Hlavní obsah

Tuny chemikálií z potápějící se lodi. Hrozí ekologická katastrofa, varují srílanské úřady

Kontejnerová loď naložená chemikáliemi, která 12 dní hořela u břehů Srí Lanky, se včera začala potápět.Video: AP

 

Reklama

Kontejnerová loď s tunami chemikálií se potápí ve srílanských vodách. Kolombu a okolí proto hrozí ekologická katastrofa, její následky podle expertů mohou být nevyčíslitelné.

Článek

Kontejnerová loď MV X-Press Pearl, plující pod singapurskou vlajkou, hořela dva týdny. Pětadvacetičlenná mezinárodní posádka byla po hlášeném výbuchu evakuována, dva členové přitom utrpěli lehká zranění. Nyní, kdy se požár konečně podařilo zlikvidovat, varují srílanské úřady před další hrozbou. Potápějící se loď, na jejíž palubě se nachází velké množství chemikálií, může být příčinou ekologické katastrofy.

Loď převážela nejen více než 1400 kontejnerů, ale taky 25 tun kyseliny dusičné a dalších chemických látek, jež byly naloženy v Indii. Snímky z místa incidentu ukazují velkou ropnou skvrnu u pláží města Negombo ležícím asi 40 kilometrů od Kolomba. Na oblíbených srílanských plážích se rovněž shromažďují tuny plastových granulí, které pokryly již 80 kilometrů západního pobřeží Srí Lanky. Jak uvádí BBC, odpad může také zaplnit vody Indie, Indonésie a Somálska. Plastové granule jsou přitom velmi nebezpečné především pro mořské živočichy, kteří si je snadno spletou s potravou.

Pokusy nizozemské společnosti Smit Salvage odtáhnout plavidlo dále na otevřené moře, o nichž světová média v předchozích dnech informovala, se ukázaly jako neúspěšné. Zadní část lodi se podle čtvrtečního prohlášení místních úřadů usadila na mořském dně v hloubce přibližně 21 metrů. Přední část kontejnerové lodě se také pomalu usazuje.

Místní odborníci, kteří potopení lodi sledují, se obávají také vážnějších následků. „K úniku ropy z lodi zatím nedochází,“ cituje agentura AFP mluvčího srílanského námořnictva Indiku de Silvu. Ten také dodává, že kdyby k tomu skutečně došlo, jednalo by se o ten nejhorší scénář, místní úřady se však na to připravují. Experti, kteří se na záchranné operaci podílejí, ale tvrdí, že situaci komplikuje nepříznivé počasí.

Hrozí ekologická katastrofa?

Podle nejmenované ekologické skupiny citované stanicí BBC toxický náklad lodi může vytvořit v regionu „chemickou polévku“. Úřad pro ochranu mořského prostředí dnes uvedl, že se na případný únik ropy připravuje. Indické plavidlo pobřežní stráže podle srílanského námořnictva má v této oblasti speciální vybavení, které by mohlo zabránit tomu, aby ropa dosáhla pobřeží. Podle výkonné ředitelky Centra pro environmentální spravedlnost na Srí Lance Hemanthy Withanagové je však případné poškození mořského ekosystému nevyčíslitelné.

Foto: Profimedia.cz

Kromě chemikálií plavidlo rovněž přepravovalo tři kontejnery plastových granulí.

Nehoda se dotkla také místních rybářů, kteří v posledních dnech museli kvůli znečištění vod zůstat na břehu. „Zákaz se týká 4 300 rodin v mé vesnici,“ řekl agentuře AFP šéf regionálního rybářského svazu Denzil Fernando s tím, že tato oblast je na rybolovu velmi závislá.

Vláda ostrovního státu mezitím oznámila, že za incident bude požadovat náhradu. „Počítáme náklady a budeme požadovat odškodnění,“ uvedl na tiskové konferenci ministr pro přístavy Rohitha Abeygunewardene.

Srílanské úřady, které nehodu vyšetřují, se domnívají, že požár zřejmě způsobil únik kyseliny dusičné. O tom, že část plavidla zachvátily plameny, posádka podle BBC věděla od 11. května, tedy ještě před tím, než plavidlo vstoupilo do srílanských vod. Majitelé lodi tu informaci potvrdili, uvedli však, že Katar i Indie zakotvení lodi na svém území nepovolily.

Reklama

Doporučované