Hlavní obsah

Komentář: Biatlon bez lidí, derby s nimi, největší hrozbou je přitom volejbalista

Luděk Mádl
novinář
Foto: ČTK, ČTK

Úklid střelnice před tréninkem v Novém Městě na Moravě. Divákům bude vstup zakázán.

Reklama

Na Světový pohár biatlonistů lidi nepustíme. Na hokej a fotbalové derby ano. Až do další změny. To vše podle vývoje epidemiologické situace? Spíš podle stavu momentální paniky a aktuálního mínění Babišových poradců, zda Bezpečnostní rada státu svým stanoviskem víc lidí uklidní, nebo naštve.

Článek

V neděli proskakují zprávy o prvních případech nakažení koronavirem na území České republiky. Panika. V pondělí ráno Bezpečnostní rada státu rozhodne, že se závod Světového poháru biatlonistů v Novém Městě na Moravě sice uskutečnit smí, ale bez diváků. Co kdyby tam přijel někdo z virem zamořené severní Itálie, kde se před dvěma týdny konalo biatlonové MS?!

Panikáři vykupují mouku, rýži, roušky. Sportovní fanoušci jdou v úterý normálně na zápasy hokejové extraligy a v hlavě mají otázku, jestli na ni budou smět přijít i v pátek. Na poslední kolo základní části. A potom na play-off.

Fotbalové příznivce zase zajímá, jestli budou smět dorazit ve středu na pohár a o víkendu na ligu, včetně derby Slavie a Sparty. Éterem se nese, že ministr vnitra Jan Hamáček a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tlačí variantu zakázat veřejná shromáždění nad tisíc nebo nad pět tisíc osob.

To vyvolává další otázky: Co by to znamenalo? Že by třeba na zápas Karviná-Příbram lidé směli, a na derby ne? Nebo jenom pět tisíc? A kterých pět tisíc, když je na zápas, včetně permanentek, prodáno skoro 20 000 vstupenek?

Odehraje se páteční hokejový zápas Litvínov-Kladno, přímý souboj o udržení v extralize a možná poslední zápas Jaromíra Jágra, před diváky? A před kolika?

Ve středu v 9 hodin ráno smázne tuhle nejistotu premiér Andrej Babiš po dalším zasedání Bezpečnostní rady státu jasně vyřčenou větou: „Nevidíme důvod omezovat další veřejné akce.“

Opatrný Adam Vojtěch si prosadil jen nařízení, že se pořadatelé akcí s předpokládanou účastí nad 5000 osob musí hlásit krajským hygienickým stanicím.

Přiznám se, že moc nechápu, proč na biatlon lidé nesmějí a kamkoli jinam ano. Navzdory už zmíněné spojnici na severní Itálii to opravdu přičítám spíš předpokladu, že se v pondělí v panice muselo honem něco zakázat. A do středy se zjistilo, že žádná další ohniska nákazy – chválabohu – nepřibývají. A že by se dalšími zákazy obyvatelstvo spíš rozohnilo, než ochránilo.

A to ani nemyslím na radikálnější příznivce fotbalové Sparty či Baníku, kteří by se v případě, že by je dnes na Letné nepustili na utkání domácího poháru, mohli třeba vydat z kopce dolů do Strakovy akademie, aby zhlédli televizní přenos společně s panem premiérem.

Nicméně dosti humoru, berme koronavirus vážně. Nikde není psáno, že se třeba do neděle, kdy se má odehrát fotbalové derby „S“, epidemiologická situace v Praze nebo na jiném místě republiky nějak zásadně nezmění.

Za aktuální situace ve středu před polednem, kdy tahle písmenka ťukám, mi ale středeční rozhodnutí Bezpečnostní rady státu přijde jako rozumné a správné.

Nebudu si hrát na epidemiologa, kterým nejsem stejně jako většina z nás. Ale přijde mi, že věc lze řešit dvěma způsoby:

Buď striktní švýcarskou cestou, kde se profesionální fotbal a hokej minimálně tři týdny budou hrát buď bez diváků, nebo vůbec ne.

Anebo tak, jak se k věci (zatím) přistupuje ve většině Evropy, tedy nechat lidi normálně žít. Nikdo mi nevymluví, že v metru nebo obchodním domě se můžu nakazit s možná větší pravděpodobností než na sportovním stadionu.

Nejpitomější ze všeho by mi přišla varianta „chytré horákyně“. Tedy sport ano, ale jen do nějakého limitovaného počtu lidí. Jestli je někde pět tisíc nebo sedm tisíc lidí, v tom tedy opravdu zásadní rozdíl v efektivitě opatření nevidím.

OK, možná se tomu trochu vymyká dvacetitisícové derby. Ale stadiony a zápasy pro 60–80 tisíc diváků jako v Anglii, Německu či Španělsku tady nemáme. A Evropa, vyjma zmíněného Švýcarska a severní Itálie (plus ohlášené výjimky v podobě zápasu Ligy mistrů Valencia-Bergamo), sportovní akce zatím nijak neomezuje. A to se v těch zemích vyskytuje víc odhalených případů nákazy koronavirem než v Česku.

Chci věřit, že ani tyto země neřídí úplní idioti a hazardéři. Takže zřizovat v Česku s koronavirovými případy v řádu jednotek ostřejší režim než v drtivé většině evropských zemí asi opravdu smysl nedává.

Ano, samozřejmě s podotknutím, že není radno situaci úplně podceňovat. A na případný negativní vývoj situace naopak radno reagovat.

Úplně jiná než v Evropě je ovšem situace v Asii, zejména v Číně a Korejské republice. Transfery osob z těchto zemí logicky přinášejí přímé ohrožení.

A přijde mi opravdu paradoxní, nebo spíš absurdní, debatovat o tom, jestli pustíme lidi na fotbalové derby, když prezidentův poradce Martin Nejedlý podle Aktuálně.cz ignoruje nařízení o karanténě, bezprostředně po návratu z Číny se promenáduje volně po Praze a lidé ho potkávají na Letné v restauraci.

Popírá to, tak zkusme věřit, že to byl jeho dvojník. A že nám tenhle bývalý volejbalista po hlavním městě koronavirus, který hypoteticky mohl v Číně chytit, neroznáší. Osobně bych v tom viděl výrazně větší riziko než ve 30 000 divácích v prostorách biatlonového areálu v Novém Městě na Moravě. Na závodech Světového poháru, nikoli mistrovství světa, jak ve středu ráno řekl pan premiér. Ale z toho už se nestřílí.

Teď nám nezbývá než před nově ohlášenou dubnovou návštěvou Číny popřát hodně zdraví prezidentovi republiky, který ve věci možného ohrožení koronavirem patří nejen z hlediska věku do jasně nejrizikovější skupiny. Ale to už je zase trochu jiný příběh… I když i tady možná na Slavii řeč přijde.

Reklama

Doporučované