Hlavní obsah

Komentář: Kdo píše Facebook Babišovi nebo Gretě, je ve skutečnosti jedno

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv

Andrej Babiš objímá Marka Prchala po vítězství ve volbách 2017.

Reklama

Bezpečnostní chyba Facebooku odkryla skutečné autory příspěvků na stránkách. Je to jen další důkaz, že pro naše rozhodování je Facebook nevhodný a nerelevantní nástroj.

Článek

Skandál! Andrej Babiš nepíše příspěvky na svou facebookovou stránku. Prasklo to v pátek, kdy kvůli dočasné softwarové chybě bylo na Facebooku vidět, kdo je skutečným autorem konkrétních příspěvků.

„Babišovu stránku spravuje více než desítka lidí,” napsal například Deník N.

Facebookové stránky jsou na rozdíl od osobních profilů v podstatě anonymní. Pokud se zakladatelé či administrátoři nerozhodnou jinak, nebudou ostatní lidé vědět, kdo jsou. A když jich je na jednu stránku víc, není veřejné ani to, kdo z nich píše ten či onen příspěvek, případně komentář pod příspěvkem někoho jiného.

Bezpečnostní chyba, která souvisela se softwarovou aktualizací, tuto oponu skrývající tvůrce stránek dočasně povytáhla. Mohli jsme se tak dozvědět, kdo například vkládá příspěvky na stránku ruského prezidenta, bývalé prezidentské kandidátky Hillary Clintonové či švédské aktivistky Grety Thunbergové.

Od pozdního pátečního odpoledne už je chyba opravená, ale některé stránky se už předtím pro jistotu „odpublikovaly” a byly nedostupné. Mimo jiné i ta Babišova. Screenshoty s uniklými informacemi lze však dohledat na webu.

Pro Facebook je tento incident nemilý, jako pokaždé, když jsou uživatelé vystaveni nějaké nepříjemné a nečekané situaci. Na druhou stranu se nic zas tak hrozného nestalo. Teoreticky mohli být ohroženi lidé například v autoritativních režimech, pokud by třeba díky této chybě získaly úřady nějaké nové informace o tom, kdo se podílí na tvorbě protirežimního obsahu. Ale o ničem podobném jsme se nedozvěděli.

A jinak? Nenechme se mýlit, žádný skandál se nekonal. Myslel si někdo, že své mnohastránkové, k neučtení dlouhé nedělní statusy píše sám Andrej Babiš? Muž, který česky sotva správně mluví, natož píše? Asi těžko. Od povolebního „objetí smrti”, kterým na pódiu před kamerami obšťastnil svého poradce Marka Prchala, nikdo nepochybuje, kdo je dirigentem jeho obsahu na sociálních sítích.

Navíc si nemyslím, že by to nějak vadilo. Kdybych měl napsat seznam věcí, které mi na Andreji Babišovi vadí, tak se důvod „nepíše sám své tweety a statusy na Facebooku” asi ani nedostane na první stránku. Možná ani na druhou. A kdyby byl Babiš mým oblíbeným premiérem, snad bych si ani nepřál, aby autorem byl. Jsou často tak infantilní a jindy iritující, že je lepší si za nimi představovat nějaké juniorní členy „socky týmu”, kteří zrovna mají službu.

Navíc nikde není psáno, že by politik měl Facebook „obsluhovat” sám. Donald Trump si obsluhuje svůj Twitter, ale lepšího ani horšího prezidenta nejmocnější země světa to z něj nedělá. Ano, vidíme mu lépe do hlavy. Ale protože je to víc než často pohled poměrně znepokojivý, možná bychom se bez toho radši obešli.

Web Manipulátoři.cz zveřejnil, kdo publikuje na stránkách, které podle něj šíří v Česku dezinformace. Jde například o stránky AntiKavárna či Czexit nebo profily Tomia Okamury, Václava Klause ml. či Jaromíra Soukupa. A kdo tedy? Světe, div se, letmým pohledem jde opět o lidi, u nichž to buď nepřekvapí (působí na podobně laděných webových serverech), nebo je neznáme.

Ano, příznivce Grety Thunbergové může zamrzet screenshot, na kterém je zřejmé, že například status o požárech australských lesů zveřejnil ve skutečnosti její otec. Bylo by fajn držet si její představu coby neohrožené aktivistky, která křižuje planetu po souši i po vodě a ještě publikuje zajímavé postřehy a úvahy.

Ale upřímně řečeno, pro ty, kteří ji už podporují, to argument ke změně postoje bude jen těžko. A ti, kteří ji rádi nemají? Pro ty je „loutkou”, ovládanou rodiči a bůhví kým dalším, už od samého začátku. Takže stejná story jako s Babišem.

Podtrženo a sečteno, jestli si máme z tohoto „skandálu” něco odnést, pak nikoli to, co radí v článcích experti: že skuteční profesionálové „obsluhují” stránky buď z fiktivních profilů, nebo prostřednictvím nástrojů, které – aspoň zdánlivě – zatají vaši identitu i z Facebooku.

Jistě, pokud se chcete vyvarovat budoucím trapným situacím, je to asi lepší. Ale skutečné poučení zní jinak. Berme poslední bezpečnostní chybu jako další v dlouhé řadě důkazů, že pro naše rozhodování (a je jedno, jestli se rozhodujeme o politické straně, kterou chceme volit, nebo o produktu, který si koupíme) je Facebook vrcholně nevhodný a nerelevantní nástroj. Tečka.

Ano, může to být zábavná a někdy i užitečná věc pro komunikaci s kamarády a blízkými. Dobrá pro ukrácení chvíle. Ale vždy bychom měli mít na paměti, že v hypotetické bilanci „má dáti – dal” je Facebook hluboce v červených číslech. Hodně nám bere (hlavně čas, ale často také dobrou náladu a chuť dělat něco smysluplného), naopak dává dost málo.

Největší bezpečnostní chyba současného světa se jmenuje Facebook.

Reklama

Související témata:

Doporučované