Hlavní obsah

Kolik toho o nás ví jediná mobilní aplikace? Muž se zeptal a dostal 800 stran osobních dat

Požádal o svá osobní data z aplikace Tinder, dostal 800 stran.

 

Reklama

Aplikace Tinder shromažďuje o svých uživatelích všemožné informace - primárně proto, aby jim vybrala nejvhodnější potenciální partnery. Osobní data jsou ale velice cenným artiklem, se kterým se obchoduje.

Článek

Každý občan Evropské unie má na základě směrnice o ochraně osobních údajů EU právo požádat společnosti o své údaje, které shromažďují. Aktivista Paul-Olivier Dehaye společně s právníkem Ravim Naikem o ně požádal aplikaci Tinder.

Společnost, která aplikaci vyvinula, mu zaslala 800 stran dat, včetně informací o jeho facebookových „lajcích” či vzdělání. Obsáhlý dokument zahrnoval i výčet nejpoužívanějších slov v konverzacích, přesné lokace a časy připojení k aplikaci a další informace.

„Jsem zděšen, ale rozhodně ne překvapen objemem těchto dat,” sdělil Olivier Keyes, specialista na data z Washingtonské univerzity. „Každá aplikace, kterou na telefonu pravidelně používáte, má ta stejná data. Facebook o vás má tisíce takových stránek,” dodal pro web The Guardian.

V dnešní době jsou data „palivem ekonomiky“, shodují se experti. Mohou totiž být využita například v cílené reklamě, a jsou proto například dále přeprodávána. Proč ale aplikace tato data primárně potřebují? Například Tinder množství dat využívá k pečlivému nabízení potenciálních partnerů uživatelům seznamky. Tento algoritmus také pečlivě tají jako své duševní vlastnictví.

Reklama

Doporučované