Hlavní obsah

Komentář: Má nová šéfka TOP 09 šanci nalákat zpět voliče k uvadající straně?

Foto: Daniela Brodcová, Seznam Zprávy

TOP 09 je dnes jedinou stranou, která si do čela zvolila ženu.

Reklama

Ještě než se tvrdohlavá Markéta Pekarová Adamová pustí do přesvědčování voličů, bude muset přesvědčit Miroslava Kalouska, aby jí dal šanci a nechal ji to dělat po svém.

Článek

Poslední týdny před sjezdem TOP 09 panovala v uvadající opoziční straně značná nervozita. Zní to sice legračně, ale v malé pětiprocentní partaji se vedl nelítostný souboj dvou křídel, jež chtěla prosadit do čela svého člověka.

Ani po sněmovním víkendu není úplně jisté, že tahle atmosféra skončí, že už nebude hrozit štípnutí a odteď se bude topka soustředit jen a jen na své oživení. Delegáti sněmu ve svých projevech tak často zdůrazňovali nutnost táhnout za jeden provaz, až tímhle neustálým sebeujišťováním vzbudili pozornost: Aha, tohle ještě bude zajímavé sledovat.

Novou předsedkyní se těsně stala Markéta Pekarová Adamová, pětatřicetiletá poslankyně podporovaná liberálnějším křídlem a svým předchůdcem Jiřím Pospíšilem. Vyhrála navzdory otci zakladateli Miroslavu Kalouskovi, jenž na šéfa vehementně prosazoval senátora Tomáše Czernina.

Pekarovou teď nejspíš čeká řada konfliktů s Kalouskem coby šéfem poslaneckého klubu. Ona se bude snažit emancipovat, dělat politiku po svém, což se Pospíšilovi z Bruselu moc nedařilo.

Kalousek se zas nebude jen tak chtít vzdát kontroly nad svým dítětem, jak TOP 09 chápe. Má pocit, že nová šéfka „jeho strany“ je až příliš pod vlivem Víta Rakušana, předsedy hnutí STAN, s nímž chce Pekarová obnovit kdysi fungující spojenectví.

Hned po hlasování o předsednický post si poražené konzervativní křídlo vychutnalo odplatu při následné volbě místopředsedů: prvním se stal Tomáš Czernin, což ještě bylo součástí dohody s Pekarovou. Na další místa ve vedení už ale neprošel nikdo, koho si přála (Jiří Pospíšil, Marek Ženíšek).

Emoce mezi Kalouskem a Pekarovou se zdají být zvenčí nepochopitelné. Vždyť ona sama vstoupila do TOP 09 před deseti lety hlavně kvůli němu, jak jí imponoval. Po sněmovních volbách 2017, kdy se strana sotva dostala do parlamentu, ji sám Kalousek dokonce vybídl, aby na předsednický post kandidovala po něm.

Jak se má TOP 09 změnit pod novým vedením, Seznamu řekla Adamová Pekarová krátce po svém zvolení:

Nová předsedkyně TOP 09 po svém zvolení nastiňuje, jaké má plány.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

Tehdy odmítla. Zatímco teď do toho šla, když vyhověla přemlouvání Pospíšila, a aniž svůj záměr předem konzultovala s Kalouskem.

Politička plánuje zachránit před smrtí stranu, které zbyli poslední věrní voliči hlavně v Praze a středních Čechách. Chce přilákat zpět někdejší příznivce. Tedy mladší, městské, liberální – zkrátka ty, kteří utekli k Pirátům.

Proto dnes Pekarová tolik zdůrazňuje jako téma přijetí eura nebo ochranu životního prostředí. Doufá, že voliči, kteří v politice dávají důraz na morálku před pragmatismem, jsou možná naivní, ale určitě nevymřeli – jen je zas dokázat oslovit a věrohodně zaujmout.

Má šanci uspět? Pekarová – po Haně Marvanové teprve druhá žena zvolená do čela parlamentní strany – si svou cestu může prosadit ve vedení TOP 09 možná lépe než její předchůdce Jiří Pospíšil, který v konfliktech na Kalouska nestačil.

Nová předsedkyně je ambiciózní a také dost tvrdohlavá. Dcera řezníka a švadleny ze Svitav si kdysi prosadila studia navzdory přání rodičů, aby se vyučila nějakému řemeslu. Na Karlově univerzitě vystudovala bakalářský obor andragogika a personální řízení, titul inženýr získala na ČVUT v oboru Ekonomie a management v průmyslu.

I její nynější zvolení je navzdory otcům zakladatelům TOP 09. Než se vrhne do přesvědčování voličů, bude muset nejprve přesvědčit Kalouska, aby ji to nechal dělat po svém. Což zrovna není úkol o moc snadnější.

Reklama

Doporučované