Hlavní obsah

Kolumbijští povstalci z FARC odevzdávají zbraně. Občanská válka míří ke konci

Povstalci z FARC skládají zbraněVideo: Reuters

 

Reklama

OSN předpoládá, že celý arzenál shromáždí FARC do 20. června.

Článek

Povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) v úterý v souladu s mírovou dohodou uzavřenou loni v listopadu s vládou odevzdali velkou část své výzbroje. Podle agentury AFP misi OSN pověřené převzetím těchto zbraní předali pušky, pistole, ruční granátomety a raketomety.

„Realizuje se nyní velmi důležitá etapa odzbrojení," prohlásil v této souvislosti kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. V úterý a ve středu by rebelové podle něj měli předat druhou část své výzbroje, která představuje 30 procent arzenálu FARC. Do středy by tak mise OSN měla mít už 60 procent zbraní, jimiž povstalci disponovali.

Minulý týden už vzbouřenci na základě zmíněné dohody odevzdali kolem 2300 kusů zbraní, poznamenala AFP. Zbývajících 40 procent arzenálu FARC by měli zástupci OSN převzít 20. června.

„Předávání zbraní, které je doposud plně realizováno, je jen jedním ze vzájemných závazků, které mají být (na základě mírové dohody) splněny," řekl v úterý jeden z povstaleckých velitelů Pablo Catatumbo v lokalitě La Elvira, jež je jedním z 26 míst po celé zemi, kde se soustředí na 7000 členů FARC, kteří odevzdávají zbraně a připravují se na návrat do civilního života.

OSN odhaduje, že v rukou bojovníků Revolučních ozbrojených sil Kolumbie, nejsilnější povstalecké skupiny v zemi, bylo kolem 7000 kusů nejrůznějších zbraní.

Občanská válka v Kolumbii, do níž se zapojily tři desítky povstaleckých skupin a extrémně pravicových polovojenských milicí, si za více než půl století vyžádala životy více než čtvrt milionu lidí. Kromě toho je přes 60 000 osob nezvěstných a 7,1 milionu obyvatel bylo nuceno opustit domovy.

Kolumbijská vláda a levicoví radikálové z FARC se na ukončení bojů dohodli loni v září po čtyřletých jednáních v kubánské metropoli Havaně. Dokument ale odmítli voliči v říjnovém referendu. Nelíbilo se jim zejména to, že se někdejší povstalci budou moci účastnit politického života. To ale zakotvila i nová listopadová dohoda, kterou už vláda voličům k lidovému hlasování nepředložila a schválil ji jen parlament.

Reklama

Doporučované