Hlavní obsah

Komentář: Jak Univerzita Kellnerova získala víc pozornosti, než si přála

Adam Junek
Bývalý novinář. Vedoucí oddělení PR a komunikace Středočeského kraje
Foto: twitter.com/PPFGroup

Rektor Tomáš Zima a Jiří Šmejc z PPF podepisují smlouvu o partnerství.

Reklama

aktualizováno •

Partnerství Home Creditu s vysokými školami dosud procházelo bez povšimnutí.

Článek

Hodně muziky za málo peněz. Takový byl zřejmě plán finanční skupiny Home Credit při uzavírání partnerské smlouvy se staroslavnou Univerzitou Karlovou. Plán vyšel. Ale určitě ne podle představ dvou českých miliardářů – Petra Kellnera a Jiřího Šmejce, kteří skupinu vlastní.

Základní fakta. Home Credit, většinově vlastněný místní největší investiční skupinou PPF, uzavřel partnerství s UK na tři roky. A za každý rok pošle do akademické kasy půl milionu korun. Stává se tak hlavním partnerem této vzdělávací instituce s rozpočtem okolo deseti miliard korun ročně. Ve smlouvě, jak je v byznysu celkem běžné, stojí psáno, že si smluvní strany navzájem neškodí.

Co chtělo impérium spotřebitelských úvěrů získat? Společenský kredit a uznání.

Skupina PPF dlouhodobě čelí kritice, že tady vydělala miliardy, které otáčí v byznysu v Číně či Rusku a nevrací to české společnosti. Pravidelně je obviňována, že optimalizuje daně, protože má sídlo v Nizozemí. A proto dokola zdůrazňuje, že když se sečtou daně placené všemi firmami, které v Česku ovládá, patří k TOP 5 plátcům do státní kasy. Ale nestačí to, tak chtěla zřejmě udělat něco viditelně bohulibého.

Přes Home Credit to vyzkoušela už dříve v menším.

Smlouvu o partnerství měla splátková společnost třeba ve školním roce 2016/2017 s Provozně ekonomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně. Hlavním partnerem se stala za sto padesát tisíc.

V loňském roce uzavřela „zlaté partnerství“ za 200 tisíc s Fakultou informačních technologií Českého vysokého učení technického v Praze.

A ve stejné době, jako proběhl podpis s Karlovou univerzitou, tedy na počátku října, se Home Credit stal bronzovým sponzorem za 60 tisíc bez DPH na VUT v Brně, rovněž na Fakultě informačních technologií.

Jako bonus má ještě podobnou smlouvu ze srpna letošního roku s jednou konkrétní fakultou pražské Karlovy univerzity, a to Matematicko-fyzikální, v hodnotě 80 tisíc. Tu mimochodem absolvoval Jiří Šmejc.

U žádné z těchto smluv se nikdo nad počínáním Home Creditu viditelně nepozastavil. (Podpora soukromými firmami ostatně není v akademickém prostředí v zahraničí a ani u nás nic divného.) A taky si ho vlastně nikdo nevšiml, což asi v rámci marketingové strategie „vracíme náš úspěch společnosti“ nebylo to pravé.

Tak v centrále PPF na Dejvické vzali víc peněz a uzavřeli exkluzivnější partnerství.

Nikdo si očividně ale nespočítal reakci. A to upřímně především sama univerzita. Úspěch PPF a jejího klenotu Home Credit stojí z velké části na expanzi v Číně. A k tomu se jim hodí i politické krytí nejen od prezidenta Miloše Zemana.

Pod Univerzitu Karlovu ale spadá i projekt Sinopsis, který je k čínskému režimu kritický. Takže přišla panika, že pakt o neútočení z partnerské smlouvy by sinologům mohl bránit v práci. Podobně přichází kritika ze strany bojovníků s chudobou. Nebankovní půjčky stojí za řadou ze stovek tisíc exekucí, kterým Češi čelí. A Home Credit nestojí stranou.

Je absurdní si myslet, že by si Karlova univerzita za půl milionu nechala mluvit do toho, o čem budou bádat a mluvit její vědečtí pracovníci. S podstatným zpožděním zareagoval na množící se kritiku kancléř UK, prý žádná partnerská smlouva nemůže zasáhnout do základních akademických hodnot.

A právě komunikace se opravdu nezdařila. Tohle by aktuální guru propagace Marek Prchal nedopustil. To vážně nikoho nenapadlo, že skupina, která je pod drobnohledem kvůli svým čínským aktivitám, bude někomu trnem v oku? To si skutečně nikdo neuvědomil, že splátková firma je sice finanční sektor jako generální partner Univerzity Česká spořitelna, ale že banky přece jen mají vyšší společenský kredit?

Příprava měla být zkrátka poctivější. Mnohem více propojit dar s konkrétními projekty a fakultami. Ano – zmínka, že jde především o matematiky a ekonomy byla známá od počátku. Ale základem je, že Home Credit se stává hlavním partnerem celé univerzity.

A to zdánlivě za levný peníz. Byť zmíněný generální partner posílá také „jen“ nižší stovky tisíc ročně. Karlova univerzita by své jméno mohla a měla propůjčovat dráž, když jde o tak exkluzivní propojení. A v Home Creditu si to rozhodně dovolit mohou. Za půl milionu těch proklamovaných hostujících profesorů moc nebude.

Reklama

Doporučované