Hlavní obsah

Kolik stojí urážka Ovčáčka či jiných úředníků? Padlo už 500 pokut

Duel: Je správné pokutovat urážky úředníků?Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Duel o pokutách za urážku úředníka - od loňska za ni hrozí až 10 tisíc korun. Nový přestupek platí ani ne rok. A pokuta za znevážení postavení úřední osoby padla v necelých 500 případech. TOP 09 chtěla tento přestupek zrušit. Bez úspěchu. Má stát pokutovat slovní agresory na úřadech? Nebo tím dělá z úředníků „nadlidi“? Duel poslanců Dominika Feriho z TOP 09 a Leo Luzara z KSČM.

Článek

Kritici návrhu zejména z TOP 09 a ODS míní, že je tento přestupek nadměrným zásahem do rovnosti občanů. Povyšuje podle nich úředníka nad běžného občana. Poslanci TOP 09 soudí, že skutková podstata „znevážení postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci“ se navíc může využívat pro osobní mstu.

Zastánci zákona kontrují, že úředníci a policisté jsou častým cílem urážek a nepravdivých obvinění. A že podobná úprava existuje také v Německu, Estonsku, Finsku, Francii nebo v Polsku. Přestupek mohou lidé spáchat jen tehdy, když úředník vykonává svůj úřad, tedy v situaci, kdy úřední osoba nevystupuje sama za sebe, ale za veřejnou moc.

Reklama

Související témata:

Doporučované