Hlavní obsah

Komentář: Babiš je ve střetu zájmů. V pohádce to dopadlo líp

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: vlada.cz

Andrej Babiš v parku před jednáním vlády, snímek z léta 2020.

Reklama

K porozumění premiérově střetu zájmů si stačí představit, co se stane, až jednoho dne premiérem nebude.

Článek

Rozprava o tom, jestli je premiér Andrej Babiš se svým (ano, svým) Agrofertem ve střetu zájmů, je takovou moderní verzí pohádky o císařových nových šatech.

To, co je, všichni také vidí. Rozdíl je v tom, že dítě se může „Král je nahý!“ ukřičet, ale dál už se neděje vůbec nic. „Agrofert je Babišův!“

V pondělí jsme ve vyprávění obrátili další stránku. Od 1. června začíná platit zákon, podle kterého se musí do evidence zapsat skuteční majitelé firem. A mluvčí koncernu Karel Hanzelka sdělil, že u Agrofertu a jeho dceřiných firem bude zapsaný jako koncový příjemce výhod Andrej Babiš. Teoreticky může být i koncovým příjemcem nevýhod, ale tak se tomu neříká a je to tak správně, protože je to názornější a srozumitelnější.

Co myslíte, že následovalo? Že lidé začali volat jeden přes druhého: „Král je beneficient!“?

Ale kdepak. To každý dávno ví. Mluvčí Hanzelka situaci z koncernového pohledu vystihl: Fakticky se nic nemění, Babiš koncern neřídí, neovládá a nemá na něj vliv. „K žádnému střetu zájmů nedochází. Údajný střet zájmů je jednoznačně vyloučen.“

A premiér, poslanec, předseda politického hnutí ANO 2011 a člověk úplně jiných zájmů než je podnikání v zemědělství, chemii, zdravotnictví či nemovitostech v pondělí reagoval: „Agrofert nekomentuji, ze zákona se s firmou nestýkám, nechodím na valnou hromadu.“ A – nedodal – v průhonické Sokolovně se vyskytuji čirou náhodou, nechápu, jak si někdo může myslet, že s ní mám něco společného.

„Podle nové legislativy je důležité rozlišovat skutečnost, že Andrej Babiš sice má prospěch, ale Agrofert a jeho firmy neovládá a neřídí,“ vyjádřila se v pondělí firma. Výklad této věty by snad mohl pomoci pochopit, v čem je problém. A proč je tak těžké rozčísnout, že jedna a jedna jsou dvě. Nebo lépe: jedna a jedna BUDOU dvě.

Babišův střet zájmů je potřeba demonstrovat na veličině času. Odlepit se od přítomnosti („ze zákona se s firmou nestýkám“, „na valnou hromadu nechodím“) a přestat se tvářit, že nic než status quo – Babiš ve vládě, Agrofert ve svěřenských fondech – nenastane. Tenhle trik nezměnitelnosti, nastolení dojmu, že budoucnost musí být přímkou současnosti, je mimochodem ideovou podstatou babišovského marketingu.

Chce to jen minimum představivosti. Jednoho dne nebude Andrej Babiš ve vládě, ani v parlamentu. (Před minulými volbami tvrdil, že to bere na čtyři roky, kdyby to býval dodržel, už by změna byla na spadnutí.) Co se stane pak? No nic zvláštního – prostě si zase vezme svůj Agrofert zpátky i na papíře. Bude ho ovládat a řídit, pokud to nesvěří někomu mladšímu.

Takže mu samozřejmě i teď záleží na tom, aby se firmě dařilo. Aby výhody, které mu jako koncovému příjemci náleží, teď už i oficiálně, byly co největší.

Střet zájmů opravdu nevyzmizíkuje to, jestli Andrej Babiš TEĎ řídí, nebo neřídí Agrofert a posílá, nebo neposílá jeho manažerům esemesky. Král je nahý, i když přes sebe zrovna přehodí pléd z právních předpisů.

Reklama

Související témata:

Doporučované