Hlavní obsah

Kolumbijská armáda při střetech zabila 11 bývalých členů FARC

Kolumbijská armáda při střetech zabila 11 bývalých členů FARC.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Celkem 11 členů zaniklé povstalecké skupiny FARC zabila kolumbijská armáda. Skupina radikálů vyhrožovala místním občanům, politikům i byznysmenům a vydírala je.

Článek

Kolumbijská armáda při ozbrojených střetech zabila 11 bývalých členů Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Zločinecká skupina byla obviněná z vyhrožování a vydírání řady kolumbijských politiků a byznysmenů.

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos ve svém vyjádření uvedl, že země nehodlá v boji s povstaleckými skupinami polevit. Vláda a FARC přitom oficiální mírovou dohodu uzavřely již v roce 2016. V rámci ní odevzdali radikálové i své zbraně.

Podle kolumbijské vlády však stále především v odlehlejších oblastech operuje více než 1000 bývalých členů radikálního levicového hnutí FARC.

Občanská válka, do které se zapojila desítka povstaleckých hnutí i polovojenských skupin, trvala v Kolumbii více než půl století. Zemřelo při ní více než čtvrt milionu lidí a dalších 60 000 osob je stále nezvěstných.

Ačkoliv mírovou dohodu mezi vládou a FARC původně odmítli občané v referendu, vláda ji nakonec prosadila skrze parlament.

Reklama

Doporučované