Hlavní obsah

Komentář: Debata bez vítězů. Američané rozhodnou o osudu Trumpovy show

Michael Durčák
historik, novinář
Foto: Profimedia.cz

Úřadující prezident si do své sbírky přidal pár efektních výpadů.

Reklama

Úvodní debatu letošního prezidentského klání v Clevelandu ve státě Ohio nezvládl především moderátor Chris Wallace. Trump je na pódiu jako doma.

Článek

Předvolební americké debaty jsou často především obrovská show. To, co si Češi mohli „vychutnat“ v roce 2018 při souboji Jiřího Drahoše s Milošem Zemanem, je ve Spojených státech mnohokrát intenzivnější.

Úvodní debatu letošního klání v Clevelandu ve státě Ohio nezvládl především moderátor Chris Wallace. Stručně řečeno, před Američany bude v listopadu ležet především rozhodnutí, jestli chtějí druhý mandát pro Donalda Trumpa a jeho show.

Portugalský politolog a bývalý politik Bruno Maçães ve své poslední knize History Has Begun správně upozornil, že politici jako Arnold Schwarzenegger a další používali svou slávu a věhlas, aby působili navenek jako lepší kandidáti pro volené funkce. Donald Trump podle něj naproti tomu používá nástroje showbyznysu pro samotnou politiku, která se pro něj stává pódiem pro jeho novou show, v níž vystupuje fakticky v roli baviče.

První debatu mezi úřadujícím prezidentem a jeho demokratickým vyzyvatelem si pustilo zhruba sto milionů Američanů – a to už je solidní publikum. Televizní debaty jsou tedy v tomto kontextu pro Trumpa ideálním kolbištěm, na němž se může předvést.

Obzvláště za předpokladu, že proti němu stojí „King of Gaffes“, král přebreptů, bývalý viceprezident Joe Biden, jehož kampaň tráví spoustu času žehlením necitlivých přeřeknutí demokratického kandidáta. Republikáni toho samozřejmě rádi využívají. Jako třeba naposledy, když Biden prohlásil, že byl do Senátu zvolen před 180 lety.

Debaty jsou jednou z posledních šancí, jak může Trump zvrátit už částečně probíhající volby na svou stranu. Těsně před první debatou si totiž Biden udržoval stabilní náskok jak v celostátních průzkumech, tak podle šetření v klíčových nejistých státech, takzvaných „swing states“, jako jsou Pensylvánie či Michigan. Výsledky ve státech, které nejsou tradičně „modré“ či „červené“, obvykle rozhodují o osudu voleb.

Háček je ale v tom, což přiznává například i známý volební analytik a statistik Nate Silver, že pokud jsou výsledky předvolebních průzkumů podobně vzdálené od volební reality jako v roce 2016, Trump může nakonec opět vyhrát.

V polarizované předvolební situaci a vyhrocené veřejné debatě má pro voliče vážné sociální důsledky, pokud se otevřeně přihlásí k podpoře jednoho či druhého kandidáta. Mnozí Američané proto raději nechtějí politiku řešit vůbec nebo si nechávají své rozhodnutí pro sebe.

V duchu další epizody prezidentské show se nesla i clevelandská debata – první ze tří, které mají oba prezidentští kandidáti podstoupit. Trump v Clevelandu působil nejen jako úřadující hlava státu, ale také fakticky jako moderátor. „Pokud si chcete vyměnit místa, není problém,“ řekl mu dokonce v jedné chvíli položertem moderátor Chris Wallace ze stanice Fox News, který nedokázal ani zkrotit Trumpa, ani moderovat debatu. Úřadující prezident si tak mimo jiné do své sbírky mohl přidat pár efektních výpadů. Třeba: „Zvládl jsem za 47 měsíců v úřadu víc než ty za 47 let, Joe.“ Takové slogany se budou dobře vyjímat v předvolebních spotech.

Nerozhodnutí voliči si z debaty odnesou jako nejdůležitější informaci zřejmě především to, že Biden odmítl odpovědět na otázku, zda by rozšířil řady soudců Nejvyššího soudu v případě, že by byl zvolen prezidentem. Místo odpovědi či snad alespoň jednoho jména kandidáta na post nedávno zesnulé soudkyně Ruth Bader Ginsburgové dotírajícímu Trumpovi jednoduše odpověděl, že má „sklapnout“.

Překvapením pro mnohé bylo zjištění, že Trump, kterého Biden opakovaně označoval za lháře a jeho vládu za čtyři roky plné lží, působil jako lépe připravený než bývalý viceprezident. Zatímco Biden občas hledal ta správná slova, svěžejší Trump sypal z rukávu jedno číslo za druhým, ať už šlo o téma klimatické změny či kriminality. Obamův viceprezident dokázal naopak v jedné chvíli říct, že Green New Deal, tedy Nový zelený úděl, si na sebe dokáže sám vydělat, aby za půl minuty divákům a moderátorovi řekl, že nepodporuje Green New Deal, ale „Biden Deal“.

Showman Trump navíc dokázal občas pobavit i svého protikandidáta. Kupříkladu když mu řekl, že i kdyby stál 200 yardů od něj v otevřeném prostoru, stejně by nosil tu největší roušku, kterou by našel. Pro Bidena však zůstává dobrou zprávou, že vzhledem k nízkým očekáváním nezklamal, a i když občas působil na pódiu zmateným dojmem, tak proti Trumpovi víceméně obstál.

Zůstává však otázkou, koho vlastně podobná rétorická klání ve vyostřeném, chaotickém roce 2020 dokážou přesvědčit. V první polovině debaty Trump poměrně jasně dominoval, ovšem soustavně poslouchat jeho útočné výpady a následné překřikování obou kandidátů přes 90 minut bez jediné reklamní přestávky, to je skutečně zábava jen pro otrlé.

Mnoho Američanů frustrovaných z politiky velmi pravděpodobně po několika desítkách minut přepnulo na zápas baseballistů New Yorku Yankees, kteří shodou náhod hráli ve stejném čase důležitý zápas proti Clevelandu Indians. Ostatně podle testovací skupiny voličů veřejnoprávní PBS nikdo z nich neměnil svůj dosavadní volební názor. Všichni byli pouze zklamaní.

Anketa

Koho byste, kdybyste mohli, volili za prezidenta USA?
Donald Trump.
38,9 %
Joe Biden.
50,4 %
Nevolil/a bych ani jednoho z nich.
10,7 %
Celkem hlasovalo 4865 čtenářů.

Reklama

Doporučované