Hlavní obsah

Komentář: Babišovi spadl hřebínek, ale opozice měla kliku

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka slaví s příznivci volební vítězství.

Reklama

Vítězství Spolu má velkou symbolickou hodnotu. Ale výsledek nejde vykládat jako důkaz, že občané Češka prozřeli a rozhodli se zbavit arogantního oligarchy. Zastavili Babišův vzestup: Tak zní zpráva z voleb.

Článek

Parlamentní volby 2021 překvapivě vyhrála konzervativní koalice tří tradičních stran. Éra Andreje Babiše, který termín „tradiční strany“ začal před několika lety používat jako posměšek, tím možná končí. V dosavadní podobě takřka jistě, už proto, že přišel o spojence v podobě ČSSD a KSČM.

Slovo „možná“ je ale v tuto chvíli namístě. Zatím není jasné, jak se voliči rozdané karty promítnou v příštích měsících do politických aliancí a řízení státu. Navíc když situací bude míchat prezident Zeman a vývoj kolem jeho mandátu.

Volby potvrdily, že alfasamčí styl Andreje Babiše má své limity u 30 procent odevzdaných hlasů – daleko pod podporou, které se dokázal ve volbách těšit jeho mentor a spojenec Viktor Orbán. Český volič a český poměrný volební systém prostě Babišovu konfrontační, kompromisu a konsenzu prostou politiku dál nepustí. A to je pro demokracii dobrá zpráva.

Letošní volby zdůraznily, že politici jsou odsouzeni k tomu se dohodnout. A netvrdit předem: Buď vládneme, nebo nás tenhle džob nezajímá. Ukázal to už vznik opozičních koalic a po volbách je to nutný předpoklad vyjednávání, pokud mají přinést slušnou vládu.

Trestně stíhaný premiér ve střetu zájmů, který nese politickou odpovědnost za katastrofální důsledky pandemie, prohrál volby. Chtělo by se říct „zaslouženě“. Ale i když dopadl o trochu hůř než minule, i tak jeho strana dostala přes 27 procent a bude mít nejvíc poslanců. Voliči to Babišovi „nespočítali“, velká část ho ani v nejmenším neodepsala, naopak ve volbách si přála, aby pokračoval. Navzdory svým průšvihům.

Vítězství Spolu má velkou symbolickou hodnotu. Babišovi „spadl hřebínek“. Ale výsledek určitě nelze vykládat jako důkaz, že občané Češka po čtyřech letech hromadně prozřeli a rozhodli se zbavit arogantního oligarchy. Ano, zastavili Babišův vzestup: Tak zní zpráva z voleb.

Výsledky jsou znova rozštíplé na dvě poloviny: Na jedné straně Sněmovny konzervativní a liberální koalice, na druhé ANO a SPD. A demokratická opozice měla kliku na volební matematiku, protože do parlamentu se nedostaly strany, které jednak mohly být Babišovými spojenci, jednak některé z nich drobily hlasy, které potenciálně patří spíš do „babišovského tábora“. Řeč je o Přísaze, komunistech, Trikolóře a částečně o ČSSD a Volném bloku. Koalice Spolu a Pirátů a Starostů tímto způsobem skoro o žádné hlasy nepřišly, snad až na jednoprocentní voličstvo Zelených.

Mezi příčiny těsné porážky ANO určitě patří i „únava z Babiše“, který vládne skoro osm let v kuse a znovu udával tón vyhrocené volební kampani. Petr Fiala, leckým vysmívaný za svou akademickou letoru a image, působil jako Babišův dokonalý protipól. A s kvalitně formulovanou – a o nic hůř než ta Babišova řízenou – kampaní Spolu, ve které bylo jen minimum excesů jako Jurečkovo „manželství jen pro muže a ženy“, to stačilo.

Efektní možná byla i „krádež“ Babišova claimu „až do roztrhání těla“, který příznivci Spolu s gustem parodovali na internetu. Tím se mimochodem polidšťoval trochu toporný obraz modré koalice.

ANO při pokusu o „catch-all“ vedlo kampaň na mnoha frontách. Zvyšujeme důchody, dáváme lidem peníze, vyháníme migranty z chalup, bráníme vás před zeleným šílenstvím, až do roztrhání těla. Je pravděpodobné, že toho bylo na některé voliče trochu moc, dostávalo se jim sdělení, která nepotřebovali, a ANO jako kulturní válečník jim mohlo připadat odtažité. Byli zvyklí, že Babiš přece „maká“ a neřeší podružnosti, jejichž konkrétní význam pro ně samé (Orbán v Ústí nad Labem) jim není až tak jasný.

Babišova místy zuřivá kampaň sice ve spolupráci s jejich vlastními chybami eliminovala Piráty, ale vzkaz číslo 2, totiž že „kdo volí Piráty, volí Spolu“, se jí voličům doručit nepodařilo.

A i když se – ačkoli je to neuvěřitelné – vládní počínání za pandemie prakticky nestalo volebním tématem, proti Babišovi šly jiné události: především zhoršující se ekonomická situace. To v minulých letech nebývalo. Inflaci a zdražování se opozici naopak těsně před volbami dařilo nastolovat jako téma voleb. Kdoví třeba někoho zviklalo i finále s offshorovou vilou na Riviéře.

Při těsném výsledku mohla hrát roli i jedna úplně praktická věc – Babišova kandidatura v Ústeckém kraji. Ten je skoro o polovinu méně zalidněný než Babišovy domovské střední Čechy. Takže předseda oželel příležitost upevnit celkový volební výsledek ANO – ve Středočeském kraji by měl šanci přitáhnout o několik desítek tisíc hlasů víc.

Anketa

Jste vy osobně celkově spokojeni s výsledky voleb?
Určitě ano.
46 %
Spíše ano.
7,1 %
Spíše ne.
3,3 %
Určitě ne.
43,6 %
Celkem hlasovalo 21540 čtenářů.

Reklama

Doporučované