Hlavní obsah
Online

Dvě Češky v Norsku zfalšovaly test na covid-19. Půjdou do vězení

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Mezinárodní očkovací program COVAX rozdělí do konce května ve 142 zemích světa celkem 237 milionů dávek vakcíny od firmy AstraZeneca. V Ženevě to dnes oznámil šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Do konce března se podle něj bude distribuovat i 1,2 milionu dávek od firem Pfizer/BioNTech. Už minulý týden obdržely zásilky vakcín z programu COVAX první země - Ghana a Pobřeží slonoviny.

- Slovenský ministr zdravotnictví Krajčí povolil využití neregistrované vakcíny Sputnik V. Jak ale píše v dokumentu, odpovědnost za použití neregistrované látky nesou sami lékaři.

- Dvě Češky potrestal norský soud třiceti dny vězení za to, že při dvou příležitostech předložily falešný negativní test na koronavirus. Informoval o tom dnes server Norway Today. Do Norska jely za prací a falešný test si objednaly ve Švédsku.

SVĚTOVÉ DĚNÍ JSME SLEDOVALI I VČERA:

  • Biden: Do konce května budeme mít dostatek dávek pro všechny dospělé Američany

    Podle amerického prezidenta Joea Bidena by Spojené státy měly mít k dispozici dostatek dávek vakcín pro všechny dospělé Američany do konce května. Je to o dva měsíce dříve, než se původně předpokládalo. Stát by se tak mělo na základě dohody mezi výrobcem vakcíny Johnson & Johnson a jeho rivalem Merck & Co., který s výrobou vakcíny pomůže.

  • Itálie prodloužila platnost restrikcí až do Velikonoc

    Itálie prodloužila platnost restrikcí kvůli pandemii covidu-19 do Velikonoc. Vyplývá to z vládního dekretu, který dnes podepsal premiér Mario Draghi. Až do 6. dubna tak bude dál zakázáno cestovat mezi jednotlivými regiony, v nejrizikovějších oblastech se budou muset všechny děti učit doma, a to včetně žáků dosud otevřených základních škol, napsala agentura DPA.

    Itálie v poslední době zažívá rychlejší růst počtu nakažených, což odborníci připisují novým mutacím koronaviru. Britskou variantu viru SARS-CoV-2 nyní testy ukazují u zhruba poloviny infikovaných. Za poslední den podle ministerstva zdravotnictví přibylo více než 17 000 případů nákazy a 343 obětí.

  • Na pouť do Mekky budou moci letos jen naočkovaní proti covidu-19

    Letošní muslimské pouti do Mekky se budou moci zúčastnit jenom lidé naočkovaní proti covidu-19. Rozhodlo o tom saúdskoarabské ministerstvo zdravotnictví a informoval o tom dnes místní list Ukáz. Pouť, jíž se běžně účastní miliony lidí z celého světa, se letos bude konat v červenci.

    „Vakcína proti covidu-19 bude pro ty, kteří přijedou na hadždž, povinná a bude hlavní podmínkou (pro získání povolení k příjezdu),“ napsal list, který se odvolal na rozhodnutí ministra.

  • V Turecku otevřely restaurace a školy, počty nakažených stoupají

    V části Turecka se dnes otevřely restaurace a školy poté, co prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí oznámil zmírnění restrikcí v méně postižených provinciích. Skončit v nich má i víkendový zákaz vycházení, který bude dál platit v oblastech s vyšším výskytem nákazy, ale nově pouze v neděli. Epidemiologové varují, že uvolnění restrikcí přichází v době, kdy v Turecku stoupají bilance nakažených, napsala agentura Reuters.

    Turecko podobně jako další země uplatňuje restrikce podle aktuální epidemické situace v celkem 81 provinciích. Podle míry rizika je označuje barevnými kódy, přičemž modrá znamená oblasti s nízkým nebezpečím, žlutá se středním, oranžová s vysokým a červená s velmi vysokým. Mezi červené oblasti nyní patří zejména černomořské provincie na severu země, do oranžové zóny spadá například Istanbul nebo Izmir.

  • Dvě Češky dostaly v Norsku trest vězení za falešný test na covid

    Dvě Češky potrestal norský soud třiceti dny vězení za to, že při dvou příležitostech předložily falešný negativní test na koronavirus. Informoval o tom dnes server Norway Today. Do Norska jely za prací a falešný test si objednaly ve Švédsku.

    Obě ženy podle serveru překročily hranice Norska jen den předtím, než země 29. ledna kvůli koronaviru zakázala vstup cizincům. Test ukázaly při přejezdu hranic mezi Švédskem a Norskem přes úžinu Svinesund. Předtím ho podvodně pořídily ve Švédsku, protože nechtěly riskovat, že by čekáním na výsledky regulérního testu přišly o příležitost dostat se do Norska ještě před uzávěrou hranic. Později ukázaly falešný test i ve chvíli, kdy je úředníci přišli zkontrolovat do jejich bytu v Oslu.

  • Francie hlásí přes 22 000 nových infikovaných, Británie 6391

    Francie hlásí za poslední den 22 857 nových případů nákazy koronavirem, v pondělí to bylo necelých 5000 případů, v neděli 19 952 nakažených. Za poslední den ve Francii na nemoci spojené s covidem-19 zemřelo 417 lidí, z toho 300 v nemocnicích. Británie dnes ohlásila 6391 nových případů a 343 úmrtí pozitivně testovaných za posledních 24 hodin, píše agentura Reuters.

    Francie, která má 67 milionů obyvatel, se přiblížila hranici tří milionů očkovaných. Vakcínu dostalo již 2 974 019 lidí. Naprostá většina dostala přípravek Pfizer/BioNTech, používají se také vakcíny společností Moderna a AstraZeneca.

  • IATA: Letecká nákladní doprava se plně zotavila, osobní dál klesá

    Globální letecká nákladní doprava se v lednu vrátila na úrovně z období před pandemií covidu-19, propad v osobní dopravě se však prohloubil. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

    Poptávka po letecké nákladní dopravě se letos v lednu podle IATA zvýšila o 1,1 procenta oproti lednu 2019. Sdružení upozornilo, že nepoužívá srovnání s loňským lednem, protože je zkreslené pandemií. „Letecká nákladní doprava je zpátky na předkrizových úrovních, což je dobrá zpráva po světovou ekonomiku,“ uvedl šéf sdružení Alexandre de Juniac.

  • Fanoušci filmu mohou v Súdánu navštívit autokino

    V súdánském Chartúmu začal filmový festival evropských a súdánských filmů. Kvůli pandemii covidu-19 se venkovní projekce lidé účastní v autech.

  • Ropa před jednáním skupiny OPEC+ mírně zdražuje

    Ropa před čtvrtečním jednáním skupiny OPEC+, která zahrnuje těžařské státy sdružené v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem, mírně zdražuje. Očekává se, že vzhledem k oživování světové ekonomiky z koronavirové krize na něm producenti přikročí ke snížení těžebních škrtů.

    Kolem 16:45 SEČ přidávala cena severomořské ropy Brent 0,3 procenta na 63,86 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražovala o 0,4 procenta na 60,89 dolaru za barel.

  • Peru zítra obdrží první dávky vakcíny Pfizer/BioNTech

    Peru ve středu obdrží půl milionu dávek vakcíny od společnosti Pfizer/BioNTech. Médiím to dnes potvrdil tamní prezident Francisco Sagasti.

  • Portugalsko má v boji s virem úspěch, v lednu patřilo k nejhorším

    Portugalsku se podařil v boji proti pandemii covidu-19 neobvykle prudký obrat, když se z pozice země s nejrychleji rostoucím počtem nakažených a nejvyššími počty obětí v přepočtu na obyvatele dokázalo za měsíc dostat do stavu, kdy vláda zvažuje uvolnění restrikcí. Počet nakažených v nemocnicích je nyní v jihoevropské zemi nejnižší za čtyři měsíce a přírůstky infikovaných jsou oproti konci ledna dvacetinové, napsala dnes agentura Reuters.

    Letos v lednu desetimilionovému Portugalsku reálně hrozilo riziko kolapsu zdravotnictví. Průměrný denní počet nových případů nákazy na milion obyvatel byl na hodnotě 1083, což tehdy bylo podstatně více než v Česku, kde tento údaj v téže době byl 678.

  • Ukrajinský prezident se dnes nechal naočkovat

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se dnes nechal naočkovat dávkou vakcíny AstraZeneca. Snaží se tak motivovat tamní obyvatele, aby se také nechali naočkovat. Podle ukrajinské vlády je totiž zájem o očkování v zemi malý. Až 47 % populace uvedlo, že se očkovat nechce.

  • Vatikán hájí papežovu cestu do Iráku, koná se navzdory pandemii

    Vatikán hájí rozhodnutí papeže Františka nezrušit jeho nadcházející cestu do Iráku, která má začít v pátek navzdory zhoršující se epidemické situaci a ohrožení, jež může účast na mších představovat pro irácké věřící. Mluvčí Matteo Bruni dnes ujistil, že při papežově návštěvě se budou dodržovat přísná hygienická opatření. Podle něj je návštěva hlavy katolické církve v Iráku, vůbec první v této zemi, „aktem lásky vůči tamním křesťanům“.

    Pro papeže je cesta do Iráku první zahraniční cestou od začátku pandemie covidu-19. Její plánování začalo už v roce 2019, loni se však kvůli šíření nákazy v Itálii a dalších zemích světa nemohla uskutečnit.

  • V Iráku začali očkovat lékaře z vakcín darovaných Čínou

    V Iráku dnes začalo očkování lékařů proti covidu-19. Využívá se 50 000 očkovacích látek, které dorazily na bagdádské letiště v noci.

    Agentura AFP napsala, že v bagdádské klinice začalo očkování v přítomnosti novinářů a ministra zdravotnictví Hasana Tamímího. „Začali jsme očkovat hned, jakmile jsme vakcíny obdrželi, zítra (ve středu) se bude očkovat v dalších provinciích a vzdálenějších místech,“ řekl ministr. uvedl také, že Bagdád už objednal v Pekingu další dva miliony dávek. Irák se potýká s novou vlnou epidemie, denně tam ohlašují v průměru 4000 nově nakažených.

  • COVAX do května rozdělí 142 zemím 237 milionů dávek vakcín

    Mezinárodní očkovací program COVAX rozdělí do konce května ve 142 zemích světa celkem 237 milionů dávek vakcíny od firmy AstraZeneca. V Ženevě to dnes oznámil šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Do konce března se podle něj bude distribuovat i 1,2 milionu dávek od firem Pfizer/BioNTech. Už minulý týden obdržely zásilky vakcín z programu COVAX první země - Ghana a Pobřeží slonoviny.

    Celkem chce COVAX letos nakoupit 1,8 miliardy dávek vakcín proti covidu-19, což je o půl miliardy více, než si vedení programu loni stanovilo jako cíl pro rok 2021, uvedl Seth Berkley, šéf světové aliance pro očkování GAVI, která COVAX spolu s WHO spravuje. Podle něj se nyní finalizuje například smlouva o nákupu 1,1 miliardy dávek vakcíny od firmy Novavax.

  • Analýza dění v Brazílii nasvědčuje vyšší nakažlivosti nové mutace

    Mutace koronaviru odhalená na konci loňského roku v Brazílii zaplavila tamní město Manaus i kvůli vyšší nakažlivosti a také kvůli schopnosti nakazit lidi, kteří už covid-19 prodělali. Vyplývá to z nové studie britských a brazilských vědců, která podle médií nabízí první podrobnou analýzu chování tzv. brazilské varianty viru SARS-CoV-2. Autoři odhadují, že mutace označovaná jako P.1 by se mohla šířit až dvakrát rychleji ve srovnání s jinými kmeny.

    Poprvé byla identifikována ve druhé polovině prosince a od té doby se z Manausu rozšířila do dalších částí Brazílie a do více než 20 zemí včetně Británie a Spojených států. Podle deníku The New York Times (NYT) její zkoumání postupovalo pomaleji než v případě „britské“ a „jihoafrické“ mutace a odborná veřejnost tak neměla příliš jasno v tom, jak velké obavy jsou na místě.

  • Sputnik V se stal nástrojem hybridní války,řekl slovenský ministr

    Ruská vakcína Sputnik V se stala nástrojem hybridní války. Politizaci způsobilo, že výrobce nepožádal o registraci očkovací látky v Evropské unii. Novinářům to dnes řekl slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok. Ministr chce od politických špiček země ujištění, že proevropské a proatlantické směřování země se v souvislosti s nákupem Sputniku V nemění.

    „Je zjevné, že tato vakcína už není jen vakcínou, je to nástroj hybridní války. Tento politický nástroj nás rozděluje doma, rozděluje nás v zahraničí. Prostřednictvím tohoto nástroje se vykresluje EU jako něco, co selhává,“ uvedl Korčok.

  • Prokurátor kritizuje Netanjahuovo rozdávání vakcín proti covidu

    Izraelský generální prokurátor Avichaj Mandelblit varoval premiéra Benjamina Netanjahua, že nemůže sám rozhodovat o darování přebytečných vakcín proti covidu-19 spojencům v Africe, Evropě a Latinské Americe. Zdůraznil přitom, že takto významné rozhodnutí měla projednat vláda. Napsala o tom dnes agentura AP. Mezi státy, jimž Izrael poslal vakcíny, je i Česko. Jde o 5000 dávek očkovací látky Moderna, které byly zaslány před týdnem na žádost premiéra Andreje Babiše. Program darování vakcín Netanjahuova kancelář koncem minulého týdne pod tlakem kritiky v Izraeli pozastavila.

    Mandelblit v oficiálním dopisu, který byl adresován poradci pro národní bezpečnost Meiru ben Šabbatovi, uvedl, že Netanjahu měl plán darovat část izraelských vakcín projednat s kabinetem. Dopis v pondělí zveřejnilo izraelské ministerstvo spravedlnosti.

  • Srbský prezident při návštěvě Sarajeva daroval Bosně vakcíny

    Srbsko darovalo Bosně 10 000 dávek vakcíny AstraZeneca proti nemoci covid-19. Zásilku bosenským představitelům předal osobně srbský prezident Aleksandar Vučić při své dnešní návštěvě Sarajeva. V Bosně očkování dosud v masovém měřítku nezačalo, Srbsko naopak podle pozorovatelů platí za očkovacího přeborníka. V uplynulých týdnech obdarovalo i další země regionu.

    „Jsem šťasten, pokud zachráníme životy,“ citovala bosenská média Vučiče po příletu na sarajevské letiště. Srbsko mělo podle něj štěstí, že si dokázalo zajistit dostatek vakcín, a chce se proto nyní podělit se svými v tomto ohledu méně šťastnými sousedy.

  • Slovenské úřady zatím neoznámily detaily o kontrole Sputniku V

    Slovenské úřady zatím neoznámily podrobnosti o chystané kontrole ruské vakcíny Sputnik V, kterou budou moci lékaři používat při očkování proti covidu-19 a která nebyla dosud registrována unijní lékovou agenturou EMA. Vyplývá to z odpovědi tamního ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) na dotaz ČTK. Ministerstvo pouze ohlásilo kontrolu šarže. První zásilku Sputniku V Slovensko dostalo v pondělí.

    „Ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv se prověří šarže a následně se oznámí, kdy očkování oficiálně začne. Zájemci o očkování vakcínou budou potvrzovat, že vědí, že jde o vakcínu bez schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky,“ uvedla mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy