Hlavní obsah

Komentář: Benešové „vata na přežití“ jsou noví Mládkovi „paraziti“

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Marie Benešová na jednání vlády v březnu 2020.

Reklama

Návod, jak oslovit voličskou skupinu podnikatelů, díl druhý.

Článek

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (nestranička za ANO) v České televizi řekla: „Přijatá opatření byla přiléhavá situaci. Něco jiného by bylo, kdyby vám zabavili dům, ale že nemůže podnikat, s tím musí každý podnikatel počítat, musí mít takzvanou vatu na přežití.“ Bylo to v souvislosti s tím, jestli budou podnikatelé žádat náhradu škody, případně se se státem soudit.

„Vata na přežití.“ Někteří politici, například generální tajemník OSN, mluví o tom, že svět čelí nejtěžší zkoušce od druhé světové války, ale to Marie Benešová jaksi přehlíží. Stejně jako to, jak s rezervami pro horší časy pracuje nebo nepracuje erár.

Když jste podnikatel, takzvanou vatu „musíte mít“, a basta.

Suché konstatování bez empatie typu „spolu to zvládneme“. Ministryně jako by žila v paralelní realitě. To se Benešové nepovedlo a tisíců podnikatelů se to nejspíš dotklo.

A je možné, že si to zapamatují i někteří voliči, ať přímo z řad podnikatelů a jejich rodin, nebo těch, kdo jsou na podnikání závislí jinak. Tady scházela i politická empatie. Je neprozíravé nějakou nemalou společenskou skupinu naštvat (aniž by si tím, cynicky vzato, politik zároveň jinou společenskou skupinu naklonil).

Jde o podobný případ, jako když v roce 2013 stínový ministr financí Jan Mládek řekl, že podnikatelé v sociálním pojištění „parazitují na zaměstnancích“. Šlo o politický přešlap par excellence, vyvolalo to pobouření, špičky ČSSD se od výroku distancovaly a Mládek se za „parazity“ omluvil.

Marie Benešová s ním tehdy mimochodem seděla v jednom poslaneckém klubu. Od té doby přestoupila z ČSSD do hradního kruhu a v politice se pohybuje s visačkou „odborník“, ne „straník“. Tak vloni náhle usedla i do Babišovy vlády.

A to je právě to. Ministr-odborník, který je ve vládě za stranu, s níž neměl v parlamentních volbách nic společného, a vlastně s ní nemá až tak moc společného dodneška, se s tím nemusí dvakrát párat. Vládne. Tradičnější ministr by pravděpodobně vazbě na voliče a vyvažování různých zájmů rozuměl lépe (svéráz Mládek byl výjimkou potvrzující pravidlo).

Pochybuji, že tradičnější ministr by byl s problémem hotov slovy, že podnikatelé musí mít vatu.

Reklama

Doporučované