Hlavní obsah

Komentář: Bulharsko prohrálo s Anglií 0:6, ale s rasismem ještě mnohem víc

Jiří Hošek
zástupce šéfredaktora
Foto: Profimedia.cz

Trenér Southgate a hráči Anglie diskutují s rozhodčím o rasistických excesech bulharských „fandů“. Zápas se nakonec rozhodli dohrát.

Reklama

Zažít něco takového v roce 2019 v členské zemi Evropské unie je něco šokujícího. Proto byli Angličané zážitkem hluboce otřeseni a ostrovní média to zcela právem považují za obrovský skandál.

Článek

O bulharském revolucionáři Vasilu Levském jsem se dočetl, že usiloval o „etnickou a náboženskou rovnoprávnost.” Na sofijském stadionu pojmenovaném po hrdinovi bulharské historie se v pondělí odehrávaly scény, které jsou s Levského přístupem v příkrém rozporu. Hučení na anglické hráče tmavé barvy pleti, opičí skřeky v okamžiku, kdy se Raheem Sterling rozběhl po křídle, hajlování mužů se zakrytými i nezakrytými tvářemi přímo do objektivů kamer.

Přítomní angličtí novináři a fanoušci byli soudě podle reakcí v živém vysílání, na sociálních sítích a podle pozdějších komentářů naprosto vyvedení z míry. I když se o hrozbě možných excesů vědělo a Angličané na ně byli detailně připraveni, mělo se zato, že Bulhaři na fotbalové, pořadatelské a policejní úrovni takovou koncentraci rasistického hnusu nepřipustí. Opak byl pravdou.

Korunu všemu nasadil trenér domácích Bulharů Krasimir Balakov. Někdejší slavný fotbalista po zápase prohlásil, že rasistické urážky neslyšel. Poslyš, Krasimire! To hučení a skřeky by slyšel i Bedřich Smetana v pokročilé fázi své hluchoty a slyšel ho i autor tohoto textu z reproduktoru svého počítače s hlasitostí staženou na úroveň 1 v místnosti, kde byly 2 děti.

Z pohledu Bulharska mimořádně ostudný zápas, ve kterém mimochodem domácí mohli od Angličanů místo 6 gólů dostat branek asi tak 15, strávil pan Balakov v hibernaci. Jak jinak si vysvětlit jeho tvrzení, že jestli má někdo problém s rasismem, pak jsou to Angličané.

No, excesy tohoto typu se ve Spojeném království děly v 50. a 60. letech minulého století, když do země začali ve velkém počtu přijíždět přistěhovalci z Karibiku a jihovýchodní Asie. Primitivní rasismus nejhrubšího zrna, který jsme sledovali v koncentrované podobě v ochozech stadionu Vasila Levského, byl vidět v bývalé NDR na počátku 90. let nebo ho zažívali první černošští fotbalisté v naší zemi.

Zažít něco takového v roce 2019 v členské zemi Evropské unie před zraky kamer je něco šokujícího. Proto byli Angličané zážitkem hluboce otřeseni a ostrovní média to zcela právem považují za obrovský skandál. Reprezentanti Albionu byli dopředu domluvení, že v případě rasistických projevů odejdou ze hřiště a nebudou čekat na rozhodnutí sudího a naplnění příslušného tříbodového mechanismu UEFA. Nakonec se ale po domluvě celého realizačního týmu rozhodli zápas dohrát. Myslím, že udělali dobře.

Z pohledu Bulharska už teď jde jen o snahu zamezit větším škodám. Asi to měl před očima premiér země Bojko Borisov, když počínání svých spoluobčanů ostře odsoudil a vyzval předsedu fotbalového svazu Borislava Michajlova k okamžité rezignaci.

„Je mi líto Bulharska, že ho reprezentují takoví idioti, jako večer na stadionu,” shrnul dost výstižně smutný pondělní příběh anglický útočník a autor dvou branek Raheem Sterling. Bulharsko na góly v Sofii podlehlo 0:6. Lidsky ale prohrálo dvouciferným rozdílem…

Reklama

Související témata:

Doporučované