Hlavní obsah

Kolumbie je světovým rekordmanem. V produkci kokainu

Kolumbie pravidelně láme rekordy v produkci kokainu.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Produkce kokainu v Kolumbii v roce 2018 pokořila světový rekord. Zaznělo to na konferenci OSN v rámci výroční zprávy Mezinárodní rady pro kontrolu narkotik. Na vzestupu je také fentanyl, zejména ve Spojených státech.

Článek

Nárůst pěstování koky o 17 % a výroby kokainu o 31 %. To jsou čísla, která v úterý zmínil představitel Organizace spojených národů Raul Martin del Campo na tiskové konferenci k vydání výroční zprávy rady.

„Produkce kokainu v Kolumbii za minulý rok pokořila historické rekordy. Sedmnáctiprocentní nárůst v pěstování koky a jednatřicetiprocentní navýšení ve výrobě kokainu se samozřejmě promítly v četnosti pašování drogy přes Střední a Jižní Ameriku a Afriku na trhy v Severní Americe a v Evropě,“ řekl del Campo na konferenci.

Nárůst produkce tvrdé drogy v Kolumbii o 31 % zaznamenala Organizace spojených národů i mezi roky 2016 a 2017. Předloni bylo za využití 171 tisíc hektarů vyrobeno téměř 1 400 tun kokainu.

Podle OSN také úmrtí v důsledku předávkování ve Spojených státech za minulý rok tvořila téměř polovinu všech světových případů tragického úmrtí zaviněného drogami. Může za to vysoká spotřeba opioidů a fentanylu v zemi.

„Skoro polovina lidí, kteří ve světě zemřeli na předávkování, zemřela ve Spojených státech. Za to může tamní situace a nadměrné užívání opioidů a mísení látek s fentanylem,“ dodal Raul Martin del Campo.

Fentanyl je syntetický opioid, který má až padesátkrát silnější účinek než heroin. Ve zprávě OSN stojí, že jeho dostupnost stoupá výrazně strměji než u ostatních látek.

Zatímco látky jako morfin, kodein, oxykodon nebo hydrokodon se od roku 1997 pohybují v číslech pod 50 tisíc definovaných denních dávek na milion obyvatel Země, fentanyl vystoupal v posledních letech k hodnotám kolem 250 tisíc DDD (defined daily dose – definovaná denní dávka).

Reklama

Doporučované