Hlavní obsah

Komentář: Vláda se pokouší čelit jarním prázdninám. Aspoň něco

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: vlada.cz

Ministři Jan Blatný, Karel Havlíček a Jan Hamáček po schůzi vlády 28. ledna.

Reklama

aktualizováno •

15 688 znaků zákazů a příkazů. Co dál?

Článek

Komentář jsme ve 3. odstavci aktualizovali vzhledem k nejasnostem, zda vláda zakázala všechny trhy, nebo jen některé.

Krizové opatření o zákazu maloobchodního prodeje a služeb alias usnesení vlády číslo 78 ze čtvrtka 28. ledna večer se dopracovalo k rozsahu 15 688 znaků textu. To je zatím v tomto žánru nejvíc.

Před Vánoci si vláda vystačila se 14 328 znaky, hranice 15 tisíc padla 18. ledna.

To ilustruje, že zákazů a omezení je čím dál tím víc a jsou stále propracovanější. Dokonce až tak, že od soboty je zakázán prodej na tržištích (sakumprásk, s výjimkou pojízdných prodejen v obcích, kde není jiné zásobování), ale ten samý výnos přikazuje, jaké mají být rozestupy mezi stánky a stolky na trzích. Takže se zákaz týká jen trhů pořádaných na tržištích? Nesrozumitelné.

Ministři před jednáním vlády avizovali zpřísnění, premiér se mračil, že situace je špatná, vláda zasedala nadvakrát – ve středu a ve čtvrtek, takže se spekulovalo, že oznámí něco zásadního. Nestalo se. Jen postoupila o pár kroků na vyšlapané cestě rozkazů a apelů. Přijít s něčím sofistikovanějším znovu nedokázala.

1. února začínají turnusy jarních prázdnin. Nové směrnice chtějí předejít tomu, aby se covidové poměry zhoršovaly kvůli situaci na horách. Proto se vláda pokouší řešit anarchii kolem ubytování na předstíraných služebních cestách. Proto zakázala cestovat na lanovkách jakýmkoliv turistům, nejen lyžařům. Smyslem je odrazovat lidi, aby na hory jezdili (respektive aby tam nejezdili tolik jako doteď). Nějaký zdravotní efekt to asi mít bude a například ve světle toho, že nejhůř na tom je momentálně krkonošský okres Trutnov, jde o rozumný zákrok. Přetížené nemocnice by zranění z volnočasových aktivit na svazích měla zaměstnávat co nejméně.

Po volbách a vánočních nákupech stál vládnímu boji s covidem-19 v cestě další, i když ne tak silný nepřítel: jarní prázdniny. Kabinet tentokrát zasáhl a pokusil se o nějakou režii, i když bude pro řadu lidí znamenat další nepříjemná omezení. Ať už jde o podnikání, nebo „radovánky“.

A to je z obchodu a služeb skoro vše. Vláda také ještě zakázala návštěvy v nemocnicích na odděleních akutní péče. A co je nejdůležitější, rozšířila bezplatné antigenní testování: místo po pěti dnech už na něj můžete jít po třech. I tady se dá říct: aspoň že tak.

Ale člověk ani nemusí být pesimista, stačí vnímat zprávy o britské mutaci, o covidových statistikách, o drhnoucí očkovací operaci, o chybujícím ministrovi zdravotnictví, aby se mu vkrádalo na mysl: bude tohle stačit? Přitlačit na pilu na lanovkách a v penzionech? Situace už není křehká, spíš rozbitá.

Reklama

Související témata:

Doporučované