Hlavní obsah

Komentář: Babiš vyrobil průšvih, opozice mu ho pomáhá zamaskovat

Foto: Seznam Zprávy

Čtvrtek v Poslanecké sněmovně, prodloužení nouzového stavu neprošlo o šest hlasů.

Reklama

Hlasování o nouzovém stavu ukázalo slabost Andreje Babiše. A zároveň odhalilo slabinu opozice.

Článek

Nepodařená politická jednání, jejichž výsledkem je konec nouzového stavu, jsou selháním vlády a jejího předsedy Andreje Babiše. Menšinový kabinet si podporu ve Sněmovně musí hlídat a sám Andrej Babiš přiznal, že to nedělal. Dokud měl komunisty, nemyslel na zadní vrátka.

Důvody opozice, proč nechce Babišovi u nouzového stavu svítit, se dají pochopit. Vláda měla díky opakovanému nouzovému stavu dost času zařídit větší kompenzace, lepší peníze v karanténě, testování nebo plán pro návrat dětí do škol. Čas ale nevyužila.

A nikdo se nechce dostat do pozice, v níž jsou teď komunisté, kteří premiérovi odhlasovali, co chtěl, ale pro svoje voliče nic neprosadili. Opravdu tedy není třeba naskakovat na Babišovu rétoriku, že opozice je teď zodpovědná za nárůst mrtvých a kolaps ve zdravotnictví.

Pokud se ale opoziční strany odhodlaly k takovému kroku, měly mít vlastní plán. Ostatně absence dlouhodobého plánování je nejčastější kritika, kterou už rok sesílají na premiérovu hlavu.

Jenže ve čtvrtek to vypadalo, jako by si opoziční strany vůbec nepromyslely, co po konci nouzového stavu nastane. Především tedy to, že jejich hejtmani teď budou mít alespoň částečně řízení epidemie v rukou.

Člověk by čekal, že je předsedové stran vyřádkují před kamery a řeknou: Tohle jsou oni. Naši lidé, kteří to budou dělat lépe než Andrej Babiš. A teď vám řeknou, jak to bude vypadat.

Místo toho vypukl v krajích chaos. Zaskočení hejtmani telefonovali vlastním předsedům, že nouzový stav potřebují, další veřejně vyzývali k dohodě. Jiní na dotazy novinářů, co přesně od pondělí v jejich kraji nastane, jen krčili rameny.

A večer pak hejtmani přišli s nápadem, který dojem zoufalého zmatku jen korunoval – požádají vládu, aby nouzový stav hned od pondělí vyhlásila znovu. Pokud dojde k tomu, že se proti nim spojí vlastní hejtmani s Andrejem Babišem, budou předsedové opozičních stran před svými voliči za hlupáky.

Pro Andreje Babiše je to příležitost, jak zakrýt svoje čtvrteční selhání ve Sněmovně. A pokud přece jen zůstaneme bez nouzového stavu? Tak právě získal celou řadu nových obětních beránků.

Reklama

Související témata:

Doporučované