Hlavní obsah

Komentář: Kreml má problém, Rusům není vakcína po chuti

Jiří Just
Novinář, dlouhodobě žije v Rusku
Foto: Profimedia.cz

Očkování Sputnikem na jedné z moskevských klinik.

Reklama

V Rusku koluje anekdota: „Se Sputnikem se to má jako s volbami v Bělorusku. Chlubí se 95procentním úspěchem, fungující vakcína je ale v zahraničí.“ Z Kremlu ovšem smích neuslyšíte. Ruskému režimu jde se Sputnikem V o hodně.

Článek

V Rusku se rozjíždí celostátní očkovací kampaň proti koronaviru. Start odmávl prezident Vladimir Putin. Jako první vakcínu Sputnik V, názvem odkazující na družici Sovětského svazu z roku 1957, dostanou obyvatelé Moskvy. Ale pouze vybraní.

Pro vpich do ramene si mohou přijít zdravotníci, učitelé anebo lidé pracující v sociálních službách. Ostatní Moskvané by si měli počkat. Alespoň tak se vyjádřil primátor Sergej Sobjanin.

Moskva je přitom epicentrem ruského koronaviru. Podle oficiální statistiky se od jara covidem-19 nakazilo víc jak 675 tisíc Moskvanů, nákaze podlehlo bezmála 10 tisíc osob.

Zúžení očkování na rizikové skupiny se vysvětluje tím, že ruský farmaceutický průmysl mohl zatím vyrobit pouze omezené množství vakcíny. Na skladě mají být pouze dva miliony ampulek. S tím si sotva vystačí v patnáctimilionové metropoli. O celé širé Rusi nemluvě.

Zlé jazyky dodávají, že státní zaměstnance je snazší přesvědčit, aby se nechali očkovat. O prémie přeci nikdo nechce přijít. A tak režimní propaganda bude moci s budovatelským nadšením referovat o úspěšné proticovidové kampani. Už tak se prokremelské sdělovací prostředky chlubí, že země má nejúčinnější látku proti nákaze.

Má to ale háček. V očkovacích místech, kterých je v Moskvě sedmdesát, fronty zrovna nejsou. Plán se plnit nedaří. Jak uvádějí některá ruská média, často je obtížné sehnat najednou pět lidí na vakcinaci. Přesně tolik dávek obsahuje jedna lahvička se Sputnikem V.

Nedovolím si spekulovat o účinnosti ruské vakcíny. Nemám na to vzdělání a jasno nemají ani medici. Sputnik V je stále ve třetí fázi klinického testování. Tak nějak jsem se vnitřně smířil s tím, že se ruské vakcíně nevyhnu. Pokud bych nefrnknul do sibiřských lesů a nedal se na dráhu poustevníka. Ale čím později se nechám ruským zázrakem očkovat, tím lépe.

Nejsem jediný, kdo tak smýšlí. Očkování proti koronaviru je dobrovolné a zdarma. Šéf Gamalejova institutu vyvíjejícího Sputnik V Alexandr Ginsburg prohlásil, že se zatím očkovat nechalo více jak 150 tisíc Rusů. Zdá se, že společnost se k vakcíně k nevoli Kremlu staví vlažně. A to může být pro režim závažný problém.

Jak v říjnu zjistila nezávislá sociologická agentura Levada Centr, pouze třetina Rusů je ochotna podstoupit očkování. Bezmála 60 procent respondentů vakcínu odmítá. Přitom od srpna do října vzrostl jejich počet o pět procentních bodů.

Sputnik V není po chuti dokonce ani v osmi nejvíce koronavirem postižených regionech, mezi něž se kromě Moskvy řadí třeba Sverdlovská oblast, Tatarstán nebo Čečensko. Začátkem prosince sociologická společnost NARI uvedla, že očkování tam odmítá 43 procent respondentů.

Osobně znám tři Rusy, kterým Sputnik V nabízeli, ale očkovat se raději nenechali. Dva z nich jsou shodou okolností lékaři.

Dlužno říci, že stát sám přispívá k tomu, aby Rusové nad národní vakcínou ohrnovali nos. Kde je vůdce národa, ten drsný muž z tajgy, když je ho potřeba? Královna Alžběta II. a její manžel princ Philip se nechají očkovat v příštích týdnech. Veřejně se dají píchnout i bývalí prezidenti USA Bill Clinton, George Bush a Barack Obama.

A Vladimir Putin? Ten pustil Sputnik V do těla své dceři a ministru obrany Sergeji Šojguovi.

Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že Putin není žádný pokusný králík, a když to s ruskou vakcínou dopadne dobře a projde certifikací, tak si ji také dá. Zatím vyčkává ve své sterilní rezidenci dál od Moskvy.

A pak je tu jedna tragédie. Vicepremiérka zodpovědná za zdravotnictví Taťána Goliková se nechala slyšet, že všichni očkovaní by se měli na 42 dní vyvarovat alkoholu, jelikož by to mohlo mít negativní vliv na vytvoření imunity.

Nic nemůže zničit pověst ruské vakcíny jako nucená abstinence. Nepít alkohol pro dobrou věc nabádal generální tajemník Michail Gorbačov, a jak to dopadlo? Sovětské impérium se nakonec rozpadlo. Už to je pro pověrčivé Rusy důvod, aby se Sputniku V vyhnuli. A nebo ho nebudou chtít jen proto, že v Rusku se zkrátka pije první liga a ani koronavirus to nemá šanci změnit.

Vztah Rusů k tuzemské vakcíně je výborným indikátorem důvěry k režimu. V uzavřené společnosti, jejíž zpětná vazba je záměrně omezena, mohou být sociologické průzkumy kvůli řadě faktorů nepřesné, volby nemají standardní průběh, a mimořádná akce jako právě očkování představuje dobrý způsob, jak obyvatelé mohou dát najevo svou pozici vůči vládě.

Nechat se, nebo nenechat očkovat je pro Rusy důležitější volba, než volit nebo nevolit Vladimira Putina, který bude sedět na kremelském trůnu stejně.

Sputnik V může být bodem zlomu podpory Kremlu. Rusové jsou ochotni tolerovat dvě dekády dlouhou Putinovu vládu, nejde však o absolutní oddanost jeho režimu. Odmítání vakcíny není přirozeně žádnou vzpourou, ale mezí loajality, kterou větší část ruské společnosti není připravena překročit. Rusové se tradičně nevzpouzí represivním zákonům posilujícím moc Kremlu. Pro ně je problém vakcína. Jsou připraveni vzdorovat - mlčky - přímému zásahu do jejich zdraví ze strany státu.

Kdyby šlo o pouhou rebelii, která se dostane leda tak do zpráv liberálních médií, Kremlu by to zřejmě příliš nevadilo. Sputnik V je však i byznys. Rusko se snaží udat svou vakcínu nejen na domácím trhu, ale i v zahraničí. Slabá důvěra domácího obyvatelstva jí moc dobrou reklamu nedělá.

Ruskému režimu jde se Sputnikem V o hodně. Získat si důvěru Rusů je totiž složitější než obsadit Krym.

Reklama

Doporučované