Hlavní obsah

Komentář: Chceme ven. Britové utnuli pochybnosti o brexitu

Jiří Hošek
zástupce šéfredaktora
Foto: Profimedia.cz

V britských volbách triumfovala Konzervativní strana premiéra Johnsona.

Reklama

V roce 2017 se Jeremymu Corbynovi podařilo voliče „oblafnout”, že se parlamentní volby týkají i jiných témat. O dva roky později se už britští voliči ošidit nenechali. Tyto volby byly jen o brexitu a o tom, že si Britové demokratické rozhodnutí z června 2016 vzít nenechají.

Článek

Touha odejít z Evropské unie se ukázala být silnější než stranické sympatie. Až brutálně se to ukázalo v severní a střední Anglii v tradičních baštách Labour Party. Tzv. „Red wall” – Rudá zeď – táhnoucí se napříč Anglií se s velkým rámusem poroučela k zemi.

Jednoduché a jasné sdělení Konzervativní strany a premiéra Borise Johnsona „Get Brexit done” – dotáhněme brexit – zafungovalo. Lavírování Labour Party ohledně stejné agendy voliči rezolutně odmítli.

Končí labouristický „experiment” s Jeremym Corbynem, který se do čela strany dostal zcela nečekaně v září 2015. Z vedení nejsilnější strany, která na počet mandátů zaznamená nejhorší výsledek od roku 1935, chce Corbyn odejít po období krátkého přemítání. Upřímně by udělal nejlépe, kdyby odešel hned a přemítal potom…

Odejít bude muset i předsedkyně liberálních demokratů Jo Swinsonová. Ta prohrála ve svém skotském okrsku a bez poslaneckého mandátu stranu, která věřila v mnohem lepší výsledek, vést prostě nemůže.

Modrá lavina ve čtvrtečních volbách znamená bez dalších „kdyby” a „ale”, že Spojené království přestane být 31. ledna 2020 členským státem Evropské unie.

Brexit tím ale dotažen nebude – v tom budou asi voliči Konzervativní strany zklamaní. Začne maraton bolestivých jednání s EU o budoucí obchodní dohodě.

Pro premiéra Borise Johnsona to nebude jediný problém. Bude muset řešit územní celistvost Spojeného království. Obří úspěch SNP ve Skotsku totiž znamená, že se nacionalistická formace skotské první ministryně a schopné političky Nicoly Sturgeonové pokusí vyvolat další referendum o nezávislosti.

„Boris Johnson má možná mandát, aby z Evropské unie vyvedl Anglii. Rozhodně ale nemá mandát, aby z EU vyvedl Skotsko,” řekla s poukazem na prounijní smýšlení většiny Skotů Sturgeonová.

Velká většina křesel v Dolní sněmovně bude mít celkově pro Borise Johnsona tu příjemnou dohru, že bude moci dělat takovou politiku, které skutečně věří. Nebude se muset bát jakýchkoli extremistů ve své vlastní straně.

Bude se mu to velmi hodit. Dostaví se totiž brexitové vystřízlivění a lidé se začnou ptát na všechny ty další nebrexitové sliby ohledně počtu zdravotních sester, policistů a nezvyšování daní.

Reklama

Doporučované