Hlavní obsah

Komentář: Hnědý make-up ještě není hnědé myšlení

Jiří Hošek
zástupce šéfredaktora
Foto: Profimedia.cz

Kanadský premiér Trudeau novinářům vysvětluje, jak to bylo s fotografií z karnevalu, a omlouvá se.

Reklama

Ve světě oblíbený kanadský premiér Justin Trudeau má problém.

Článek

Objevila se totiž 18 let stará fotografie, na níž je Trudeau oděný v kostýmu Aladina, který pro větší autentičnost „vylepšil” hnědým make-upem na obličeji a rukou. Jde o snímek z karnevalu na škole, kde Trudeau učíval. V té době mu bylo třicet.

Z českého pohledu banalita, v západním světě událost pro titulní strany prestižních sdělovacích prostředků. Jak na celou věc pohlížet?

Justin Trudeau svého vzezření na tematickém arabském večírku na West Point Grey Academy „hluboce lituje.“ „I should have known better,” prohlásil doslova, měl jsem si to víc rozmyslet, měl jsem vědět, že to není úplně v pořádku.

Podle „vysvětlovny“ v hlavním článku na webu BBC je takzvaná „brownface/blackface“ zavrženíhodná praxe, kdy jedinci, zpravidla herci, ve svých vystoupeních karikují Afro-Američany, čímž „zachovávají urážlivé a rasové stereotypy.“

V řadě zemí by taky současné české pojetí pořadu Tvoje tvář má známý hlas, kde se známí zpěváci pravidelně patlají černou barvou, aby ze sebe udělali Arethu Franklinovou, nejspíš přivedlo demonstranty do ulic a dotyčnou TV připravilo o inzerenty. U nás se objeví leda tak izolovaný kritický šleh některého mladého levicového novináře…

I když je prý podle reakcí kanadské opozice nebo muslimských organizací make-up na Trudeauově tváří před skoro dvaceti lety rasismus jako hrom, já ho tam prostě nevidím. Nevidím ho tam jako Čech, byť silně „štrejchnutý“ cizinou. Pro mě jsou zásadnější premiérovy výroky a konkrétní činy, které svědčí o skutečném premiérově nastavení, které je všechno, jenom ne rasistické.

Současně ale s pokorou uznávám, že „hladina barevného vidění“ je v každé zemi, v každé kultuře prostě jiná. V Česku je na venkově a v malých městech dodnes raritou, když člověk narazí na osobu tmavé barvy pleti. Logicky tam tak pohled na kauzu Trudeau v podání kosmopolitní a korektní západní společnosti, kterou v Česku v tomto ohledu zatím opravdu nejsme, musí působit rozpaky.

Vlastně mě překvapuje, že Česká republika, coby členská země NATO a EU, není ještě popotahovaná kvůli tradici K+M+B, kdy se ulicemi procházejí Tři králové, z nichž jeden má na sobě větší než malé množství černé barvy. Například v Nizozemsku je totiž Mikulášův pomocník „Zwarte Piet“, Černý Petr, problém jako hrom. V tomto případě jde o postavičku sluhy za španělského královského dvora, tedy nejspíš afrického otroka. A už tu máme latentní schvalování kolonialismu, otrokářství, bagatelizování rasismu a podobně. Že jde o tradici, která je stará stovky let, se nebere jako dostatečně silný argument.

Chápu, proč je dnes aladinovský kostým pro Trudeaua zátěží. Byl bych ale rád, aby druhá strana respektovala, že existují země, kde přesně tento typ příhody dotyčného politika nezdiskredituje. Nemůžu ale vyloučit, že vývoj bude takový, že se za dvacet let bude i v Česku hrát karetní hra, která se už nebude jmenovat Černý Petr, ale jenom Petr…

Reklama

Související témata:

Doporučované