Hlavní obsah

Komárek posílil v IT. Koupil švédskou softwarovou firmu Seavus

Pátý nejbohatší Čech Karel Komárek.

Reklama

Tržby osm miliard korun a ziskovost přes 600 milionů. To bude skupina Aricoma miliardáře Karla Komárka, až dokončí převzetí švédské technologické společnosti Seavus, která má pobočky od USA přes Švýcarsko až po Srbsko.

Článek

Technologické rameno skupiny KKCG pátého nejbohatšího Čecha Karla Komárka posílilo ve Švédsku. Komárkova skupina Aricoma koupila společnost Seavus, která byla založena před 21 lety a poskytuje IT služby firmám, jako je Sunrise, Tele2, A1, Erste Bank nebo Bosch. To vše v západní Evropě, ale také v USA nebo na Balkánu. Její obrat je v přepočtu zhruba jedna miliarda korun a má 800 zaměstnanců. Celkem tak celá Aricoma naroste na osmimiliardové tržby a ziskovost EBITDA přes 600 milionů korun.

„Už při založení skupiny Aricoma, ve které jsme zkonsolidovali velké IT hráče na českém trhu, jsme se rozhodli, že dalším krokem je mezinárodní expanze. Osobně si velmi vážím toho, že se nám povedlo transakci dotáhnout do konce i v této komplikované době,“ uvedl Michal Tománek, investiční ředitel pro technologie KKCG. Komárkova skupina kupní cenu neoznámila, vzhledem k ziskovosti EBITDA švédské firmy kolem 200 milionů korun a obvyklým násobkům v branži může být cena v řádu nižších jednotek miliard korun.

„Nyní se budeme nejen soustředit na úspěch, ale budeme cítit i větší motivaci dosáhnout našich cílů – rozšířit své zákaznické portfolio, stát se důvěryhodným partnerem zákazníků v procesu digitalizace a tím i předním poskytovatelem IT v Evropě. Seavus bude důležitou součástí úspěchu KKCG,“ uvedl v tiskové zprávě Igor Lestar, předseda představenstva Seavus Group. Ten firmu založil spolu s Gligorem Dacevskim a dosud ji také vlastnil. Karel Komárek tak ze Švéda a syna emigrantů z Makedonie udělal korunového miliardáře.

V Česku už do Aricomy patří firmy AUTOCONT, Cleverlance, DataSpring, AEC, Cloud4com a Internet Projekt. Je to tak největší tuzemský internetově-technologický holding.

Reklama

Doporučované