Hlavní obsah

Komentář: 5+1 důvod, proč odpískat předávání státních vyznamenání

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia.cz

Snímek z předávání státních vyznamenání v roce 2019.

Reklama

I když odpadne následný techtle mechtle raut, riziko je příliš vysoké.

Článek

Kdo by si myslel, že po šesti letech s Andrejem Babišem ve vládě ví o střetu zájmů už všechno a nic ho nemůže překvapit, krutě by se mýlil. Protože tohle jsme tu ještě neměli.

O tom, jestli se budou na Hradě předávat státní vyznamenání 28. října, totiž rozhodne jeden z laureátů, který si tam pro něj má jít. Ano, ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Bude ceremoniál, nebo ne? Formálně to možná řekne vláda, ale jak by opáčil její premiér: Na to se zeptejte pana profesora.

Tři neděle do státního svátku. To je šibeniční termín. Pozvánky je třeba vytisknout a doručit, bezpečnostní a sanitární opatření vyhlásit a nacvičit, seznam nezvaných hostů aktualizovat a tak dále. Nezdá se to, ale čas nás – respektive Hrad – tlačí.

Miloš Zeman už se vyjádřil: „Zrušit kvůli koronaviru státní svátek, to pokládám za nerozumné a neuctivé k naší státní tradici.“ Podle něj by bylo zrušení oslav zbabělostí a ostudou, pravil 27. září. „Budu prosit, aby byl zachován svátek 28. října, byť ve velmi omezené formě, protože vypustit tento svátek by byla kapitulace,“ řekla hlava státu 4. října. Na doplňující otázku potvrdila, že „zachováním svátku“ myslí právě ceremoniál předávání vyznamenání.

Teď je řada na nastávajícím Bílém lvu Prymulovi. Pokud by, jsa si vědom svého rozporuplného postavení, váhal, nabízím několik důvodů, proč slavnostní akt odpískat.

A nejde až tak o to, že jeho kvalita, pokud jde o výběr některých protagonistů a promluvy hlavy státu, v posledních letech upadá. Na tom nic nezmění ani covid, ani verdikt jeho bijce.

1. Vladislavský sál prochází rekonstrukcí. Stojí v něm lešení. Plánuje se, že bude před 28. říjnem dočasně sneseno, opravovaná místa uvedena do patřičného stavu a pak se dělníci a restaurátoři znovu pustí do práce. Zbytečná komplikace. Využijme příležitosti a zbavme se jí.

2. Ceremoniálu chybí patřičná epidemiologická definice. Jde o volnočasovou aktivitu? Spadá pod divadelní představení (bez zpěvu), pod veletrhy nebo kongresy? Účastníci většinu času sedí na označených místech, roušky až na manžele Klausovy a Daniela Hůlku snad v pořádku, ale co rozestupy? Zákaz hromadných akcí ve vnitřních prostorách pro deset a více osob platí? Samé otázky!

3. Uspořádat slavnostní večer pod širým nebem a s dostatečně nízkou hustotou účastníků, například na Sinobo Stadiu v pražských Vršovicích, je logisticky neproveditelné. Kromě toho bude zima.

4. Očekávaná koncentrace ústavních činitelů a představitelů společenského života zvyšuje riziko, že bude zaděláno na klastr, jaký svět neviděl. I když odpadne následný techtle mechtle raut, nebezpečí je příliš vážné.

5. Prezident republiky zrušení ceremoniálu mylně interpretuje svým oblíbeným slovem „zbabělost“ či jako „kapitulaci“. To jsou mimoběžné kategorie. Tady nejsme v první linii, kde je ctností prokazovat odvahu tváří v tvář nepříteli. Hlavní je rozumná předběžná opatrnost.

Za nouzového stavu a náporu na zdravotnická zařízení nemá smysl tlačit na pilu. Vyznamenání budou platit i tak. A nějaký způsob, jak státní svátek oslavit víc než tichou vzpomínkou, se určitě na Hradě najde.

Reklama

Doporučované