Hlavní obsah

Komentář: Papaláš Hnilička je pro Babišovo PR horší než Čapí hnízdo

Foto: Profimedia.cz

Milan Hnilička a Andrej Babiš při návštěvě stadionu klubu FC Vysočina Jihlava v srpnu 2017.

Reklama

Pokud Babiš nevytlačí Hniličku z čela sportovní agentury, je ztráta poslaneckého mandátu jen klepnutí přes prsty.

Článek

Andrej Babiš musí být vzteky bez sebe. Dva velké skandály ohledně porušování vládních pravidel a v obou hrají hlavní roli politici ANO.

Po Babišově pravé ruce Jaroslavu Faltýnkovi a ministrovi zdravotnictví Romanu Prymulovi se na všechna protiepidemická opatření vykašlal Milan Hnilička. A co hůř, také se při tom nechal nachytat.

Pro Babiše je to skutečně nepříjemnost. Hnilička je jako známý hokejový brankář a šéf Národní sportovní agentury pro hnutí ANO doslova ztělesněním důležitého pilíře jeho PR: sportu.

Premiér nevynechá jedinou příležitost, aby zdůraznil, jak je pro něj podpora sportu klíčová, tu slíbí halu pro Sáblíkovou, tu krytou sjezdovku pro Ester Ledeckou. A právě i díky Hniličkově tváři známé sportovním fandům se může na billboardech chlubit, kolik už do sportu napumpoval peněz.

Po nejnovějším skandálu Babišovi nezbývá nic jiného než začít okamžitě křičet o „nepřípustném papalášství“ a tvrdit, že to není chování slučitelné s jeho hnutím. Jenže když se ho v tom hnutí dopouštějí pořád další a další lidé, těžko mu to někdo uvěří.

Babiš si navíc musí uvědomovat, že tyto příběhy jsou pro jeho voliče - na rozdíl od střetu zájmů nebo Čapího hnízda - jasné jako facka. My, obyčejný plebs, jsme nebyli na pivu ani nepamatujeme, oblíbená hospoda Na Růžku nám nejspíš zkrachuje, ale Hnilička/Faltýnek/Prymula, ti si dávají do nosu.

Milan Hnilička se nejdřív pokoušel z celé věci vyplatit příspěvkem na charitu. Nápad stejně trapný jako neoriginální. Hamáček: Porada bez roušky - 10 tisíc. Kalousek: Pivo v zavřené restauraci - 10 tisíc. Hnilička: Nepovolená párty v hotelu - 50 tisíc.

Když bylo jasné, že to Andreji Babišovi stačit nebude, přidal exhokejista složení poslaneckého mandátu. Na první pohled to vypadá jako přísnější trest než pro Jaroslava Faltýnka, který zůstal nejen poslancem, ale dokonce šéfem klubu. A vzdát se musel jen funkce prvního místopředsedy strany, kterou už ale stejně nechtěl obhajovat.

Ale nezapomínejme, že Hnilička zatím zůstává šéfem Národní sportovní agentury. Kde má (na rozdíl od funkce řadového poslance hnutí ANO) opravdový přístup k rozhodování, moci a dotačním programům. Pokud Babiš nevytlačí Hniličku z čela agentury, je ztráta poslaneckého mandátu jen klepnutí přes prsty.

Jenže šéf hnutí ANO prý čeká, co na to sportovní svazy. A ty se už snaží seč mohou, aby Hnilička odcházet nemusel. Sepsaly na jeho podporu dopis, jehož znění přeloženo do lidské řeči zní zhruba takto: s Hniličkou už máme ty dotace pěkně rozjeté, tak by byla škoda muset se teď kvůli takové prkotině dohadovat zase s někým novým.

Mimochodem - Hnilička tvrdí, že v Teplicích nešlo o žádnou bujarou párty, měl tam prý pracovní schůzky. Možná by si měl podobná prohlášení rozmyslet, než se někdo začne zbytečně šťourat v tom, co se asi tak může řešit na pracovní schůzce v sobotu v noci v hotelu někdejšího ústeckého bosse.

Reklama

Doporučované