Hlavní obsah

Kolik zaplatí neočkovaní za testy? Aktivity se jim prodraží

Foto: Getty Images

PCR testy budou platit 72 hodin, antigenní 24. Ilustrační foto.

Reklama

Přesně za týden skončí pro dospělé proplácení preventivních testů na covid-19 z veřejného pojištění. Zároveň se zkrátí doba platnosti testů v rámci opatření. Neočkovaní tak mohou změny pocítit v peněženkách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Díky dosavadnímu systému testů hrazených z pojištění řada lidí zapomněla, na kolik vlastně přijdou. Jak vyplývá z odpovědí laboratoří, které Seznam Zprávy oslovily, ceny se stále pohybují na horní hranici nejvyšší povolené ceny. Změny se zatím nechystají.

„Ceny PCR i antigenních testů jsou zastropované vládou. PCR test stojí 814 korun a antigenní test 201 korun. Je dána i doba dodání výsledků, a to do 48 hodin. Ale naše laboratoř ve většině případů odesílá výsledek do 24 hodin,“ popsala Eva Pánová, mluvčí EUC Laboratoří.

Podobné ceny a termíny nabízí i laboratoře Spadia. Pokud má testovaný zájem o speciální certifikát v angličtině, zaplatí 1000 korun za PCR test a 400 korun za antigenní.

„Změny cen testů neplánujeme a kapacity v odběrových místech máme dostatečné, flexibilně je v případě zvýšení zájmu upravíme,“ uvedla mluvčí Simona Součková.

Od listopadu budou preventivní testy na covid-19 hrazené z veřejného zdravotního pojištění jen dětem a mladistvým do 18 let, plně očkovaným, lidem se zahájeným očkováním nebo těm, kteří se nemohou očkovat. Z pojištění se jim dál bude hradit jednou týdně antigenní test a dvakrát za měsíc PCR test. Zároveň se zkrátí také platnost testů - u PCR ze sedmi dní na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin.

Nově bude muset testy kontrolovat i personál v restauracích, dlouhodobě už certifikát vyžadují třeba bazény nebo divadla.

Pokud tedy například bude člověk během pracovního týdne chodit každý den na oběd do restaurace a během víkendu zavítá na kulturní akci nebo do bazénu, může si vybrat z několika variant.

Absolvování antigenního testu šestkrát týdně vyjde až na 1200 korun, za měsíc se tedy částka vyšplhá na 4800. Pokud daný člověk zvolí pohodlnější variantu testování dvakrát týdně metodou PCR, zaplatí 1600 korun. Za měsíc tento způsob vyjde na 6400 korun.

Ministerstvo však již připustilo, že v restauracích povolí i samotest provedený na místě. Jejich ceny obvykle začínají na částkách okolo 100 korun. „Samotest platí po dobu celého pobytu v restauraci,“ popsala pro Českou televizi náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Také každodenní provádění samotestů ale může běžné aktivity prodražit.

Odliv testovaných?

Ministerstvo zdravotnictví už dříve uvedlo, že se zpoplatnění netýká testů indikovaných lékařem nebo hygienickou stanicí v rámci šetření rizikových kontaktů. Platit se nadále bude jen v případě zmiňovaných restaurací, služeb, cestování, některých volnočasových aktivit a podobně. Podle resortu není dlouhodobě udržitelné, aby byly prostředky z veřejného zdravotního pojištění vynakládány právě na tyto účely. Testování stojí zdravotní pojišťovny zhruba dvě miliardy korun měsíčně.

Oslovené laboratoře přiznávají, že se jen těžko odhaduje, zda se zájem o testy kvůli novým opatřením zvýší nebo sníží.

„Od začátku pandemie jsou jakékoliv předpoklady nelehké, a proto ani nyní si netroufáme odhadnout situaci. Tím, že se zkrátí platnost testů, budou lidé muset chodit častěji, ale je i možné, že návštěvu restaurace či divadla si rozmyslí. Stále ale počítáme, že budou chodit dospělí lidé a děti, kteří potřebují testy ke sportovním aktivitám,“ uvádí Eva Pánová z EUC laboratoří.

Také podle manažerky marketingu a externí komunikace laboratoře AeskuLab Olgy Kunešové je těžké předpovídat, jaký dopad budou změny na objem testů mít.

„Dá se očekávat, že dojde ke snížení zájmu o toto testování, ve chvíli, kdy se sníží možnost tohoto typu testování zdarma – tedy z veřejného zdravotního pojištění. Na druhou stranu se dostáváme do situace, kdy počet nově nakažených nám v posledních dnech roste a tedy je nyní velmi předčasné definovat predikci vývoje zájmu o testování, ať se bude jednat o tzv. screeningové, nebo indikované,“ uvedla.

Reklama

Doporučované