Hlavní obsah

Komenského představí film, který vznikal v Brně a Zlínském kraji

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Osud českého myslitele, pedagoga a duchovního Jana Amose Komenského představí snímek Jako letní sníh.

Článek

Koprodukční film České televize a společnosti Vistafilm, který vznikal v Brně a Zlínském kraji, vysílá v premiéře ČT2 v pondělí večer. V titulní roli se představí syn a otec David a Alois Švehlíkovi, sekundují jim Igor Bareš či Jenovéfa Boková, uvedla v tiskové zprávě mluvčí brněnského studia ČT Hana Orošová.

Film režíroval Lubomír Hlavsa. „Myslím, že osobnosti Jana Amose Komenského hodně dlužíme. Je patrné, že jako Češi se jím zabýváme méně, než by si tento génius pedagogiky skutečně zasloužil. I přes dalekosáhlé úspěchy ve světě se z politicko-náboženských důvodů stal vyhnancem a prakticky od svých šestatřiceti let již neměl možnost vrátit se do milované vlasti. Film je tak svým způsobem i jakousi splátkou tohoto dluhu,“ uvedl Hlavsa.

Život Komenského se ve snímku propojuje s osudem holandského malíře Rembrandta, který jej podle vědeckých výzkumů portrétoval. Příběh ukazuje, jak si k sobě bohémský malíř a filozof hledají cestu. „Rembrandt zpočátku považuje Komenského jen za dalšího z řady církevníků, jež už na zakázku maloval, dokonce k němu z počátku zaujme odmítavý postoj. Nakonec se z nich stanou přátelé. Do jejich rozhovorů ve filmu vstupují dějové události, které zásadně ovlivnily život a práci Komenského,“ přiblížil Hlavsa.

Většina hraných scén se točila od května do září 2020 ve Zlínském kraji, například ve skanzenu v Rymicích, v tvrzi v Kurovicích, na hradě Buchlov či ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Natáčelo se ale také v brněnském studiu České televize, kde vznikl Rembrandtův ateliér a Komenského amsterodamský byt.

Do koprodukce snímku vstoupila ČT prostřednictvím Tvůrčí producentské skupiny náboženské tvorby Patricka Diviše. „Naším hlavním úkolem bylo, aby Komenský vystoupil z nudných učebnic jako muž, který svým myšlením předběhl dobu. Jako člověk nezdolné vůle, víry v Boha, vášnivý, plný lásky, kterého ho nezlomily ani ty největší rány osudu,“ sdělil Diviš.

Název snímku Jako letní sníh odkazuje ke Komenského snům o štěstí, které se často měnily ve zklamání, a jednou své štěstí sám popsal jako sníh v létě, který se rozplynul.

Reklama

Doporučované