Hlavní obsah

Komentář: Experti dostali padáka, ale svádění pokračuje

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pietní místo za oběti covidu-19 na Staroměstském náměstí v Praze, snímek z března 2021.

Reklama

Cena MeSES spočívá v nezávislosti. Odborníci mají fungovat jako kanárek v důlní šachtě, bez ohledu na zájmy politiků.

Článek

Členové Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) se nacházejí ve zvláštním rozpoložení. Někde mezi telefonátem „máte padáka“ z Ministerstva zdravotnictví a náběhem na státní vyznamenání. To první se stalo v úterý. To druhé se pravděpodobně nestane, i když zkoušet si to představit můžeme.

Hlas dobrovolníků z MeSES například přiměl vládu, aby začátkem dubna odvolala rozvolnění hromadných akcí na 10 lidí uvnitř a 20 venku, což byl tehdy nepatřičný a riskantní krok. Vyznamenávat někoho za to, že úspěšně koriguje vládní chyby, by ovšem bylo trochu kuriózní.

Místo toho tu máme poplácávání po ramenou a slova uznání, kterých se MeSES po vyhazovu ze služeb Ministerstva zdravotnictví dostalo. I z vládních míst: od premiéra, od ministra školství, od ministryně sociálních věcí. Služby MeSES poptává Asociace krajů. Ať už jim politici chtějí skutečně naslouchat, nebo je mít po ruce jako alibi: nezávislí odborníci ještě nevyšli z módy.

Háček je ve slově „nezávislí“. Někdo (jako skupina 12 lékařů včetně profesora Pirka) si ho překládá jako „bez odpovědnosti“. Ale tu přece mají politici. Rádcové sami o sobě o ničem rozhodovat nemohou a nerozhodují. Jejich cena může být právě jen v tom, že jsou na politice a státním aparátu neodvislí.

Mají smysl jako kanárek v důlní šachtě. Tím mohl MeSES nebo podobný panel v uplynulých krušných měsících být, a taky býval – viz jeho zmíněné varování.

Očividné úskalí vztahu mezi politiky a experty spočívá v tom, že kanárek signalizuje nebezpečí bez ohledu na to, jestli se blíží svátky, dovolené, nebo volby, bez ohledu na zájmy té nebo oné lobby a samozřejmě bez ohledu na poměry a vztahy ve státním aparátu. Takže se stává, že se experti jednoho dne začnou politikům zdát nezávislí až moc, respektive připadá jim, že by se jim hodili nějací noví experti, kterým se jim bude naslouchat příjemněji.

Tenhle faktor poznamenává a poznamenávat bude i práci MeSES. Když bylo za třetí, čtvrté vlny ouvej, když nás čekaly „pekelné dny“, byli všem v čele s vládou experti zatraceně dobří. Politici se měli na koho odvolávat a nebyli jako poslové špatných zpráv sami. Měli na koho „čekat“: na experty.

Když se situace lepší a (nejen) politikům otrnulo, titíž experti se svojí totožnou expertizou se z kanárků mění na obtížné sýčky. Nemohl by pro změnu někdo radit, abychom to neviděli tak černě, rozvolňovali více, abychom občany neobtěžovali různými omezeními a ustavičným testováním? Prostě nějaké trochu víc šik věci na léto a k volbám, co bychom lidem chtěli říkat? A nepřipomínat nám, že pandemie se může vrátit a máme být připraveni stokrát lépe, než jsme byli?

Cena MeSES spočívá – vedle odborné kompetence a syntézy různých oborů – v nezávislosti. Vypadá to, že si to členové skupiny uvědomují. Teď dostali nabídku spolupráce od premiéra. „V žádném případě, to jsme všichni odmítli,“ řekla ve středu viroložka Ruth Tachezy.

Reklama

Související témata:

Doporučované