Hlavní obsah

Komentář: A dost! Kázání proti 100 milionům na asfalt pro MotoGP

Luděk Mádl
novinář
Foto: Profimedia.cz

Velká cena motocyklů v Brně je jako obvykle v ohrožení, což znamená tradiční útok na veřejné rozpočty.

Reklama

Nehoráznost nároků od pořadatelů Velké ceny motocyklů v Brně graduje. Vedle toho, že se má extrémně zdvihat cena licence udělované promotérem šampionátu MotoGP, chce se po státu ještě 100 milionů za nový asfalt. Je čas říct: Dost!

Článek

Katolíci nechť mi prominou, ale vypůjčím si na chvíli úryvek z kázání Mistra Jana Husa proti odpustkům. Přiznávám, nevím, zda je originální, nebo jen z dílny scénáristy filmu Otakara Vávry, který v něm jistě ohnul historii pěkně po bolševicku, ale pro tenhle konkrétní účel to snad nevadí:

„Tak jako hejno krkavců snesli se na tuto zemi, aby vyklovali každé zrnko zlata a stříbra. Nemají slitování. Jejich srdce zjedovatěla touhou po bohatství. Se vším kupčí, všechno prodávají. Chceš pokřtít dítě? Zaplať! Chceš loupit a vraždit? Zaplať, a bude ti odpuštěno. Ale pak, kdyby sám ďábel zaplatil, vstoupil by na nebesa?“

Ostatně v dramatickém přednesu Zdeňka Štěpánka si to můžete vychutnat sami:

Kdyby dnes Jan Hus povstal z kostnického popela, při své nátuře by dozajista kázal i proti nepravostem současného světa. A vedle jím nemilovaných papeženců, zatemňujících pekelné hříchy spáchané na holých robátkách, by ho dost možná vytočila i skutečnost, jak jest dělný lid země této odírán i úradkem ďáblovým, který už opravdu neví, co by si ještě pod podmínkou pořádání Velké ceny motocyklů v Brně – zařazené do seriálu MotoGP – naporoučel.

Veřejné rozpočty, zaplaťte! Za co? Za všechno! Plaťte, plaťte, plaťte! A pořád víc a víc. A když ne? Hrůza! To bychom o ty závody přišli! Považte, taková ostuda!

Nevím jak vy, ale já bych tedy s tou „ostudou“ dokázal žít mnohem snáz než s celým tím zajetým šíleným penězovodem s visačkou GP v Brně, který společně s vámi každoročně financuji. Takže za co se platí? Kdo a komu?

Máme tu Masarykův okruh. Pozemky pod ním získal jistý pan Karel Abraham, přičemž někteří míní, alespoň podle rozdílných znaleckých posudků, že až desetkrát levněji, než by odpovídalo ceně náležité. Což se pak odrazilo i v dramatické debatě o příslušné daňové výměře (více zde).

Velkou cenu motocyklů na okruhu po léta reálně zajišťovala společnost Automotodrom Brno – ovládaná také Karlem Abrahamem. Prodávala vstupenky, inkasovala z pronájmu prodejních stánků a podobně.

A jeden by řekl, že na tom musela každoročně vydělávat balík peněz, když se v dobrých letech sešlo o závodním prodlouženém víkendu u okruhu až čtvrt milionu lidí. Tedy v součtu všech tří dnů.

Jenže když se pak mělo účtovat, začala společnost Automotodrom Brno tvrdit, že ta kvanta lidí byli z valné části vlastně jen hosté závodních stájí, kteří se po areálu pohybují zdarma. A tak chudák Automotodrom Brno na těch závodech prý div neprodělával.

Takže pokaždé, když se ozvala promotérská společnost Dorna s požadavky na zaplacení zalistovacího poplatku, tedy jakési licence zařazující tento podnik do seriálu závodů mistrovství světa, museli to z významné části uhradit… no jistě, kdo jiný než my, daňoví poplatníci.

Dělo se tak prostřednictvím rozpočtu státního, krajského i městského. Před pěti lety vznikl za tím účelem spolek, který tyto veřejné prostředky sdružuje a je smluvním partnerem promotérské společnosti Dorna.

Kdeže jsou časy, kdy zalistovací poplatek na jeden ročník přišel na nějakých 30 milionů korun. Teď už se požadavky smlouvy stupňují od čtyř milionů eur (100 milionů korun) výš. A u předloženého návrhu na další období už si Dorna podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) nárokuje až čtvrt miliardy korun za jeden ročník.

Už tady je tedy bezpochyby namístě se pozastavit. A zamyslet se nad tím, jestli tradice závodu, propagace místa a kraje a výdělečné efekty v regionu spojené s pořádáním Velké ceny odpovídají nákladům rozjednaného pětiletého kontraktu za víc než 1,2 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Momentka z boxů na Velké ceně motocyklů v Brně. Ke své jízdě se tu chystá Andrea Dovizioso.

Oproti tomu se vlastně aktuální spor o 100 milionů korun potřebných k opravě dráhy jeví skoro jako prkotina. Jenže v současné době covidové a v situaci napjatých rozpočtů se ta suma ani městu, ani kraji platit nechce. A tak za tím účelem vzývají stát.

Celá tato aktuální story v sobě nese dvě až tři pro mě nehorázné roviny.

Tu první si, prosím, dejte do závorky, neb vážně nejsem odborník a netuším, zda je pro opravu (asi nejen) asfaltu vskutku zapotřebí 100 milionů korun. Mně to tedy přijde safra hodně, ale třeba jest nutno zakomponovat do zpevnění povrchu i pár zlatých valounů, nevím.

Pak je tu rovina druhá. Prodej vstupenek na Velkou cenu už sice přešel pod spolek tvořený městem, krajem a jeho agenturou, ale okruh na Velkou cenu si tento spolek stále pronajímá od Automotodromu Brno, tedy od Karla Abrahama.

A to za cenu převyšující každoročně o více než 20 milionů korun zvyklosti spojené s jinými evropskými okruhy. Před časem s tímto argumentem na vládě vystupoval i ministr školství Robert Plaga (více zde). Marně, vláda opět „solila“, byť o něco méně, než po ní Jihomoravané chtěli.

Jeden by tedy řekl: Fajn, když už má Automotodrom Brno každoročně takový „vývar“ z veřejných peněz za poskytnutí okruhu za účelem pořádání Velké ceny, tak ať si snad ten asfalt laskavě opraví sám.

A ten jeden by měl pravdu. Tedy ovšem až na to, že se kraj i město ve smlouvách v éře hejtmana Michala Haška a primátora Petra Vokřála – stejně jako v éře jejich nástupců v úřadech – zavázaly, že náklady tohoto typu uhradí. Aniž by to nějak zastropovaly nebo jinak ošetřily. Takže teď se po nich chce jednorázově a div ne okamžitě sto milionů. A na takovou sumu teď jaksi v přetížených rozpočtech nejsou peníze.

Asi se nehodí mluvit za Mistra Jana, ale nepřekvapilo by mě, kdyby v tom všem spatřil pekelnou nehoráznost všech zainteresovaných. A z kazatelny Betlémské kaple by vládě Andreje Babiše rázně poradil: „Už dost, trpělivost přetekla! Nižádných již sto milionů z rozpočtu státního na asfalt Abrahamův!“

A přiznávám, že já bych dodal: Což nežádá si lid brněnský spíše stadionu fotbalového či haly hokejové?

A to by Mistr Jan ani nemusel popřávat sluchu spekulacím, zda snad celá ta motocyklová Velká cena nesloužila po léta náhodou k vytahování peněz z veřejných rozpočtů i proto, aby se ty prokleté zlaťáky cestami křivolakými zase nějak přikutálely nazpátek k těm, co „za peníze takto vydřené z chudého lidu koně krásné chovají, čeleď nepotřebnou drží, v kostky hrají a na své kuběny drahé věší, zatímco Kristus chodil bos a neměl, kde by hlavu složil“.

Natož aby klopil zatáčky na motorce.

Reklama

Doporučované