Hlavní obsah

Covid-19 z laboratoře není, shodují se světoví vědci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Celosvětová pandemie covidu-19 má svůj počátek na zvířecím trhu v čínskému Wu-chanu, shodli se vědci v nově zveřejněné studii. K šíření viru pomohla i vysoká hustota populace, tvrdí dále.

Článek

Závěry studie světově renomovaných vědců uvádí, že virus SARS-CoV-2 se do celého světa rozšířil ze zvířecího trhu v čínském Wu-chanu, informuje server Bloomberg. Odborný článek, který kromě možného původu představuje i první poznatky o infekci z Virologického ústavu ve Wu-chanu, byl zveřejněn ve středu.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Epidemiologická historie SARS-CoV-2 je srovnatelná s šířením jiných koronavirů na zvířecích trzích. Vědecké podklady o vzniku zprvu epidemie a následně celosvětové pandemie zkoumalo 21 vědců včetně profesora a virologa Edwarda Holmese ze Sydneyské univerzity, australského imunologa, veterinárního lékaře a nositele Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství za rok 1996 Petera C. Dohertyho nebo britského vědeckého pracovníka a bývalého profesora tropické medicíny na Oxfordu Jamese Jeremyho Farrara z Wellcome Trust Center.

„Jedná se o první systematickou práci na základě všech dat,“ cituje Holmese server Bloomberg. Uvádí dále, že o původu SARS-CoV-2 existují různé teorie. Popisuje, že „hodně z nich byly spekulace a některé především dezinformace“. „Jsme toho názoru, že je důležité vrátit se k základním vědeckým poznatkům, jasně a klidně je projít a zjistit, co nám říkají,“ uvedl dále.

Podle výsledků studie důkazy pro laboratorní původ SARS-CoV-2 nejsou. Podobně ani pro tvrzení, že koronavirus unikl z ostře střežené wu-chanské biologické laboratoře, kde se kromě dalších koronavirů zkoumají i jiné smrtelné viry, například ebola. Teorii laboratorní nehody nicméně „nelze zcela zavrhnout“, píše se dále ve studii. Vědci přesto tvrdí, že se jedná o velmi nepravděpodobný scénář. Virus podle nich vznikl na wu-chanském zvířecím trhu, kde docházelo k „četnému a opakovanému kontaktu lidí a zvířat“.

Za konkrétní místo označili wu-chanský trh s mořskými plody Chua-nan. Podle nich dva ze tří počátečních zaznamenaných případů souvisely s tímto místem, následně i 28 % všech případů z prosince 2019. Celkově mělo 55 % případů z tohoto měsíce souvislost s trhem Chua-nan nebo dalším zvířecím trhem ve Wu-chanu. Nejlidnatější město ve střední Číně je důležitou cestovní, ale i obchodní tepnou, ze kterého se často cestuje dále po Číně i do zahraničí. Pro metropoli také byly typické právě zvířecí trhy, kde se prodávala divoká zvířata živá.

Přesné informace o přenosu viru z jednoho živočišného druhu na druhý zůstanou podle autorů výzkumu nezjištěné. Na začátku července uvedli vědci z univerzit čínského Sunjatsenu a Kantonu, že SARS-CoV-2 je v buněčné kultuře obtížné duplikovat za laboratorních podmínek. Podle nich se virus vyvinul v hostitelském prostředí, „velmi podobném, ne-li totožném“ s koronavirem u netopýrů, který je považován za nejvíce shodný s původním SARS-CoV-2.

Reklama

Doporučované