Hlavní obsah

Kolumbie míří do Bruselu. Stane se partnerem NATO

Kolumbie se stane partnerem NATO.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Odcházející prezident Juan Manuel Santos uvedl, že k zahájení partnerství dojde příští týden.

Článek

Kolumbie se stane jako první latinskoamerická země partnerem Severoatlantické aliance. O plánovaném partnerství informoval současný prezident Kolumbie Juan Manuel Santos v předvečer prezidentských voleb. Odcházející prezident Santos uvedl, že k zahájení partnerství dojde příští týden – Kolumbie se v Severoatlantické alianci stane „celosvětovým partnerem”. Pro latinskoamerickou zemi to neznamená povinnou účast na vojenských akcích NATO, získá ale trvalou akreditaci na jednání v Bruselu.

Prezidentské volby se v Kolumbii konají poprvé od ukončení krvavé občanské války v roce 2016. Na něm má velký podíl právě Santos, který za své úsilí obdržel v roce 2016 Nobelovu cenu míru. Právě mírový proces je jedním z důvodů, proč chce NATO zahájit s Kolumbií partnerství.

Je ale otázkou, jak výsledky prezidentských voleb změní politickou situaci v zemi, Santos již nemůže potřetí kandidovat. Favoritem voleb je pravicový kandidát Ivan Duque, který ostře kritizuje Santosův přístup k jednání s levicovými guerillovými jednotkami FARC. Podle něj je současný prezident příliš mírný. 

Jedním z největších rivalů Duquea je bývalý rebel ze skupiny M-19, levicový kandidát Gustavo Petro. Dříve působil v kongresu a také jako starosta Bogoty. 

Reklama

Doporučované