Hlavní obsah

Kolumbijská vláda přeškoluje bývalé povstalce na bodyguardy

Kolumbijská vláda přeškoluje bývalé povstalce na bodyguardyVideo: Reuters

 

Reklama

Povstalci FARC bojovali pět desetiletí proti vládě. V rámci začleňování do společnosti jim teď stát nabídl možnost výcviku na bodyguardy. Aktuálně se o nabídku zajímá 300 z nich.

Článek

Kolumbijská vláda bude přeškolovat bývalé povstalce z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) na bodyguardy, kteří pak budou pracovat jako ochranka pro členy této levicové organizace. S ní uzavřela vláda loni mírovou dohodu a nyní se snaží někdejší rebely začlenit do společnosti.

Kolumbijské ministerstvo vnitra podle serveru BBC oznámilo, že už přes 300 povstalců přijelo do tréninkového střediska ve městě Facatativá, nedaleko metropole Bogoty. Celkem se z uchazečů vybere 315 lidí, kteří podstoupí speciální výcvik vedený jednotkou ministerstva vnitra. Bodyguardi se budou vybírat na základě psychologických a fyzických testů. Nabídka platí pouze pro ty povstalce, kteří se v bojích nedopustili zločinů proti lidskosti a odevzdali všechny zbraně v odzbrojovacím procesu.

Z kurzu vyjdou bodyguardi, již budou placeni státem. To se nelíbí odpůrcům. Argumentují, že někdo, kdo padesát let bojoval proti vládě, by neměl dostat zbraň ani plat ze státní kasy.

Zástupci FARC se zase obávají, že by jejich členové mohli čelit útokům od bývalých pravicových polovojenských jednotek. Podobná situace už v zemi nastala v osmdesátých a devadesátých letech.

Video: Kolumbijští povstalci hrozí, že nesloží zbraně. Vláda podle nich porušuje mírovou dohodu.

Video: Ruptly

Reklama

Doporučované