Hlavní obsah

Depp nadchl Vary. Ale filmy nad ním stejně vyhrály

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Fanynky a fanoušci vyhlížejí svůj idol. Pátek v Karlových Varech a jedna z variant čekání na herce Johnnyho Deppa.

Reklama

Letošní festival promítl o něco méně filmů než v předchozích letech. Na druhou stranu šlo o velmi vyváženou kolekci; při výběru, na co jít, téměř nešlo šlápnout vedle, píše scenáristka a publicistka Irena Hejdová.

Článek

Americký herec, hudebník a producent Johnny Depp v uplynulých dvou dnech potvrdil světovou pověst karlovarského festivalu jako místa, kde jsou si hvězdy a diváci blízko. Právě ve Varech i z ohlasů na sociálních sítích na jeho festivalovou účast je patrné, že naprostá většina fanoušků v Česku i zahraničí je v jeho bouřlivé kauze rozvodu s herečkou Amber Heard na straně Johnnyho Deppa a neváhá to dávat velmi hlasitě najevo. Vstupenky na Deppovy festivalové filmy – jím produkovaný dokument Hrnec zlaťáků: Pár drinků se Shanem MacGowanem a jeho poslední herecký snímek Minamata – byly na festivalu obzvlášť horkým zbožím. Z festivalových pokladen zmizely během pár minut a na festivalové nástěnce za ně fanoušci chtiví setkání se svým idolem nabízeli i pětistovku.

Nutno dodat, že Depp se svým příznivcům maximálně věnoval, rozdával úsměvy i podpisy, pomineme-li hodinové zpoždění na sobotní představení filmu Minamata.

V záři Deppovy slávy, popularity a ječících fanynek trochu zanikal druhý host závěru přehlídky, hollywoodský herec Ethan Hawke, který na slavnostním zakončení převzal Cenu prezidenta festivalu. To Sir Michael Caine si ovace fanoušků užil, když se před týdnem zúčastnil slavnostního zahájení, kde převzal Cenu za celoživotní přínos. Posledním oceněným byl český oscarový režisér Jan Svěrák, i on spolu s Hawkem převzal Křišťálový globus v sobotu.

Fotogalerie: Tak skončil festival ve Varech

Navenek to vypadá, jako by ve Varech šlo jen o hvězdy, tím hlavním tu ale nadále zůstávají filmy.

Obě soutěžní sekce nabídly i několik českých snímků a některým z nich se dařilo i u mezinárodních porot. Velkou cenu hlavní poroty spojenou s odměnou 25 tisíc dolarů získal snímek Strahinja, příběh dvou afrických migrantů natočený v koprodukci Srbska, Francie, Lucemburska, Bulharska a Litvy. Tento film získal i cenu pro mužský herecký výkon, zvláštní cenu za kameru, cenu ekumenické poroty a cenu Europa Cinemas Label.

Velká cena poroty soutěže Na východ od Západu připadla ruskému snímku Rus o chudém jakutském páru.

Zvláštní ceny obou porot připadly českým filmům, konkrétněji českým dokumentům. U hlavní poroty si zvláštní cenu vysloužil český dokument Eriky Hníkové Každá minuta života, u poroty Na východ od Západu pak dokument Adély Komrzý Jednotka intenzivního života. Nutno dodat, že pro oba české snímky to bylo vítězství zcela zasloužené.

Letošní festival promítl o něco méně filmů než v předchozích letech. Na druhou stranu šlo o velmi vyváženou kolekci, řada návštěvníků se shodovala na tom, že v letošním programu téměř nešlo šlápnout vedle.

I čeští zástupci ve festivalovém programu až na výjimky byly tím lepším z letošní české filmové produkce a bouřlivě se tu o nich diskutovalo - zmiňme krom oceněného dokumentu Každá minuta životaLásku pod kapotou z hlavní festivalové soutěže, či taktéž oceněnou Jednotku intenzivního života ze soutěže Na východ od Západu. Mezi hranými filmy největší pozornost vzbudil soutěžní Atlas ptáků, v němž téměř neznámou hereckou polohu ukázal Miroslav Donutil. A mimo soutěž diváci poprvé v Česku viděli půvabné a mezinárodně úspěšné české animované filmy, drama z Afghánistánu Moje slunce Mad a myší dobrodružství Myši patří do nebe. Všechny tyto filmy záhy vstoupí i do českých kin.

Podívejte se na ukázky z filmu Moje slunce Mad oceněného již na festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy:

Díky covidové pauze se festivalovému programovému oddělení podařilo sestavit také výjimečně nabitou sekci Horizonty, která nabízí filmy oceněné či vyzdvihované na jiných významných světových festivalech. Mezi návštěvníky velký ohlas získal třeba držitel ceny pro nejlepší herečku z Cannes, půvabný snímek o partnerských vztazích a mladickém hledání Nejhorší člověk na světě, na Oscara nominované bosenské drama Quo vadis, Aida? o srebrenickém masakru či italský snímek Všechno nejlepší, Chiaro!. Ve festivalovém hlasování o nejlepší divácký snímek se každopádně od začátku až do konce udrželo zahajovací sportovní drama Davida Ondříčka Zátopek - i tento film už je k vidění i v českých nefestivalových kinech.

Covidová opatření po přešlapech na slavnostním zahájení, na které na Twitteru upozornil epidemiolog Rastislav Maďar, byla dodržována už vcelku bez problémů, zejména běžnými festivalovými návštěvníky. Festivalová ochranka důsledně kontrolovala festivalové pásky osvědčující bezinfekčnost při každém vstupu do sálu i do festivalových prostor. I na slavnostním zakončení většina roušek zůstala nasazena, včetně té na tváři Johnnyho Deppa.

Poněkud bizarní součástí festivalu bylo i dlouho očekávané otevření bazénu hotelu Thermal, které provedla Alena Schillerová. Mluvilo se nejen o zpackané a odbyté rekonstrukci samotného bazénu či o jeho nenadálém čtvrtečním požáru, ale i o stavu hotelových prostor, v nichž festivaloví hosté postrádali lednice, umyvadla či ručníky a obložení pokojů.

Letošního festivalu se zúčastnilo celkem skoro 10 tisíc akreditovaných návštěvníků, konkrétně 9267. Před dvěma lety, kdy se festival konal naposledy, přivítal kolem 12500 fanoušků - očekávatelný obří propad kvůli covidové pandemii se tak nekonal a festival může s nadějí hledět k dalšímu ročníku, jehož termín už Jiří Bartoška na slavnostním zakončení oznámil.

Proběhne opět v řádném termínu na začátku léta, konkrétně 1. až 9. července 2022.

Reklama

Doporučované