Hlavní obsah

Komentář: Až budou kádrováci hnutí ANO vyhazovat Fridrichovou z ČT

Foto: ČTK

Stanislav Berkovec a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek v Poslanecké sněmovně 11. března 2020.

Reklama

Poslanec hnutí ANO Stanislav Berkovec, jehož si možná pamatujete jako moderátora pořadů Snídaně s Novou nebo Rady ptáka Loskutáka v TV Nova, si s chutí zavzpomínal na totalitu před rokem 1989.

Článek

Naplno se vložil do role předsedy uličního výboru KSČ a informátora StB, který ve svých hlášeních hodnotil a udával své sousedy, kdo co říká o socialistickém zřízení, o soudruzích v čele státu, ale i to, kdo s kým chodí, kdo s kým žije, jaké má nemoci a charakterové slabiny.

Stanislav Berkovec, šéf volebního výboru ve Sněmovně, rozeslal poslancům z hnutí ANO těsně před volbou nových radních České televize dlouhý dopis, kde si „dovolil stručně charakterizovat jednotlivé uchazeče“.

Ve skutečnosti jeho „hodnocení“ připomíná kádrovácké, estébácké složky a profesionálně zpracované kompro na jednotlivé osoby. Berkovec doporučuje, koho mají poslanci volit a koho ne, a to podle vztahu k hnutí ANO, řediteli České televize či Milionu chvilek pro demokracii.

Před rokem 1989 vládnoucí moci vadili signatáři Charty 77 a kritici Husáka, dnes si podle Berkovce nesmí škrtnout signatáři Milionu chvilek pro demokracii a oponenti Babiše.

Opozice kvůli tomu vyzvala Berkovce k rezignaci a omluvě. Post předsedy výboru nabídl, ale místo omluvy vyjádřil údiv nad tím, že jeho „soukromý dopis“ poslancům unikl na veřejnost.

Tenhle případ jen naplno ukazuje, jak momentálně vládnoucí většina podporovaná prezidentem Zemanem – tedy ANO, komunisté, Okamurova SPD – upřímně nesnáší veřejnoprávní média. A vlastně nezávislá média považuje za součást opozice.

Aby to změnila, musí je ovládnout – dosadit si své lidi do Rady ČT, která na fungování televize dohlíží. Ve středu měla Sněmovna zvolit šest nových radních, ale nakonec zvládla jen tři. Prošli exšéf zpravodajství ČT Roman Bradáč, bývalý viceguvernér ČNB Pavel Kysilka a exposlanec za ČSSD a někdejší hokejový reprezentant Jiří Šlégr.

Tři místa zůstávají neobsazena, poslanci schůzi kvůli koronaviru přerušili a zbytek televizní rady budou volit až v dubnu. Mimochodem, právě Bradáč a Kysilka byli podle kádrováka Berkovce vhodnými kandidáty, kteří nepůjdou proti zájmům ANO.

Neříkáme, že to skutečně budou dělat, ale zkušenosti z Maďarska a Polska, demokratických zemí, ukazují, že zkrotit nezávislá média nebo justici se dá překvapivě rychle.

Samozřejmě je snadné malovat černé scénáře, ale pomalu a nenápadně přituhuje a po ovládnutí Rady ČT může následovat další krok. Kádrovák hnutí ANO Berkovec nebo někdo jiný začne psát svá další „hodnocení“ na televizní zaměstnance, třeba takhle:

Objekt: Nora Fridrichová, 42 let, novinářka, moderátorka pořadu 168 hodin.

Hodnocení: Získala magisterský titul v pseudooboru lidských práv na London University v Anglii, kde se nakazila smýšlením, jež není v souladu s politikou hnutí ANO. Podporuje děti v záškoláctví výzvami, aby se nebály demonstrovat za klima. Ve svém pořadu si často dělá legraci z politiků hnutí ANO, kriticky poukazuje na selhání státu v sociálních oblastech, zastává se slabých a znevýhodněných, vyjadřuje pochopení pro uprchlíky – a dokonce sama provozuje charitu na pomoc matkám samoživitelkám! Tím se snaží vytvářet dojem, že v zemi žijí lidé, kteří se za vlády Andreje Babiše nemají dobře.

Závěr: Tato moderátorka dlouhodobě a velice aktivně pracuje proti hnutí ANO. Není žádný důvod se domnívat, že pokud ji na obrazovce ponecháme, bude tomu jinak. Navíc v ČT i nadále bude zastupovat výhradně zájmy generálního ředitele P. Dvořáka. S ohledem na její minulost, vazby na neziskové organizace a okruh nejbližších známých se dá vyloučit, že by mohla zastupovat zájmy ANO.

Doporučení: Stáhnout z obrazovky a nabídnout místo na vrátnici, nebo okamžitou výpověď.

Reklama

Doporučované