Hlavní obsah

Komentář: Babišovi otrnulo, ale hůl na premiéra Zeman zase kdykoli vytáhne

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Jiří Ovčáček

Tradiční snímek z jednání v Lánech.

Reklama

Světový rekord v délce výměny jednoho ministra kultury za druhého už máme v kapse. A dál?

Článek

Andrej Babiš nastoupil před mikrofony u lánského zámku (proč se vůbec musí za prezidentem jezdit až do Lán, a ne na Hrad?) viditelně sebevědomější než na konci července. Tehdy tam stál jako oukropeček, kdežto v úterý večer to byl Babiš přepnutý do klasického PR módu, místy až vysmátý jak lečo: tři měsíce staňkiády jako by se nestaly, vláda pracuje, rozpočet kvasí, paní Schillerová nachází miliardy. Tady se Babiš cítí pevný v kramflecích. Vláda národního obstarávání.

Euforický premiér se dokonce svěřil, že prezidenta požádal, aby po nominaci nového kandidáta dořešil problém s ministrem kultury pokud možno rychle. To si dovolil dost. Hlavně žádná ultimáta!

Na skutečnosti, že Babišův kabinet je už tři neděle o jednoho člena chudší, se ale pořád nic nemění. I když Zeman nové jméno akceptuje – což v tuto chvíli nevíme – a bude se jako obvykle chtít s ministrem před jmenováním sejít (a to by nebyla žádná obstrukce), není zdaleka jisté, že v pondělí vláda zasedne v kompletní sestavě. Kulturu dál řídí ekonomický náměstek Schreier z pověření exministra Staňka, což je po právní stránce víc než sporné.

Záležitost s kulturou připomněla, že Babišovo vládnutí je navzdory „řešíme přímo hned“ imagi všechno, jen ne hladké. Připomeňme: volby byly v říjnu 2017. První kabinet nedostal důvěru, druhý začal vládnout s důvěrou až od července 2018. Skoro za tři čtvrtě roku. A teď se čtvrt roku řeší ministr kultury – žádná „vládní rošáda“, prostá výměna. Jde to samozřejmě nejen za prezidentem, ale i za premiérem – že Michala Šmardu nechce, zjistil a oznámil dva a půl měsíce poté, co ho do vlády sám oficiálně navrhl. Zeman Babišovi velkoryse poskytl přehršel času, aby to pochopil…

Kontrast s bleskovou výměnou Jan Kněžínek – Marie Benešová na spravedlnosti už nemůže být větší.

Putování politiků do Lán má svůj symbolický význam. Lánské aranžmá podtrhuje dojem, že tady nejde – ve skutečnosti samozřejmě jde – o nějaká jednání rovných s rovnými. V zámku za vysokou mříží sedí skutečný pán situace s holí na premiéra. Kterou mu mimochodem za hejtmany věnovala Jana Mračková Vildumetzová z ANO. Když byl ve Strakovce Bohuslav Sobotka, asi jí to přišlo jako dobrý vtip. A teď?

Reklama

Doporučované