Hlavní obsah

Komentář: Babišovy výpravy za Sputnikem? Vítejte ve stínu východních despocií

Jiří Leschtina
Novinář, spolupracovník redakce
Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš a Viktor Orbán v Budapešti, 5. února 2021.

Reklama

Historické zkušenosti s lživou propagandou Kremlu, vytváření potěmkinovských vesnic, zneužívání dopingové medicíny, zkreslování vědeckých údajů pro mocenské účely – to u nás zůstává vžité v povědomí několika generací.

Článek

V pozdní době pandemické, kdy i vrcholní státníci vyrážejí na oficiální návštěvy jiných zemí sporadicky či spíše vůbec, český premiér dost nečekaně obul „boty toulavý“.

Se staronovým poradcem Romanem Prymulou vyrazil minulý pátek do Maďarska na výzvědy k premiéru Orbánovi, jak i bez souhlasu Evropské lékové agentury povolit a dovézt do Česka ruskou proticovidovou vakcínu Sputnik V. A tento týden se ještě Babiš ze stejného důvodu chystá do Srbska, které už od počátku ledna očkuje obyvatelstvo nejen Sputnikem, ale i látkou čínské farmaceutické společnosti Sinopharm.

V případě návštěvy Maďarska, jehož autoritářského premiéra Andrej Babiš nepokrytě obdivuje a velebí, není až takové překvapení na místě. Koneckonců nemuselo jít jen o sondování, jak do země co nejrychleji dostat ruskou vakcínu, kterou Putinův režim začal své občany očkovat dřív, než byla řádně otestována.

Babiš s Orbánem mohl zavést řeč třeba i na Ústavní soud, jehož působnost a pravomoci dokázal maďarský premiér razantně okleštit. Což může imponovat českému premiérovi zvlášť poté, co ho brněnský konstituční tribunál vytočil k nepříčetnosti svými zásahy do volebního zákona.

Cesta do Srbska ovšem nepostrádá odér určité extravagance v čase útlumu, do něhož se noří mezinárodní osobní diplomacie. Vždyť český premiér hledá inspiraci zrovna v zemi, která je považována za nástupní prostor ekonomické a mocenské expanze komunistické Číny do evropského prostoru.

Babiš jede sbírat zkušenosti do státu, jehož prezident loni na jaře při příletu letadla s čínskou zdravotnickou pomocí líbal čínskou vlajku. A Bělehradu a dalším městům dominovaly billboardy s tváří čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a s nápisem „Děkujeme, bratře Si.“

I když ale – nebyla tohle jen tvrdší verze servility, kterou premiér Babiš spolu s vicepremiérem Hamáčkem předvedli vloni na Ruzyni při vykládání letadla s těžce zaplacenými ochrannými pomůckami proti koronaviru?

Můžeme si být jisti, že Babišovu sputnikovskou diplomacii náležitě oceňuje Hrad. Miloš Zeman ostatně také pléduje pro očkování českých občanů Sputnikem. A jak už ubezpečil národ, sám je připraven obrátit se s žádostí o pomoc na svého politického guru a „řídícího důstojníka“ Vladimira Putina.

A když k tomu připočteme, že komunisté podmiňují svoji další podporu vládě právě tím, že Babiš zajistí pro očkování v Česku ruskou vakcínu, rýsuje se nám sputnikovské souručenství na nejvyšší úrovni: Prezident, premiér, KSČM a k tomu exministr Prymula usilovně pracující na příchodu Sputniku.

Na plánu Zemana, Babiše a dalších sputnikovců není problematická samotná úvaha o využití ruské vakcíny. Ale že se tady vůbec připouští možnost zahájit očkování Sputnikem ještě předtím, než vakcínu povolí Evropská léková agentura.

Půdu pro nákup Sputniku bez souhlasu EU nakypřil ještě před Babišovou cestou do Budapešti Prymula, když prohlásil:

„Zřejmě optimální model pro nás je, že vakcína bude schválená Evropskou unií, Evropskou lékovou agenturou – a pak tady nemáme skutečně žádné riziko. Ale zase se vystavujeme tomu, že budeme v celoevropském vláčku a budeme čekat.“

Při návratu z Maďarska to pak Andrej Babiš rozbalil naplno, když připustil, že pokud nebude ruská vakcína schválena Evropskou unií (a to v horizontu dvou tří měsíců s pravděpodobností hraničící s jistotou nebude), tak „můžeme samozřejmě zkusit jít maďarskou cestou“.

Nákup ruského Sputniku bez souhlasu Evropské unie by se ovšem rovnal politickému šrapnelu, vrženému do beztak již hluboce rozjitřené české společnosti. Nejenže by zásadně podkopal už dost chatrnou důvěru v ruskou vakcínu, ale mohl by odradit další skupiny občanů od očkování.

Vždyť historické zkušenosti s lživou propagandou Kremlu, vytváření potěmkinovských vesnic, zneužívání dopingové medicíny, zkreslování vědeckých údajů pro mocenské účely – to všechno u nás zůstává vžité v povědomí několika generací.

Prestižní lékařské publikace celosvětového formátu pak mohou přinášet studie, podle kterých je efektivita a bezpečnost Sputniku na vysoké úrovni. Přesto značná část našich občanů zůstane ve střehu, zda oficiální ruské údaje jsou objektivní, neupravené, nezmanipulované. Zda režim nezamlčuje některé nežádoucí účinky vakcíny nebo sporné technologické postupy její výroby.

Koneckonců dnes a denně se setkáváme na sociálních sítích, ale i v oficiálních vyjádřeních Kremlu s mystifikacemi, šokujícími svou bezostyšností. Naposledy v kauze otravy a věznění Alexeje Navalného.

Tím spíš nabývá na důležitosti standardní zkoumání a schválení ruské vakcíny Evropskou lékovou agenturou, v níž působí odborníci z různých zemí včetně Česka. Jakýkoliv pokus schválit vakcínu v Česku na vlastní pěst zavání hazardem.

Obcházení tohoto prověřeného a celá desetiletí fungujícího systému by se nám těžce vymstilo. Ztráta kreditu českého zdravotnictví, ale i důvěryhodnosti země v evropském měřítku by byla nevyhnutelná.

Nehledě na to, že posuzování ruského přípravku pouze Státním ústavem pro kontrolu léčiv, jehož ředitel je jmenován státním tajemníkem, by tento malý, byť klíčový úřad vystavilo nebývalému politickému tlaku.

A o tom, že odborníci a vědecké kapacity až příliš snadno podléhají nátlaku premiéra, jsme se mohli přesvědčit například loni na podzim. Tehdy celé poradní týmy vlády mlčely k oddálení tvrdších protiepidemických opatření, které Babiš odmítl zavést víceméně kvůli blížícím se krajským volbám.

Teď už zase máme před volbami, a to těmi nejdůležitějšími, v nichž Andrej Babiš bude bojovat o své premiérské přežití. A že k tomu použije všechny prostředky, svědčí i jeho cesta za neschváleným Sputnikem. Cesta, kterou kdybychom se vydali, nás odvádí z našeho přirozeného geopolitického okruhu a sune blíž k východním despociím.

Reklama

Doporučované