Hlavní obsah

Komentář: Atomový Babiš byl v Bruselu celý večer sám

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia.cz

Přivážím vám atomové světlo.

Reklama

V říjnu premiér prohlásil, že stavět jaderné elektrárny musíme, i kdybychom měli porušit evropské právo. Bylo by trochu smělé, kdyby na to v prosinci chtěl evropské peníze.

Článek

Když si evropské summity představíme jako soutěž v desetiboji, je klíčová disciplína jasná: Zúčastnění politici se nakonec musí před domácím publikem tvářit jako vítězové.

Což platí pro všechny premiéry a prezidenty, kteří do Bruselu jezdí. Nás může těšit, že Andrej Babiš patří v téhle dovednosti k nejsilnějším.

„Na dnešní Evropské radě jsem přesvědčil lídry o tom, že rozvoj jaderné energie je naší cestou ke klimatické neutralitě. Pro občany ČR to znamená dostatek čisté energie na další desetiletí,“ oznámil v noci na pátek na svém twitterovém účtu.

Vítězoslavně. Takže vítězství?

Evropští lídři se dohodli na společné ambici dosáhnout do roku 2050 takzvané uhlíkové neutrality – veškeré emise oxidu uhličitého by měla „neutralizovat“ ekologická protiopatření.

Andrej Babiš před summitem opakoval, že Česko se k takovému závazku nepřihlásí, pokud Evropská unie nezapočítá mezi takzvaně čisté zdroje energie i jaderné elektrárny, na kterých stojí vládní energetická koncepce.

Říkal: „EU musí jádro uznat jako bezemisní zdroj.“ Můžeme zavírat uhelné elektrárny „za podmínky, že Evropská rada jasně řekne, že jádro je čistý, bezemisní zdroj“.

V bruselské dohodě se to podle dostupných informací nakonec obrátilo ve větu: „Některé členské státy daly najevo, že využívají jadernou energii jako součást svého energetického mixu.” To je o nás, je to černé na bílém, je to pravda. A je to konstatování víceméně nic proti ničemu.

Ano, jaderná energie nebyla zavržena, ale ani výslovně uznána jako čistý zdroj (žádné Babišovo „musí“ a „jasně“). Natož aby tím pádem jádro mělo nárok na „klimatické investice“ z evropského fondu. (Debatu, jestli je jaderná energie fakticky „čistá“ nebo „špinavá“, nechme stranou.)

Babiš ovšem podle ČTK novinářům řekl, že je s výsledkem jednání spokojen a že čelil silnému odporu dalších státníků a byl „celý večer sám“.

Peníze z unijních fondů na jadernou energetiku prý při debatě nežádal, „to nikdy nebylo na stole“.

Tomu se dá i věřit: Když ještě v říjnu premiér prohlásil, že stavět jaderné elektrárny musíme, i kdybychom měli porušit evropské právo, bylo by trochu smělé, kdyby na to v prosinci chtěl evropské finance.

I když, kdo ví. Do rejstříku desetibojařů patří i vyspělé taktické manévry.

Hlavní český rébus se summitem nezměnil. Jestli chceme budovat nové jaderné bloky, musíme na to (ČEZ a český stát) sehnat opravdu hodně peněz. Vzhledem ke zkušenostem z „prvního“ Temelínu i vzhledem ke zkušenostem ze zahraničí víc, než kolik říkají dosavadní odhady. Celá atomová operace je pořád na počátku.

Reklama

Doporučované