Hlavní obsah

Komentář: Jokerův paradox aneb Shoříme nakonec všichni?

Tereza Novotná
Spolupracovnice redakce
Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Joaquin Phoenix na páteční „klimatické“ demonstraci ve Washingtonu, 10. ledna 2020. Byli tu i další slavní herci: Jane Fondová, Susan Sarandonová a Martin Sheen.

Reklama

Kdybychom se dokázali alespoň zamyslet jako Joaquin Phoenix, byl by svět lepším místem pro život.

Článek

Také mile překvapeni sledujete, jak vaši facebookoví přátelé přispívají na sbírky na pomoc Austrálii a sdílejí #PrayForAustralia? Málokterá katastrofa vzbudila tak velkou solidaritu jako rozsáhlé požáry na opačném konci zeměkoule. Obrovská vlna pomoci je úžasná a všichni dárci zaslouží velký dík.

Nicméně, jak trefně podotkl herec Joaquin Phoenix, když přebíral Zlatý glóbus za roli ve filmu Joker, musíme se snažit víc.

Phoenix hned první větou děkoval Asociaci zahraničních novinářů v Hollywoodu, která ceny uděluje, za to, že uznala spojitost mezi klimatickou změnou a potravinářským průmyslem, respektive masovým chovem zvířat, a ke slavnostní večeři připravila veganské menu. Po slovech díků ke svým kolegům a přátelům se znovu vrátil ke klimatické změně. Prohlásil, že není tím, i když si to mnozí myslí, kdo by chtěl čeřit vody a vyvolávat chaos, ten chaos už tu je. „Solidarita a pomoc Austrálii je nádherné gesto… a já sám jsem vždycky nebyl úctyhodným člověkem. Spoustu se toho učím a mnoho z vás v této místnosti mi dalo několik příležitostí zachovat se správně. Za to jsem hluboce vděčný, ale myslím si, že jen společně můžeme, doufejme, opravdu něco změnit.“ Tolik letošní favorit na Oscara za hlavní roli.

Nemalá část veřejnosti sdílí populární přesvědčení, že když se slavní herci (a vůbec umělci) vyjadřují k politickým a celospolečenským tématům, dělají to jen proto, aby na sebe jen poutali pozornost nebo zneužili pódium k politické propagandě. Bez ohledu na to se vyplatí Phoenixe nezatracovat. Ve své řeči prokázal schopnost sebereflexe. Kdybychom se takto zamysleli všichni, svět by byl mnohem lepším místem pro život.

V tomto případě nejde o nějaké systematické prosazování „ekoterorismu“, „zeleného alarmismu“ nebo vytváření „zelených tsunami“, jak se nám mnozí politici snaží namluvit. Proč se nechat chytit do populistické pasti, která se snaží operovat v rámci názoru „nechceme tady žádné nesmyslné zákazy omezující naši svobodu“? Vždyť se stačí jen (svobodně!) zamyslet nad tím, jaký život žijeme, a zaměřit se na to, co bychom v něm mohli změnit tak, abychom výrazně nesnížili jeho kvalitu, ale zároveň byli dostatečně ohleduplní, abychom zbytečně nepřispívali k ničení přírody a světa kolem nás.

Budeme-li zavírat oči nad tím, že sucha a extrémní teploty jsou způsobeny člověkem a pouze člověk je může svými činy zase napravit, zaděláváme si na mnohem větší problém a za pár let nemusí hořet jen „u protinožců“, ale i v Evropě, Českou republiku nevyjímaje. Opět – toto není žádné strašení a malování katastrofických scénářů, ale realita, kterou vám potvrdí téměř 100 % vědců a výzkumníků, kteří se touto problematikou léta zabývají.

Myslíte si, že se po vás chce, abyste za sebou neměli absolutně žádnou emisní stopu a nejlépe se vrátili zpátky na stromy? Ale kdeže… Copak je někdo z nás dokonalý? Phoenixovým (a neskromně si teď stoupnu vedle něj a řeknu, že i mým) cílem je znovu a znovu upozorňovat, že skutečně problém máme a musíme se snažit i sami. Modlitby a díky všem hasičům a dobrovolníkům bohužel nestačí. Doslova totiž hasí následek a snaží se maximálně zmírnit škody, ale tím se neřeší příčina. Ano, Austrálie se s požáry a extrémními vedry potýká dlouhodobě, ale jak je vidět, situace je čím dál tím horší.

Chcete přispět k tomu, aby k podobným katastrofám už nedocházelo? Zamyslete se nad tím, co jíte, odkud dané jídlo pochází. Pokud se vám z velké části podaří přejít na rostlinnou stravu, super, ale velký úspěch je, i když snížíte množství masa, které za týden sníte. Pokud na maso a živočišné produkty zanevřít nechcete, stačí přestat kupovat produkty, které pocházejí z velkochovů, a najít alternativu třeba z domácího chovu, která prospěje nejen přírodě, ale i vašemu zdraví, protože se většinou jedná o zboží mnohem lepší kvality než ze supermarketu.

Ale nejde jen o jídlo! Už jen to, když nebudeme podléhat impulzivnímu nakupování a dobře si u každé koupě rozmyslíme, jestli ji opravdu potřebujeme, nebo nás dostal něčí skvělý marketing a nic víc. Samozřejmě i já si ráda udělám radost něčím hezkým, novým, bylo by neskutečně pokrytecké tvrdit vám, že nakupování je absolutní zlo. Ale když se člověk trochu zamyslí, dojde mu, že opravdu nepotřebuje nakupovat tolik triček a mobil nemusí nutně hned měnit za ten nejnovější, když mu ten, co má, pořád dobře slouží.

Hysterický není ten, kdo racionálně reflektuje to, jak žije, k prospěchu vlastnímu i planety. Ale spíš ten, kdo neustále cítí potřebu se rozčilovat, že si nenechá vzít svobodu nesmyslnými zákazy a nehodlá se nijak omezovat, protože beztak to celé globální oteplování a klimatická změna jsou jen výmyslem „ekoteroristů“.

Joaquin Phoenix v závěru své děkovné řeči řekl: „Je skvělé jít volit, ale občas za sebe musíme vzít zodpovědnost sami a udělat nějaké změny a oběti ve svých životech.“ Tak na to můžete myslet, ať už zrovna budete na cestě do obchodu, nebo k volební urně.

Reklama

Doporučované