Hlavní obsah

Koloběžkáři z Lime v ohrožení. V prázdných městech chybějí jezdci

Ilustrační snímek.

Reklama

Už na začátku roku se nad sdílenou jízdou koloběžek stahovala mračna. Firma Lime, nováček v oboru, se stáhla z více než dvacítky trhů a propustila na stovku zaměstnanců. Současná města duchů také nepomáhají, počet jízd se propadl o dvě třetiny, a tak firma oznámila další propouštění.

Článek

Koronavirus pravděpodobně podepsal rozsudek smrti nad společností Lime, jejíž zhruba 1 500 koloběžek donedávna brázdilo i ulice české metropole. Nakonec to nebude tlak z radnice, kdo jízdy výrazně omezí, ale nedostatek jezdců kvůli pandemii.

Česko v tom není samo, podobně se hroutí trh v USA, Izraeli, Brazílii, Austrálii, Jižní Koreji či na Novém Zélandu.

Podle informací agentury Bloomberg měla společnost Lime ještě před týdnem skoro 150 tisíc zaznamenaných jízd. O tři dny později, po zavedených opatřeních, se četnost propadla o dvě třetiny. Například v Paříži, která platila za koloběžkářský pupek celého světa, používání spadlo o 98 procent na zhruba 300 jízd denně.

V řeči peněz to pro společnost znamená v tržbách minus 424 tisíc dolarů, za normálních okolností totiž denně zinkasuje 617 tisíc dolarů, teď pouze necelých dvě stě tisíc. A to ještě jezdily New York a Kalifornie, které se k omezení pohybu osob připojily teprve nedávno, takže další tisíce jízd odpadnou.

Před úderem viru výkonný ředitel Brad Bao v prohlášení na oficiálním webu jasně uváděl: „Naším cílem pro rok 2020 je finanční nezávislost a věříme, že Lime bude první společností v oblasti mobility nové generace, která dosáhne ziskovosti.“ Už teď je jasné, že nedosáhne.

Podle čísel totiž bude firma ráda, pokud koronavirovou pandemii vůbec přečká. Podle údajů agentury Bloomberg totiž v lednu na jejích účtech leželo zhruba 50 milionů dolarů a měsíční náklady na udržení v provozu činí zhruba 22 milionů dolarů. Stávajícím tempem tak ze svých účtů Lime vymačká poslední dolar zhruba za 12 týdnů.

Technologický server The Verge upozornil, že Lime bojuje na extrémně konkurenčním trhu, který jakékoliv sny o zisku brutálně ničí. Realitou jsou minimální marže a finanční jízda na ostří nože. A také docela vysoké náklady, protože koloběžky jsou poměrně poruchové zboží.

Společnost se snaží situaci vyřešit snižováním počtu zaměstnanců, v San Franciscu přijde o místo 50 až 70 lidí, alespoň to uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na osobu blízkou firmě, která však chtěla zůstat v anonymitě. Dosud ale nebyl nikdo z více než 1 300 zaměstnanců propuštěn.

Reklama

Doporučované