Hlavní obsah

Komentář: Hamáček přivedl kolegům posilu z Lán 2013

Foto: Seznam Zprávy

Dá se to brát také jako odvaha.

Reklama

Výsledek může být nakonec pro stranu typický: sociální demokraté se mezi sebou budou zase hádat.

Článek

Nepřehlédnutelný Michal Hašek, někdejší silná figura v ČSSD, se vrací do Lidového domu. Šéf strany Jan Hamáček z něj udělal volebního manažera, jenž bude řídit kampaň před podzimními volbami do krajů a Senátu.

Asi proto, že je nouzový stav, tak Hamáček překvapivé jméno oznámil ve středu až kolem desáté hodiny večer na svém Facebooku, čímž řadu kolegů ve straně dost zaskočil.

Na Haškův návrat se můžeme dívat dvojím způsobem.

Za prvé z pohledu ČSSD: Nevypovídá to nic hezkého o sociální demokracii, která je na pokraji klinické smrti a v podstatě bojuje o svou existenci. A jako spasitele si povolá – lidově řečeno – svého „odkecaného“ politika.

Jako by tak velká strana neměla nikoho jiného nebo ochotného, kdo by uměl řídit kampaň. Takže to musí Hamáček svěřit zrovna člověku, který ještě loni organizoval stranické nespokojence do skupiny pod názvem Zachraňme ČSSD a tvrdě útočil na celé vedení.

Michal Hašek opustil velkou politiku před šesti lety po řadě menších afér a s ostudou poté, co několikrát lhal o účasti na slavné lánské povolební schůzce u prezidenta Zemana. A hlavně s pověstí člověka, který neunesl, že se v roce 2011 nestal předsedou strany, a od té doby permanentně mydlil schody Bohuslavu Sobotkovi.

Hašek byl přitom svého času talentovaný a nadějný politik ČSSD, který úspěšně prošel řadou voleb. Ale přihodilo se mu totéž, co mnoha jiným, kteří příliš mladí a příliš rychle vylétli jako kometa. Ve 26 letech se stal poslancem, ve třiceti šéfem poslaneckého klubu, o dva roky později už byl jihomoravským hejtmanem.

Druhý pohled je Haškův: Čtyřiačtyřicetiletý muž evidentně nemůže žít bez politiky, takže se po pádu postupně škrábe zase zpět nahoru. Dříve měl přezdívku „japonská kalkulačka“, protože měl hodně funkcí, dnes se mu říká superporadce.

Jako rádce ho má prezident Zeman, ministr zemědělství Toman, poskytuje poradenské služby také Ministerstvu vnitra, pracuje jako asistent poslance Běhounka a ještě působí v advokátní kanceláři Jansta a Kostka.

Můžeme to brát také jako odvahu, protože kymácející se ČSSD buď její kritici raději opouštějí, nebo nejsou ochotni pro ni cokoliv dělat. V Lidovém domě to nikdo moc neřídí, takže zkušený Hašek s kontakty po celé zemi, který ví, komu kam zavolat, může prospět.

Přitom musí vědět, že jde do dost riskantní operace: žádnou zázračnou kampaň, která by zvedla preference, ani vymyslet nemůže. Agitace před říjnovými volbami se bude odehrávat v době, o které zatím není jisté, jestli se vůbec budou moci konat mítinky a zda politici budou smět vyrážet mezi lidi.

Je docela možné, že poradí i mág někdejších pompézních oranžových kampaní Jaroslav Tvrdík, jehož aktuální vliv na Lidový dům ještě zesílil poté, co Hamáčkovi pomohl v Číně sehnat roušky. Hašek a Tvrdík, to byla kdysi silná dvojka.

Jen tedy není úplně jasné, jak Michala Haška v jeho nové roli budou respektovat všichni lidé ve vedení ČSSD. Takoví místopředsedové Maláčová, Šmarda nebo Petříček chtěli na zemanovskou a paroubkovskou éru zapomenout - a teď se jim v roli manažera vrací její prominentní protagonista.

Výsledek může být nakonec pro stranu typický: sociální demokraté se mezi sebou budou před volbami zase hádat.

Reklama

Doporučované