Hlavní obsah

Komentář: Bavorský model po Česku má díry. Ochrání nás před rakouskou cestou?

Martin Čaban
Komentátor
Foto: vláda.cz

Testy ve školách a firmách jsou dobrý nápad. Bez funkčního trasování je to jediná cesta, jak najít nakažené.

Reklama

Česká mutace „bavorského modelu“ není důsledná, ale je to lepší, než pokračovat ve sledování vládní letargie.

Článek

Tak dlouho jsme se (neúspěšně) snažili ekonomicky přiblížit k Bavorsku, až se k němu přiblížíme alespoň covidově. Že tahle konvergence nevyvolá žádné nadšení, je jasné. Přesto je třeba říct, že česká vláda v demisi pozdě, ale přece přišla alespoň s nějakou sadou opatření, která snad má potenciál děsivý vývoj páté covidové vlny trochu korigovat.

Česká mutace bavorského covidového boje má samozřejmě mnoho děr. Například stále chybí motivace k očkování pro ty, kteří nejsou zavilými antivaxery, ale obávají se, že je vedlejší účinky vakcinace na den nebo dva vyřadí z práce. Na neočkované máme stále jen bič, ale s pozitivní motivací a odstraňováním bariér se stát opravdu nepřetrhl.

Infrastrukturu a dostatečné kapacity spolehlivého PCR testování nedokázala vláda připravit, takže ve školách i ve firmách se bude testovat převážně méně spolehlivými antigenními sadami, přičemž se vláda současně bude tvářit, že antigenní testy jsou fuj a nemohou neočkovaným sloužit jako vstupenka k zakázaným službám.

Nadále se nebudou testovat očkovaní a nebudou muset do karantény, a to ani po rizikovém kontaktu v domácnosti.

Zda jde o fatální nedostatky systému, anebo jenom drobné chybky, samozřejmě nevíme, poznáme to během příštích 14 dnů. Na každý pád je dobře, že se vláda probudila z letargie, nebo možná rezignovala na představu, že už to nějak bez větších pohybů doklepe a odpovědnost přehodí na své nástupce. Stejně tak je dobře, že „lockdown pro neočkované“ neschválila jen tak, ale aspoň se ho pokusila doplnit dalšími opatřeními, jako jsou plošné testy ve školách a ve firmách.

I přes zmíněné nedostatky má masivní testování v současné situaci hluboký smysl. Jestliže hygieny nestíhají trasovat, nezbývá než hledat nakažené „napřímo“ plošnými testy. Fungovat to samozřejmě bude jen za předpokladu, že bude vymáháno striktní dodržování izolací a karantén, což je bohužel opět práce pro poddimenzovanou a nestíhající hygienickou službu.

I další doplňky dávají smysl, byť třeba ošetřovné je v Bavorsku vyšší než u nás a ani česká „izolačka“, jakkoli funguje, nedosahuje kvalit bavorské 100procentní nemocenské. Home office se vláda rovněž nenaučila povzbuzovat jinak než úpěnlivým doporučováním.

Takže v Bavorsku se v pondělí tak úplně neprobudíme. Probudíme se ale v zemi, která tragicky pozdě, ale nakonec alespoň nějak zareagovala na děsivý vývoj v nemocnicích. Pozorovat vládní nečinnost tváří v tvář tragickým prognózám, které se jedna za druhou naplňovaly, už bylo ubíjející.

Premiér Andrej Babiš se dušuje, že se Česko nikdy nevydá cestou Rakouska, které v pátek vyhlásilo nejen totální lockdown, ale i legislativní přípravu na povinné očkování. Je to sebevědomé prohlášení, které může velmi rychle zestárnout, pokud se ukáže, že mezery v „českém modelu“ nechala vláda příliš veliké.

Reklama

Doporučované