Hlavní obsah

Komenského dílo zazní při čtecím maratonu v 17 jazycích

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Památku Jana Amose Komenského připomene čtyřiadvacetihodinové on-line čtení jeho díla i osobní korespondence. Zapojí se do něj lidé z řady zemí, zazní 17 jazyků.

Článek

Akce začne o půlnoci z dneška na neděli, uvedli zástupci Akademie věd ČR. Právě 15. listopadu uplyne od smrti Komenského 350 let.

Čtení začne v Praze. Každých 15 minut pak štafetu převezmou další čtenáři. Maratonu se zúčastní například lidé z Německa, Polska, Nizozemska, Maďarska, Velké Británie, Spojených států, ale i Japonska, Kolumbie a Ruska. Podle Akademie věd, která akci pořádá, jde většinou o zástupce akademické sféry a muzeí, nechybí ale ani učitelé a studenti. V rámci Česka se pak bude číst třeba z Brna, Olomouce, Ostravy, Pardubic, Přerova, či Uherského Brodu. Právě v posledním jmenovaném městě nebo v jeho blízkém okolí se Komenský 28. března 1592 narodil.

„Na úvod jsme vybrali úryvek z Panegersie neboli Všeobecného probuzení, v němž se Komenský obrací na občany celého světa,“ uvedl spoluorganizátor komeniolog Vladimír Urbánek z Filosofického ústavu Akademie věd ČR. Podle pořadatelů se bude citovat ze známých filozofických a didaktických děl, jako jsou Labyrint světa a ráj srdce, Didactica Magna, Informatorium školy mateřské, z učebnice Orbis sensualium pictus nebo z všenápravných děl Via Lucis a Obecná porada o nápravě věcí lidských. Z jazyků pak vedle češtiny, němčiny, latiny či angličtiny zazní například i esperanto či kašubština. Čtení v neděli v noci skončí opět v Praze.

Jan Amos Komenský je ve světě znám jako výjimečný pedagog, reformátor evropského školství, filozof a teolog. Jeho dílo vyrůstalo z tradic husitství a Jednoty bratrské. V pedagogické praxi i teorii shrnul demokratické a humanistické myšlenky své doby. Stal se zakladatelem moderní pedagogiky. Jeho dílo zahrnuje přes 200 prací.

Po porážce stavů v bitvě na Bílé hoře se skrýval na panstvích svých šlechtických příznivců. V roce 1628 odešel natrvalo do exilu. Dlouho žil v polském Lešně, po jeho požáru odešel do Amsterodamu, kde také zemřel.

Reklama

Doporučované