Hlavní obsah

Komentář: Pod Tatrou se zatýká

Petr Šabata
Novinář, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus
Foto: Jozef Jakubčo/SME, Profimedia.cz, Profimedia.cz

Policie odvádí Jaroslava Haščáka ze sídla Penty v Bratislavě, snímek z 1. prosince 2020.

Reklama

Při akcích Boží mlýny, Očistec, Bouře, Vichřice, Babylon a Jidáš policie zadržela desítky donedávna velmi vlivných lidí.

Článek

V tipech, pro koho si příslušníci Národní kriminální agentury přijdou příště, na Slovensku nejčastěji zaznívalo jméno bývalého premiéra Roberta Fica. Chyba. Když v úterý policisté v kuklách a se samopaly v rukou odvedli spolumajitele finanční skupiny Penta Jaroslava Haščáka, i nejhorlivějším příznivcům protikorupčního tažení se zatajil dech. Haščák je nejvlivnější člověk v zemi. Bohatý, inteligentní, nedotknutelný. Teď sedí v cele předběžného zadržení a čeká na rozhodnutí o vazbě.

Druhý nejbohatší muž na Slovensku je podle časopisu Forbes eurovým miliardářem (jeho majetek je zhruba 28 miliard korun, v Česku by byl devátý), Penta úspěšně působí ve zdravotnictví (vlastní zdravotní pojišťovnu, síť nemocnic i lékáren), financích, nemovitostech i hazardu na Slovensku i v Česku. S druhým hlavním mužem Penty Markem Dospivou se Haščák poznal za studií na Pekingské univerzitě, ještě předtím (v roce 1993) absolvoval Moskovskij gosudarstvennyj institut meždunarodnych otnošenij (MGIMO). První větší peníze vydělali na dovozu oblečení z Číny.

Haščák je obviněn z legalizace příjmu z trestné činnosti, kde je trestní sazba 12 až 20 let. A souvisí to s legendárním spisem Gorila.

„Haščák se ptá, zda energetický zákon ve prospěch Enelu bude v Národní radě přijatý i bez toho, aby podplatili poslance. Malchárek si myslí, že ano,“ stojí kupříkladu v Gorile. Jirko Malchárek byl v té době – píše se rok 2006 – ministrem hospodářství ve druhé vládě Mikuláše Dzurindy a Gorila vznikla z odposlechů schůzek v jednom bratislavském bytě. Účastnil se jich Jaroslav Haščák a představitelé slovenského kabinetu a dalších institucí a domlouvali tam privatizaci státního majetku, vládní rozhodnutí, podobu zákonů… A kdo kolik za co dostane.

Na začátku – v roce 2005 – měl Haščák vlastně smůlu. Tehdejší příslušník Slovenské informační služby Peter Holúbek si doma všiml, že do sousedního bytu velmi často chodí šéf Penty a další známí lidé, především zmíněný ministr Malchárek. Tajná služba do bytu namontovala odposlech a tak vznikla Gorila.

Jaroslav Haščák se ocitl v cele nikoliv proto, že by byl obviněn z některých skutků obsažených ve spisu, většina je dávno promlčená, ale trochu jako Al Capone: protože podle policie nelegálně koupil originál nahrávky od příslušníka tajné služby. Ve stejném čase jako Haščák byl zadržen bývalý šéf Slovenské informační služby, který mu Gorilu prodal za 6 milionů tehdejších slovenských korun.

Jiná liga než Rath

Rozsáhlý přepis odposlechů se pod názvem Gorila objevil na internetu v roce 2011, vyvolal rozhořčené demonstrace a odpor proti straně Mikuláše Dzurindy (vládl tehdy kabinet Ivety Radičové). Další volby vyhrál Robert Fico tak výrazně, že sestavil jednobarevnou vládu. Přitom i on coby opoziční politik před volbami v roce 2006 do bytu chodil. A za jeho tří vlád na korupci popsanou v Gorile padal prach v policejních a prokurátorských šuplících.

Až při nedávném vyšetřování vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové policie zajistila autentickou nahrávku Gorily při domovní prohlídce Mariána Kočnera, podnikatele s kriminálním pozadím.

Boží mlýny, Očistec, Bouře, Vichřice, Babylon, tak nazvala slovenská policie zátahy z poslední doby, při nichž byli zadrženi a obviněni – všichni samozřejmě bývalí – šéf policie pro boj s nejtěžšími zločiny, náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti, šéf protikorupční policie, šéf finanční policie, policejní prezident, speciální prokurátor, podnikatelé typu Kočner, ale i o jednu „váhovou“ kategorii výše. Ovlivňovali soudní i jiná justiční rozhodnutí, korumpovali, vydírali, uzavírali krajně podezřelé obchody…

Ale něco jiného je – použijeme-li srovnání s Českem bez úmyslu vrhat kriminální stíny –, když si policie přijde pro Davida Ratha, a kdyby zadržela Petra Kellnera nebo Andreje Babiše.

Jistěže není Jaroslav Haščák zatím ani obviněn, obžalován, natož odsouzen, a česká zkušenost s monstrakcí dua Ištván–Šlachta na Úřadu vlády, která měla dalekosáhlé důsledky politické, nikoli ale trestněprávní, nabádá zdržet se unáhlených závěrů. Šéf Penty má vliv, nejlepší právníky, zatím nejsou ani náznaky, o co všechno policie svůj postup opírá.

Ale i tak je rozsah pátrání a lidí zachycených v policejních sítích, a taky rozsah klientelistických a mafiánských praktik na Slovensku, udivující.

„Haščák dělí provizi za výběr poradce na doprivatizaci SSE, ZSE, VSE. Na rozdělení jsou 2 miliony eur. Iniciátorkou a realizátorkou doprivatizace byla Bubeníková (šéfka Fondu národního majetku). Haščák proto chce rozdělit dva miliony eur mezi Annu Bubeníkovou, Jozefa Juricu (ředitel sekce na Fondu) a ministra hospodářství Jirku Malchárka. Oslovil ho ale Igor Kucej (pokladník Dzurindovy SDKÚ) a budou muset něco dát i jim…,“ píše se v Gorile a takových případů jsou ve spisu desítky.

Je dobré připomenout, že druhá vláda Mikuláše Dzurindy neskončila předčasně proto, že by Slováci už měli plné zuby tvrdých – a velmi potřebných – reforem, ale kvůli rozsáhlému klientelismu.

A Gorila je podrobnou a zdrcující zprávou o vládnutí, které sice úžasně změnilo Slovensko k lepšímu, ale zároveň přebralo model nastavený Vladimírem Mečiarem. Na místa ve státní správě se nevybíralo konkurzem, ale dostávají je „naši“. Pravidla jsou pro všechny, ale nejdůležitější rozhodnutí se dělají v konspiračním bytě.

Expremiér Dzurinda kdysi prohlásil: „Vlády pod mým vedením se nikdy nerozhodovaly pod tlakem finančních skupin, za to ručím vlastním krkem.“ Hodně se přitom dlouholetý předseda strany SDKÚ, kde K znamená „křesťanská“, spolehl na to, že pánbůh se na Slovensko nedívá a jeho slova neposlouchá.

Dojde i na Fica?

Čištění Augiášova chléva vypadá jako velký úspěch nové vlády Igora Matoviče. Nejsou přitom žádné náznaky, že policie a justice jednají na politickou objednávku. Byť při jednom z prvních zátahů, na šéfa státních hmotných rezerv, premiér na Facebooku napsal: „Můj první skalp.“ A dodal: „Teď půjdou dolů jeden po druhém.“

Ale to se všeobecně přisuzuje Matovičovu temperamentu a jeho způsobu komunikace… Koneckonců jedním z důvodů jeho skvělého volebního úspěchu (z hnutí dlouhodobě pod 10 procenty preferencí udělal vítěze s 25 procenty) byla urputná protikorupční kritika vlád Roberta Fica.

Den po Haščákově zatčení spustila policie akci Jidáš a zadržela druhého bývalého policejního prezidenta, šéfa zvláštního útvaru na ministerstvu vnitra, viceprezidenta finanční správy…

A zcela namístě je otázka nejen po politické, ale i trestní odpovědnosti expremiéra Roberta Fica a jeho ministra vnitra Roberta Kaliňáka – za vznik a fungování polomafiánského státu, jehož jednotliví spolutvůrci nyní končí v policejních sítích. Když sebrali Haščáka…

Šéfka velmi pracovité nadace Zastavme korupci Zuzana Petková si nad zprávou o zadržení šéfa Penty povzdechla: „Když to bude takhle pokračovat, brzy přijdu o práci…“

Reklama

Doporučované