 tisíc dolarů. Pojišťovny ale od vlády požadují, aby pomocný balíček navýšila.

Vysoký účet za léčbu přišel i dalším, zdaleka ale ne tak extrémní. Vyléčení spisovatele Davida Lata stálo 320 tisíc dolarů, díky pomoci státu nic neplatil. Pozastavil se ale nad tím, že desítky pacientů s rakovinou, kteří se léčili ve stejném období, si účty za léčbu museli plně nebo částečně uhradit sami. „To, co zaplatíte za léčbu, by se přece nemělo odvíjet od toho, jakou publicitu zrovna vaše nemoc má,“ zmínil Lat.

Michael Flor dodal, že si je moc dobře vědom toho, že jeho milionový účet někdo zaplatit musí – třeba daňoví poplatníci a další zákazníci pojišťovny. „Zaručit plnou zdravotní péči pro všechny v Americe zabraňují obavy ze socialismu. Tady jsou ale náklady pozlacené, platí se na hlavu dvakrát víc než kdekoli jinde na světě,“ pohoršil se. „Samozřejmě, milion babek mi zachránilo život a řekl bych, že to byly dobře vynaložené peníze. Ale také vím, že jsem jediný, kdo to může říct.“

Reklama

Doporučované