Hlavní obsah

Komentář: Dezinformace, rasismus a konspirace trumpovců na jednom místě

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump, jeho žena Melanie a příznivci na shromáždění ve státě Georgie. Jejich sympatizanti si našli jedno oblíbené místo pro virtuální setkávání se.

Reklama

Američané sympatizující s Donaldem Trumpem ve velkém opouštějí sociální sítě Facebook a Twitter. Vadí jim blokování dezinformací a zpráv o jejich vidění světa. Podle nich jde o cenzuru a popírání základního práva na svobodu slova.

Článek

Bylo den po amerických prezidentských volbách a v rozhovoru pro ČT se mě moderátor zeptal, jaké jsou reakce voličů. Ve městech jako Miami, New York nebo Los Angeles se slavilo v ulicích a jinde, jako například kousek od nás - v hlavním městě Louisiany Baton Rouge - se protestovalo před vládními budovami. Sociální sítě se během dne změnily.

Pokud doposud vládla vyloženě „psavá“ válka mezi příznivci Trumpa a Bidena, hned po volbách nastal zvláštní klid. Oslavující voliči demokratů sdíleli rostoucí čísla jednotlivých států a po Trumpových fanoušcích jako by se slehla zem. A pak se někdo zeptal: „Víte někdo, co je to ten Parler, všichni trumpovci o tom píšou a odcházejí z Facebooku právě tam.“

Bylo mi to najednou jasné. Konzervativní hlasy neutichly, jen se přesunuly jinam. Vedení velkých firem jako Facebook, Twitter a YouTube před 4. listopadem přišla s jasným vzkazem, že neověřené zprávy a dezinformace budou opatřovat nálepkami, případně je mazat či blokovat.

Když se to skutečně začalo dít a když Facebook zrušil stránky skupiny Stop the Steal s více než 360 000 členy, která organizovala protesty na podporu zpochybnění voleb, byla to pro konzervativce poslední kapka. Účty na Facebooku opustili buď definitivně, nebo alespoň na zkoušku - a začali se navzájem zvát do sítě s názvem Parler.

Parler je sociální síť, která vznikla v roce 2018. Až do začátku tohoto roku měla s méně než milionem uživatelů zanedbatelný význam. To se ale s blížícími se volbami začalo měnit a jen během listopadu sem přešly miliony Američanů rozezlených z cenzury zavedených společností. Ke konci listopadu už bylo uživatelů Parleru 10 milionů.

K bojkotu Facebooku a Twitteru začaly vyzývat mimo jiné i konzervativní osobnosti jako moderátoři zpravodajské stanice FOX Sean Hannity anebo Mark Levin, který v minulosti pracoval pro Ronalda Reagana a nyní je Trumpův velký zastánce. „Pospěšte si a začněte mě sledovat na Parleru, protože ke konci roku opouštím Facebook kvůli neustálé cenzuře mých výroků. Parler je skvělá alternativa. Věří ve skutečnou svobodu slova,“ píše Levin na Twitteru před několika dny.

Podobná slova zaznamenávám i mezi svými známými tíhnoucími ke konzervativním životním zásadám. „Už nevěřím tomu, co se píše v hlavních médiích. Facebook a Twitter jen opakují svou pravdu a nám brání se svobodně vyjadřovat,“ píše ještě pár dní po volbách na Facebooku má neworleanská známá Gina. Od té doby od ní neslyším nic jiného politicky zaměřeného a nadále postuje už jen fotky svých dětí. Je mi jasné, že své politické názory už teď probírá někde jinde - v sociální bublině, kde i ostatní mají stejný názor jako ona.

To, že vzniká paralelní síť, kde se shromažďují mimo jiné krajní pravice a bílí supremacisté, bylo v jedné části americké společnosti v nejistých a napjatých týdnech po volbách důvodem k mírné panice. V médiích se neustále probíralo, jak Amerika povolební sčítání zvládne a zda je možné, že dojde i na násilí.

Už zmíněná zakázaná facebooková skupina Stop the Steal se jen hemžila lidmi toužícími po odplatě za podle nich ukradené volby. The Washington Post například píše, že se v konverzacích členů objevily také výzvy k ozbrojenému konfliktu. „Jak to udělat, abychom svrhli vládu?“ ptal se někdo a stovky uživatelů odpověděly: „Občanskou válkou!“ A právě rostoucí agresivita byla hlavním důvodem k zablokování skupiny.

Důvodem k obavám z nových komunikačních platforem, které ochotně dávají prostor i extremistům, je nízká kontrola obsahu a téměř žádná omezení. Parler má totiž jen dvě jasně daná uživatelská pravidla: Zakázaná je kriminální aktivita a spamování. Platforma nijak nekoriguje jazyk, obsah či vyjadřování lidí, a tak není výjimkou rasismus a antisemitismus. Podle americké veřejnoprávní televize PBS a průzkumů neziskových společností jsou na Parleru běžné neonacistické slogany, sdílení rasistických vtipů nebo antisemitských dezinformačních teorií a objevují se i hashtagy jako „HitlerWasRight“.

Parler je s 10 miliony uživatelů v porovnání se svými staršími bratry, kteří se chlubí stovkami milionů účtů, pořád na začátku a neví se, jak moc důležitou pozici bude v budoucnu mít. Své účty tam mají republikánské hvězdy jako senátor Ted Cruz, Trumpův syn Donald Jr. anebo prezidentův právník Rudy Giuliani. Samotný Donald Trump na Parleru, kde se předhazují „důkazy“ o falšování voleb jako na běžícím pásu, zatím není. Co není, může být. Trumpova přítomnost by pravděpodobně nalákala další a další příchozí. Jinak je také docela možné, že se na nějaký Parler za pár měsíců po lednové inauguraci docela zapomene a ukáže se, že panika mezi liberálními Američany byla jen planým poplachem.

Reklama

Doporučované