Hlavní obsah

Komentář: Chcete důvěřovat vládě? Nedívejte se na tiskovky s Babišem

Filip Harzer
reportér
Foto: ČTK, ČTK

Jan Hamáček a Andrej Babiš na tiskové konferenci 14. března 2020.

Reklama

Krizová tisková konference v sobotu ráno se Andreji Babišovi vůbec nepovedla. Více v komentáři Filipa Harzera.

Článek

Nejspíš jde o největší zkoušku, kterou ve své politické kariéře premiér Andrej Babiš zažije. A zažívá ji právě teď. Vláda přijímá jedno mimořádné opatření za druhým, apeluje na občany, aby státu důvěřovali a nepanikařili.

Ale ten, kdo byl doteď ještě v klidu a státu důvěřoval, je po sobotní ranní tiskové konferenci vlády zralý na lexaurin. Při rétorickém výkonu, který předvedl Andrej Babiš, se vracely vzpomínky na projev Miloše Jakeše z Červeného hrádku 1989.

Ne kvůli výsměchu. Spíš kvůli docenění Jakešových rétorických schopností, pokud je porovnáme s Babišovými. Arogantní, naprosto chaotické věty plné jájínkovství provázely všechny odpovědi premiéra.

Klíčový člověk v zemi doslova mlel páté přes deváté a velmi důležité oznámení se místo věcné a srozumitelné tiskové konference zvrhlo v nekoncepční projev s miliony odboček. Premiér asi komentoval věci podle toho, jaká esemeska mu zrovna přišla na telefon.

Pustil se do Evropské unie, bez ohledu na fakta a její kompetence, podobně jako tuzemští konzervativní nacionalisté, jeden český exprezident a ruské propagandistické weby. Tu zmíní, že teď už nechce, aby bylo Švýcarsko naším vzorem, protože věc nezvládá, tu opakuje naprosto bezcennou mantru, že Itálie selhala.

Dozvíme se, že epidemiolog Prymula si jel vyprat a že dvě ministryně rozuměly opatření každá jinak, protože „ho píšou úředníci“ (nový Babišův vnitřní nepřítel).

A co nového víme o ochranných pomůckách pro lékaře a sestry? To, že premiér nejspíš ani neví, nebo si to nepřipouští, že doktorům v první linii často chybějí či docházejí ochranné pomůcky. Přitom prý sám v noci obvolával pražské nemocnice. „Chápu, že všichni chtějí všechno. (…) Řekněte mi kde a já jim to osobně dovezu,“ pravil přesně ve stylu babišovského marketingu.

Vyznívá to tak, že chce Babiš všechno prověřovat sám, jednotlivě a na základě toho, kdo mu zrovna napíše nebo zavolá.

Vláda opakuje slova o táhnutí za jeden provaz, o potřebě důvěry, solidarity, klidu a nepanikaření. Pokud jí chcete v téhle těžké situaci vyhovět, pečlivě sledujte všechny informace, dodržujte všechna opatření a chovejte se zodpovědně, ale možná vynechte Babišovy tiskovky.

Reklama

Související témata:

Doporučované