Hlavní obsah

Komentář: Antisemitská čítanka na trhu. Dno kšeftování s nacismem

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Megaknihy.cz

Obálka v tradicích antisemitských karikatur. Proč se tím máme špinit?

Reklama

Šíří se ohavnost. Za účelem zisku – předpokládám, že kniha nevyšla proto, aby se na ní prodělávalo.

Článek

Podnikatelský žánr „obchod s nacismem“ našel své nové dno. Tvrdě antisemitskou čítanku Jedovatá houba (Der Giftpilz).

Český překlad publikace původně vydané nakladatelstvím Der Stürmer v roce 1938 se teď objevil v nabídce řady internetových knihkupectví. Dokonce i v sekci knih pro děti. Po kritice začal mizet.

Je to ještě odpudivější příběh než hrnky s Heydrichem nebo masky Hitlera ve stánku se suvenýry na pražském turistickém korzu. A horší, než když vyšel Mein Kampf, což pak soudy řešily několik let.

Mein Kampf se moc číst nedá, kdežto Der Giftpilz je „populárně-obrazová“ knížka. Její forma – ještě víc než před osmdesáti lety – odpovídá trendům v konzumaci informací. Hnusné antisemitské předsudky formuluje „efektněji“ a účinněji než Hitlerův spis, koneckonců byla určena hlavně mládeži. Ikony a image mají rozhodující moc, ne dlouhá souvětí.

Vydavatelé by, předpokládám, mohli namítat, že v roce 2020 se jedná o „dokument tehdejší doby“, který nabídli jako „odstrašující příklad“. Ale kdeže. Tady přece neplatí „obrázek ať si udělá každý sám“. Svoboda projevu? Tak určitě, ale to není totéž co pět minut Židé, pět minut Hitler.

Šíří se ohavnost. Za účelem zisku – předpokládám, že kniha nevyšla proto, aby se na ní prodělávalo.

Ne paragrafy trestního zákona, ale prostý vkus by měl napovědět, že taková věc na knižní trh nepatří. Napovědět těm, kdo vědí, co byl holocaust. Ještě mezi námi jsou ti, kteří ho přežili. Kéž by se o pokleslém nakladatelském počinu nedozvěděli.

Ať ten škvár dál zůstane v muzeích, ať je k dispozici historikům, literárním vědcům, ať se o něm učí. Ale prodávat ho jako housku na krámě – „přidat do mých knih“, klik – je hanba. Nejen prodávajících, ale společně nás všech. S obchodováním s nacismem se musí něco dělat. Přinejmenším protestovat. A tak je míněn tento článek. To jsme to dopracovali.

Zakladatel nakladatelství Der Stürmer Julius Streicher byl v Norimberském procesu odsouzen k trestu smrti.

Reklama

Související témata:

Doporučované