Hlavní obsah

Kolik stojí Sabine? Stovky milionů, a to se ještě čeká, co chalupáři

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Střecha poničená orkánem Sabine.

Reklama

Allianz i další pojišťovny vydávají předběžný součet škod, které jejich klienti nárokují po orkánu Sabine.

Článek

770 pojistných událostí hlásí po orkánu Sabine klienti jedné z větších tuzemských pojišťoven Allianz. Celkové škody, které dosud pojišťovna zmonitorovala, dosahují bezmála 34 milionů korun.

Je to prozatímní součet, protože ještě nepočítá se škodami, které ohlásí chalupáři, až se o víkendu dostanou do svých sobotních a nedělních domovů.

Z mapy škod, kterou pojišťovna sestavila, je dobře patrné, kudy okraj ničivého orkánu v České republice postupoval. Největší škody napáchal v sousedním Německu a v Beneluxu, ale také ve třech českých krajích byl jeho průlet viditelný.

Nejvíc pojistných událostí eviduje Allianz ve Středočeském kraji (202), pak v jižních Čechách, na Plzeňsku a v Praze. „Někde půjde o tisícové položky za pár upadlých tašek a jinde o statisíce za celou střechu, která třeba navíc cestou zdevastovala ještě další okolní budovy,“ uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek.

Pojišťovny se snaží posuzovat pojistné události jen podle fotodokumentace, protože jich je mnoho a likvidátoři jezdí k větším škodám.

Škody po Sabine počítají i ostatní pojišťovny a podle ankety Seznam Zpráv ze včerejška se ukazuje, že celkem půjde o stovky milionů korun.

+28

Například Generali Česká pojišťovna měla v úterý ráno nahlášeno na 1500 škod, dohromady za zhruba 42 milionů korun. Za další čtyři hodiny se ale počet navýšil o přibližně 700 nahlášených událostí a částka se vyšplhala až na hodnotu 60 milionů.

Také pojišťovna Kooperativa eviduje nejvíce škod ve Středočeském kraji, pak v Praze a Jihočeském kraji. K úterní dvanácté hodině měla nahlášeno přes tisíc škod za 30 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované